Ting 6: Kid E-lit: elektronisk litteratur for barn og ungdom — Bergen Offentlige Bibliotek

Herdis Moldøen
23 mobile ting
Published in
8 min readSep 21, 2015

Barne- og ungdomslitteratur har lenge vært et område for nyskapning og kreativitet. Billedbøker lar tekst og bilder jobbe sammen på en måte som sjeldent tillates i voksenlitteraturen.

Medieinnovasjonen innen barne- og ungdomslitteratur omfatter ikke bare billedbøker, men også utbrettsbøker, uvanlige formater, bruk av forskjellige papirtyper, og i dag også bruken av datamaskinen og nettbrettet som nye leseplattformer.

Utstillingen Kid E-lit, eller barn-e-litt, holdes ved Bergen Offentlige Bibliotek i samarbeid med Universitetet i Bergen og med The Electronic Literature Organization, som holder sin årlige konferanse og festival i Bergen i 2015, ELO 2015: The End(s) of Electronic Literature.

I utstillingen kan du se seks verk som er valgt ut blant innsendte bidrag til ELO 2015, og åtte nordiske verk som er valgt ut av et nettverk av forskere på elektronisk litteratur og barne- og ungdomslitteratur i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Vi håper at vi gjennom å presentere et utvalg elektronisk litteratur for barn og unge, kan gjøre flere oppmerksomme på de gode og nyskapende litterære opplevelsene som skapes for barn og unge i digitale medier. Enten du er lærer, bibliotekar, forsker, forelder eller bare er nysgjerrig, håper vi at du finner noe nytt her.

Utstillingen Kid E-lit varer fra 4. august til 30. september.

For barn (2–5 år)

  • Mummi — Hvordan gikk det?
Tilgjengelig på iPad

Dette er en digitalisering av Tove Janssons klassiske barnebok fra 1952. Boken er fortalt i rim og er bygd opp rundt forventninger. “Hva tror du at det hendte da?”, spør teksten på hver side, og forventningene forsterkes av hullene som er skåret i boksidene slik at leseren kan titte gjennom til neste side. Den digitale versjonen etterligner hullene tildels, og har lagt til noe interaksjon.

  • Kubbe lager skyggeteater
Tilgjengelig på iPad

Et vellykket og komplekst eksempel på en digital bildebokapp er bergenser Åshild Kanstad Johnsens Kubbe lager skyggeteater. I denne appen møter leseren ikke bare flere fortellinger flettet inn i hverandre, men også et gjennomført digitalt uttrykk som kler de ulike fortellingene.

Rammefortellingen dreier seg om Kubbe som er på piknik med bestemoren og som blir nysgjerrig på hva en skygge egentilg er for noe. Via bestemorens fortelling om hvordan skyggeteateret ble skapt i det gamle Kina, bestemmer Kubbe seg for å sette opp sitt eget skyggeteater — en spesielt vinklet versjon av Rødhette og ulven.

Nettbrettets muligheter for baklys, for animasjon og for visuell romslighet utnyttes i denne appen på en måte som kler og fremhever de ulike fortellingenes estetiske egenart.

  • Jakob og Neikob
Tilgjengelig på iPad

Den interaktive billedboken til norske Kari Stai handler om Jakob, som alltid sier ja, og Neikob, som alltid sier nei. Dette er en ganske enkel digitalisering av papirboken, men den er likevel svært effektiv. Barn elsker å trykke på Jakob og Neikob for å få dem til å si ja! og nei! om og om igjen, og denne repetisjonen fungerer utmerket siden det også er et viktig virkemiddel i teksten.

For barn (5–8 år)

  • Wuwu & co
Tilgjengelig på iPad

Når lesebrettet ligger flatt, leser du historiene til Wuwu og de andre dyrene i det lille røde huset i skogen, men når du løfter brettet opp, blir det til et vindu inn i en tredimensjonal fiksjonsverden hvor du kan hjelpe dyrene å løse sine problemer.

Du rister på brettet for å riste snøen av et tre, roper høyt for å vekke Gregers søsken og må peke kameraet på noe gult i den virkelige verdenen for å tenne lysene til mørkeredde Storm og hans familie.

