Η μαμά δρομέας

Stavros Drakoularakos
1morekm running
Published in
3 min readAug 6, 2015

Οι γονείς που βρίσκουν χρόνο και τρέχουν είναι ένα αξιοζήλευτο είδος. Ειδικότερα και χωρίς καμία πρόθεση σεξισμού, οι μητέρες που έχουν βάλει στο πρόγραμμα το τρέξιμο είναι ακόμα περισσότερο αξιοθαύμαστες. Εσείς λοιπόν που έχετε πιτσιρίκια και τρέχετε, έχετε τον απεριόριστο θαυμασμό μας. Οι υπόλοιπες που κάνετε διάλειμμα από το τρέξιμο επειδή προετοιμάζεστε για τον ερχομό του πρώτου σας μικρού ανθρώπου, μην αγχώνεστε καθόλου, είσαστε ήδη έτοιμες και ιδού οι αποδείξεις:

1. Αντοχή

Είτε τρέχεις για το πρώτο σου 5άρι είτε για τον πρώτο σου μαραθώνιο, είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσεις την σωματική και την ψυχολογική σου αντοχή. Η συχνή και ποιοτική προπόνηση θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σου με αποτέλεσμα να αντλείς έμπνευση και δύναμη από τον ίδιο σου τον εαυτό κάθε φορά που θα θεωρείς την επόμενη προπόνηση πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Παράλληλα, ως νέα μαμά, θα υπάρξουν φορές που θα αισθανθείς την αϋπνία να σε καταβάλει. Καταφέρνοντας όμως να περάσεις το πρώτο διάστημα με λίγες ώρες ύπνου, θα αναπτύξεις την ψυχολογική δύναμη να το κάνεις όσες αρκετές επόμενες φορές χρειαστεί. Ωστόσο, προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια που θα σου προσφέρουν συγγενείς και γνωστοί διότι, όπως και στο τρέξιμο, η ξεκούραση είναι απαραίτητη για την ψυχική σου υγεία.

2. Ανοχή στον πόνο

Το τρέξιμο πονάει, πονάνε τα πόδια, η μέση, οι κοιλιακοί. Είναι όμως κι αυτό ένα κομμάτι που κάθε δρομέας σαδιστικά αγαπά. Επίσης, ο πόνος αυξάνει την αντοχή και την εξυπνάδα καθώς με την πείρα μαθαίνεις ποιος πόνος είναι απλή “κακομαθησιά” και ποιος είναι σημαντικός και χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση. Το ίδιο συμβαίνει και στην εγκυμονούσα πρώην δρομέα: η αναγνώριση του πόνου που απλά χρειάζεται έναν καλό ύπνο ή μια ζεστή αγκαλιά από τον πόνο που χρειάζεται επειγόντως τηλεφώνημα στον γιατρό σου, είναι μια διαδικασία αξιολόγησης που θα σε διευκολύνει αρκετά από ανησυχίες.

3. Σούπερ ηρωίδες

Οι δρομείς είναι εξ ορισμού δυνατά σκαριά. Όσο περισσότερο προπονούνται και τρέχουν τόσο αποκτούν μια συγκροτημένη ψυχολογία και ένα δυνατό κορμί. Συνεπώς, μια μαμά που θα βγει για ψώνια κρατώντας το μωρό της αγκαλιά και έχοντας και 3–4 σακούλες στο άλλο χέρι μπορεί από τη μία να ανταπεξέλθει στο βάρος και απο την άλλη να συγκεντρώσει την υπομονή της μέχρι να φτάσει στο αμάξι για να βάλει στη θέση του το πιτσιρίκι της και στο πορτ-παγκάζ τα ψώνια. Το ψυχολογικό και σωματικό σθένος που αποκτάς με το τρέξιμο θα έρθει να “δέσει” με το κομμάτι της μητρότητας με έναν πολύ ομαλό τρόπο που θα σε εκπλήσσει όμορφα.

4. Ευελιξία

Ως δρομέας, έχεις τις πολύ καλές σου στιγμές, τις δυσάρεστες, τραυματισμούς, κακή ψυχολογία και οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά όμως σε βοηθούν να συνειδητοποιήσεις ότι ο κανόνας είναι πώς θα χειριστείς τις απρόσμενες στιγμές αντί για να σιχτιρίσεις και να τα παρατήσεις. Το ίδιο συμβαίνει με την μητρότητα. Κάποιες μέρες θα γεμίσεις με χαμόγελα και γλυκά φιλάκια και κάποιες άλλες θα θελήσεις να βουτήξεις το κεφάλι σου στη γη και να μείνεις εκεί για όσο περισσότερο γίνεται. Θα τα καταφέρεις όμως και θα τις περάσεις και τις φωνές, τις στριγγλιές και το κάθετι αναπάντεχο όπως έκανες πριν μείνεις έγκυος στην προετοιμασία σου για τον δρομικό σου αγώνα.

Συγχαρητήρια μανούλα!

Το παραπάνω άρθρο είναι ελεύθερη μετάφραση από τις σκέψεις μιάς μαμάς που έτρεχε, έμεινε έγκυος, γέννησε και ξανα-ξεκίνησε να τρέχει.

(ελεύθερη μετάφραση, πηγή φωτογραφίας)

--

--

Stavros Drakoularakos
1morekm running

CEO, 24Media. Sharing my thoughts about the digital media industry. Passionate about writing & running. Sports fan. Athens, Greece