Αλήθειες και μύθοι

Stavros Drakoularakos
1morekm running
Published in
2 min readJul 13, 2015

Eίναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει ότι το τρέξιμο κάνει κακό στις αρθρώσεις σου ή ότι θα γεράσεις πριν την ώρα σου όταν τρέχεις πολύ. Καιρός να αποκαταστήσουμε την αλήθεια:

1. To τρέξιμο κάνει κακό στο δέρμα σου

runningsun

Το μόνο κακό που θα κάνει το τρέξιμο στο δέρμα σου είναι η γήρανση του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο γι’αυτό χρειάζεσαι αντηλιακή προστασία και προτίμηση στο πρωινό ή βραδινό τρέξιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γεγονός ότι θα “δέσεις” και θα μειώσεις το υποδόριο λίπος σημαίνει ότι θα αυξήσεις την ευεξία σου.

2. Το τρέξιμο κάνει κακό στα γόνατα

laufendes skelett mit schmerzen in den knien

Αυτό κι αν είναι χιλιο-ειπωμένο. Η αλήθεια είναι ότι το τρέξιμο δυναμώνει τα γόνατα και ενισχύει τον αρθρικό χόνδρο. Επιπλέον, μειώνει το σωματικό βάρος με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται λιγότερο τα γόνατα από την άθληση. Οπότε, τρέξε άφοβα.

3. Πρέπει να υδατανθρακωθείς πριν από οποιοδήποτε αγώνα

carbs

“Πρέπει”…; Ας πούμε ότι “χρειάζεται” να τρως υγιεινά για να έχεις ενέργεια και να απολαμβάνεις το τρέξιμό σου χωρίς να είσαι πτώμα μετά την προπόνηση. Επίσης, 2–3 μέρες πριν τον αγώνα σου είναι καλό να τρως μακαρόνια, ψωμί και υδατάνθρακες της προτίμησής σου. Όμως, η διατροφή δεν θα κάνει το μαγικό της από μόνη της, γι’αυτό είναι καλό να φροντίζεις την διατροφή σου όλο το χρόνο κι όχι μόνο τους μήνες της εντατικής προπόνησης.

4. Πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός για να λάβεις μέρος σε αγώνες

competition

OK, ίσως σε βοηθήσει το κίνητρο ότι θα τρέξεις σε έναν αγώνα μαζί με έναν φίλο/η σου που πάντα σε περνάει στο τσακ. Ναι, ωραίο κίνητρο. Φρόντισε όμως να το συνοδεύσεις με τη ρεαλιστική σου φυσική κατάσταση ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς που θα σε αφήσουν εκτός της αγωνιστικής αρένας για καιρό.

Καλό τρέξιμο!

(ελεύθερη μετάφραση, πηγή φωτογραφίας)

--

--

Stavros Drakoularakos
1morekm running

CEO, 24Media. Sharing my thoughts about the digital media industry. Passionate about writing & running. Sports fan. Athens, Greece