Τρέξιμο και συχνότητα

Stavros Drakoularakos
1morekm running
Published in
2 min readJul 5, 2015

Η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση είναι οι τρεις μεταβλητές του τρεξίματος. Έρευνες υποδεικνύουν ότι είναι ωφέλιμο να τρέχουμε αρκετές φορές την εβδομάδα για να υπάρχει βελτίωση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το πόσες φορές είναι αρκετές: εξαρτάται από το καθημερινό σου πρόγραμμα, τις υποχρεώσεις σου και τον αθλητικό σου στόχο.

Ακολουθούν τρεις προοπτικές: μικρή συχνότητα, μεγαλύτερη και προπόνηση σε άλλα αθλήματα.

1. Μικρή συχνότητα

people-running

Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, έχε στο νου σου ότι ακόμα και λίγα λεπτά άθλησης την ημέρα, σου κάνουν καλό. Αναφορικά με την μικρή συχνότητα τρεξίματος, 3 φορές την εβδομάδα ποιοτικής προπόνησης είναι μια ιδανική βάση για να συντηρείς τις αντοχές σου. Μια πρόταση είναι να χωρίσεις τα τρεξίματα σου σε μια διαλειμματική, ένα tempo και ένα long run. Επίσης, αυτό το πρόγραμμα θα μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού.

2. Μεγάλη συχνότητα

sweaty-runner-female

Τρέχοντας 2 φορές την ημέρα μπορεί να ακούγεται βάρβαρο, όμως για τους δρομείς που έχουν συνηθίσει την ένταση είναι μια βολική λύση. Μπορείς να κάνεις το πρωί μια εύκολη προπόνηση και το βράδυ μια πιο έντονη ή το αντίστροφο όμως ποτέ μην επιχειρήσεις 2 δύσκολες προπονήσεις μέσα σε μια μέρα.

3. Εναλλακτική προπόνηση

yoga

Οι εναλλακτικές προπονήσεις με βάρη, ποδήλατο ή κολύμπι ενδυναμώνουν τους μύες και βελτιώνουν τον χρόνο σου στο τρέξιμο. Επίσης, η γιόγκα θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους δρομείς καθώς ενδυναμώνει όλες τις μυικές ομάδες που χρησιμοποιούνται στο τρέξιμο χωρίς να τις επιβαρύνει.

Καλή διασκέδαση!

Για να μαθαίνεις νέα και τις επόμενες συναντήσεις μας, γράψου στο newsletter μας.

(ελεύθερη μετάφραση, πηγή φωτογραφίας)

--

--

Stavros Drakoularakos
1morekm running

CEO, 24Media. Sharing my thoughts about the digital media industry. Passionate about writing & running. Sports fan. Athens, Greece