Πώς να κρατήσεις τον ρυθμό σου

Stavros Drakoularakos
1morekm running
Published in
2 min readAug 1, 2015

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για να ευχαριστηθείς έναν αγώνα είναι να κρατήσεις τον ρυθμό σου και να μην παρασυρθείς από τους δρομείς που σε προσπερνούν. Βέβαια, ακόμα και οι πιο έμπειροι δρομείς βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστική την ταχύτητα ή απλά προτιμούν να ακούν τα σχόλια των πιο γρήγορων πλακατζήδων δρομέων, θυσιάζοντας ένα δρομικά υγιές αλλά φαινομενικά μίζερο αγωνιστικό πλάνο.

Σκέψου όμως ότι ακολουθώντας τον δικό σου ρυθμό σε έναν αγώνα, θα τρέξεις πιο ποιοτικά. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να εμπνεύσουν να το πετύχεις:

1. Προθέρμανση

Τρέξε αργά για λίγα μέτρα ή χιλιόμετρα πριν τον αγώνα σου. Αν τρέχεις με παρέα χρησιμοποίησε την προθέρμανση για να κουβεντιάσεις και να χαζολογήσεις. Αν δεν σου αρέσει η προθέρμανση πριν την κούρσα, τρέξε τα πρώτα χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση σε ρυθμό προθέρμανσης.

2. Εξάσκηση

Η συνήθεια επιτυγχάνεται με την επανάληψη οπότε προσπάθησε στις προπονήσεις σου να είσαι συνεπής στην προθέρμανση σου. Επίσης, αν έχεις θέσει έναν συγκεκριμένο αγώνα ως στόχο, δοκίμασε άλλους αγώνες πριν τον στόχο σου, εφαρμόζοντας την αρχή της προθέρμανσης. Σιγά σιγά θα την συνηθίσεις και θα αντιλαμβάνεσαι τα οφέλη του αργού ρυθμού της αρχής για τον οργανισμό σου και την επίδοσή σου.

3. Βρες το κατάλληλο πλάνο

Δοκίμασε, δοκίμασε και ξανα-δοκίμασε προγράμματα προπονήσεων μέχρι να βρεις αυτό που σου ταιριάζει. Μπορεί να αισθάνεσαι καλύτερα με έναν πιο γρήγορο ρυθμό για λίγα μέτρα και μετά να κατεβάζεις ρυθμό, μπορεί να χρειάζεσαι αρκετό χρόνο για προθέρμανση κ.ο.κ.. Το όμορφο κομμάτι του τρεξίματος είναι οι δοκιμές οπότε δοκίμασε να εμπλουτίσεις το πρόγραμμά σου με ποικιλία και σίγουρα θα ευχαριστιέσαι περισσότερο την ώρα που καταγράφεις χιλιόμετρα.

4. Ακολούθησε το ένστικτο σου

Για το συγκεκριμένο θα χρειαστεί να έχεις εμπειρία, να έχεις βάλει χιλιόμετρα και πλέον να καταλαβαίνεις από την αναπνοή σου σε τί ρυθμό βρίσκεσαι, χωρίς να χρειάζεσαι ρολόι ή άλλο gadget. Είναι εξαιρετικό απελευθερωτικό να τρέχεις δίχως να προσέχεις έναν καταγραφέα, έστω για λίγα μόνο χιλιόμετρα. Εξάλλου, και είναι #truestory της υπογράφουσας, σκέψου να πάει κάτι στραβά, να τρέχεις τα 42,195 μέτρα και κάπου στη μέση να σε “αφήσει” το ρολόι σου. Οπότε, το ένστικτο είναι ένας πολύ καλός σύμβουλος όταν έχεις ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που σου ταιριάζει και το έχεις ευχαριστηθεί.

Καλή διασκέδαση!

Για να μαθαίνεις νέα και τις επόμενες συναντήσεις μας, γράψου στο newsletter μας.

(ελεύθερη μετάφραση, πηγή φωτογραφίας)

--

--

Stavros Drakoularakos
1morekm running

CEO, 24Media. Sharing my thoughts about the digital media industry. Passionate about writing & running. Sports fan. Athens, Greece