Τί συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρέχεις για 30 λεπτά

Stavros Drakoularakos
1morekm running
Published in
2 min readJul 22, 2015

Στα πρώτα δευτερόλεπτα, οι μυς σου αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ) ή αλλιώς μόρια ενέργειας τα οποία ενεργούν ως βραχυπρόθεσμες βιολογικές μπαταρίες και παράγονται στο ανθρώπινο σώμα από την πρόσληψη τροφής.

Οπότε, αυτή η έκρηξη ενέργειας που αισθάνεσαι οφείλεται στην μετατροπή της ΑΤP σε ένα εξίσου δυνατό μόριο ενέργειας, το αδενοσινοδιφωσφορικό οξύ (ADP). Τα μυϊκά κύτταρα, ως επαγγελματίες στην ανακύκλωση, θα μετατρέψουν την ADP σε ATP μετά από την αρχική σου απόπειρα για ταχύτητα.

Στα επόμενα 90 δευτερόλεπτα, για να ελευθερώσουν τα κύτταρα περισσότερη ΑΤP διασπούν γλυκογόνο, δηλαδή μια μορφή γλυκόζης ως ανθρώπινο “καύσιμο” που βρίσκεται αποθηκευμένη στους μύες. Τα κυττάρα μπορούν επίσης να “τραβήξουν” γλυκόζη από το αίμα, γι’αυτό και η άθληση βοηθάει στην καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το σώμα σου καταβροχθίζει περισσότερη γλυκόζη και οι μυς σου παράγουν γαλακτικό οξύ, βασική καύσιμη ύλη, που ειδοποιεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο ότι το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση σωματικής καταπόνησης.

Στα επόμενα λεπτά, η καρδιά σου αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα και να κατευθύνει αίμα προς τους μύες και το απομακρύνει από λειτουργίες που δεν το χρειάζονται άμεσα, όπως η πέψη. Επίσης, για να χρησιμοποιήσουν τα μυϊκά κύτταρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την γλυκόζη έχουν ανάγκη την εισροή οξυγόνου, κάτι που καταλαβαίνεις όταν ξεκινήσεις να λαχανιάζεις. Kαθώς αποκτάς σταθερό βηματισμό, ο μεγαλύτερος μυς του ανθρώπινου σώματος, ο μείζων γλουτιαίος (τα λεγόμενα οπίσθια), τα πόδια σου και ο κορμός σου σε κρατούν όρθιο, ελέγχουν τον διασκελισμό σου και εκτείνουν τις αρθρώσεις του ισχίου ώστε να συνεχίζεις το τρέξιμο. Αρχίζεις να καις θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν αποθηκευτεί ως λίπος.

Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί “κάψιμο” γλυκογόνου και οξυγόνου με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σου. Το κυκλοφορικό σου σύστημα, για να κατεβάσει τη θερμοκρασία σου, προωθεί την ροή αίματος στο δέρμα σου γι’αυτό αποκτάς ένα χαριτωμένο “κοκκίνισμα”. Επίσης, οι ιδρωτοποιοί αδένες αρχίζουν να απελευθερώνουν την εξάτμιση υγρασίας από το δέρμα για να πετύχουν την μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Στα πρώτα δέκα λεπτά, αν είσαι σε καλή φυσική κατάσταση και οι μυς σου μαζί με τις προμήθειες τους σε ATP είναι επαρκείς, το σώμα σου αρχίζει αποτελεσματικά να μεταφέρει οξυγόνο και να καίει λίπος και γλυκόζη και να αισθάνεσαι δυνατός. Ωστόσο, εαν δεν είσαι συνεπής στην άθλησή σου, η προσφορά στην ΑΤΡ δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση.

Μετά από τριάντα λεπτά, καθώς επιβραδύνεις, η ανάγκη του οργανισμού σου σε ενέργεια πέφτει και ο ρυθμός της αναπνοής σου επανέρχεται στο φυσιολογικό. Είναι πολύ φυσιολογικό να βρίσκεσαι σε κατάσταση ευφορίας επειδή ο εγκέφαλος σου εκκρίνει ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας.

Συγχαρητήρια, τα κατάφερες!

Για να μαθαίνεις νέα και τις επόμενες συναντήσεις μας, γράψου στο newsletter μας.

(ελεύθερη μετάφραση, πηγή φωτογραφίας)

--

--

Stavros Drakoularakos
1morekm running

CEO, 24Media. Sharing my thoughts about the digital media industry. Passionate about writing & running. Sports fan. Athens, Greece