Προπόνηση για μαραθώνιο και αύξηση βάρους

Είτε κάνεις την πρώτη σου προσπάθεια για να τρέξεις έναν μαραθώνιο είτε σου έχει γίνει μια αγαπημένη συνήθεια, η προπόνηση για να ολοκληρώσεις την κούρσα των 42 χιλιομέτρων και 195 μέτρων περιλαμβάνει την καταγραφή πολλών χιλιομέτρων στο ημερολόγιό σου. Δικαιολογημένα λοιπόν να πιστεύεις ότι με τέτοια προπόνηση θα χάσεις βάρος. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις δρομέων που, αντί να χάνουν βάρος, βάζουν κιλά.

Παρακάτω το «γιατί»:

1. Αποκτάς μυς

Το σώμα σου ανταποκρίνεται στην άθληση με προσαρμογές και φυσιολογικές αλλαγές. Το αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός μυϊκής μάζας η οποία είναι πιο πυκνή από την μάζα του λίπους. Έτσι, ένω η ζυγαριά σε δείχνει πιο βαρύ, στο μάτι είσαι πιο αδύνατος ή, πιο εύστοχα, στεγνός.

2. Αποθηκεύεις περισσότερη μυϊκή μάζα

Οι δρομείς που έτρεχαν λίγο και ξεκινούν προπόνηση για ένα τρέξιμο μεγάλης απόστασης μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα του σώματός τους προς την αποθήκευση γλυκογόνου των μυών κατά 60–70%. Επιπλέον, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων που προτιμούν την διατροφή με υδατάνθρακες μπορούν επίσης να αυξήσουν την αποθήκευση γλυκογόνου των μυών σε διπλάσιο βαθμό από ότι σε κατάσταση σωματικής αδράνειας.

Για κάθε ~30 γραμμάρια γλυκογόνου, το σώμα μας αποθηκεύει ~100 γραμμάρια νερού. Το περίσσιο νερό εμφανίζεται ως το έξτρα βάρος στην ζυγαριά σου. Όμως, η αύξηση βάρους από κατακράτηση νερού θα σε βοηθήσει στις προπονήσεις σου και στον αγώνα σου με ενέργεια.

3. Υπερεκτιμάς τις θερμιδικές σου ανάγκες

Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι καταγράφοντας αρκετά χιλιόμετρα την εβδομάδα μπορείς να τρως ό,τι θες χωρίς να βάζεις κιλό. Ως κάποιο βαθμό θα συμβεί. Όμως, όπως το σώμα σου σου φέρεται καλά και βγάζει τις προπονήσεις, φρόντισε να το εφοδιάζεις με θερμίδες που του ενισχύουν την ενέργεια.

4. Δεν έχεις ετοιμάσει το φαγητό σου για μετά την προπόνηση

Θα είσαι κουρασμένος μετά την προπόνηση οπότε φρόντισε να έχεις ετοιμάσει το φαγητό σου από πριν. Διαφορετικά, είναι πραγματικά πολύ δελεαστικό να φας ό,τι βρεις μπροστά σου με την πολύ λογική δικαιολογία ότι έχεις κάψει ΧΧΧ θερμίδες.

Προσωπική άποψη: Η προπόνηση για έναν μαραθώνιο αγώνα είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της διαδικασίας. Προσπάθησε να το “ζήσεις”, να δεις τί ταιριάζει στο δικό σου σώμα και την ψυχοσύνθεση. Επίσης, μην παραλείψεις να αναζητήσεις επαγγελματική γνωμάτευση για οποιοδήποτε προβληματισμό σου.

Καλή διασκέδαση!

Για να μαθαίνεις νέα και τις επόμενες συναντήσεις μας, γράψου στο newsletter μας.

(ελεύθερη μετάφραση, πηγή φωτογραφίας)

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.