Merete Pryds Helle er kjent som en pionér innen dansk elektronisk hybridlitteratur, og denne appen har fått skryt av anmeldere for den kreative balansen mellom rolig, passiv lesing og en lekende deltagende modus hvor leseren bruker hele kroppen.

  • Taro at the Center of the Earth
Tilgjengelig på iPad

Timo Parvela er i Norge mest kjent for Ella-bøkene, men denne appen, som er tilgjengelig på finsk og engelsk, er en digitalisering av den første boken hans om Taro.

Fortellingen handler om Taro, en liten gutt, og bjørnevennen hans som reiser til jordens midte. Det romlige er utforsket på en måte som ikke er mulig i en bok, ved at oppslagene (vakkert illustrert av Jussi Kaakinen) er sømløst knyttet sammen både horisontalt og vertikalt uten bokens skarpe skiller mellom sider. Bevegelsene opp og ned og fra venstre til høyre gir oss en følelse av å følge Taros reise med ham.

  • Alla barns rätt
Tilgjengelig på ipad

Denne digitale adapsjonen av Pernilla Stalfelts bildebok ved samme navn forteller om FNs barnekonvensjon på en måte som barn kan forstå. Enkle generelle beskrivelser illustreres med tegninger av barn i konkrete situasjoner, gjerne med snakkebobler, og når leseren tar på en av tegningene, høres en lydeffekt, eller snakkeboblene leses opp.

For barn (8–13 år)

Tilgjengelig på pc

Denne samlingen med interaktive fortellinger er skrevet for barn som kan lese selv, og kombinerer humoristiske, fortellende tekster med valg og spill-lignende elementer, som poesipoeng og nivåer.

Fortellingene kretser om Mrs Wobbles, som kanskje er heks, og som styrer et magisk fosterhjem for barn. Ved å gjøre ulike valg kan leserne hjelpe fosterbarna gjennom eventyr og helbrede gamle sår. Fortellingene er skrevet av Mark Marino i samarbeid med hans åtte- og tiårige barn. Brian Gallagher er illustratør.

  • My Own Alphabet
Installasjon i Fortellerhulen i Barneavdelingen
  • My Own Alphabet er et kinetisk dikt om uorden, om å lære nye ting, om å glemme detaljer, og om å se verden fra nye og uvante vinkler. Diktet ser kanskje rotete ut for deg som leser, men forfatteren — 10 (!) år gamle Aleatory Funkhouser, ser det ikke slik.

For ungdom (13+)

  • The Sailor’s Dream
Tilgjengelig på iPad

Den svenske duoen Simogo er kjent for å lage mobilspill som ikke akkurat er tradisjonelle spill, og The Sailor’s Dream er et verk som heller langt mer mot litteratur enn spill.

Leseren navigerer gjennom et vakkert illustrert drømmelandskap og finner små tekstfragmenter som forteller bruddstykker fra en historie om en jente som kanskje har brent ned et hus og om en kvinne og en sjømann som lengter etter hverandre.

I tillegg til å utforske tekstene som ligger skjult i sjølandskapet er det egne sanger og tekster som kun kan høres på bestemte ukedager eller tidspunkt.

The Sailor’s Dream er en interaktiv fortelling som passer for ungdom såvel som voksne.

  • Tavs
Tilgjengelig på iPad

Denne danske mangainspirerte grafiske romanen handler om 13-årige Tavs — eller på norsk, Taus — som sluttet å snakke da hans tvillingbror døde og familien flyttet til Tokyo. Denne fantasifortellingen handler om ensomhet og tap, men også om humor og kjærlighet.

Tekst blandes med musikk, stillbilder, lydeffekter og animasjoner: Når vi leser om Tavs’ sorg og frustrasjon, faller ordene nedover skjermen inntil leseren tar tak i dem. Dette er vakker og variert elektronisk ungdomslitteratur.

  • The Computer Wore Heels
Tilgjengelig på iPad

Denne interaktive dokumentaren om unge, kvinnelige matematikere under annen verdenskrig bruker materiale som tekst, videoer, brev, fotografier og matematiske formler for å fortelle om et stykke historie. Appen er basert på Ericksons dokumentarfilm om samme tema.

  • Poetracking
Installasjon

Du blir bedt om å tegne et tre. Når du er ferdig, kommer et dikt tilsyne på skjermen, generert ut fra Baums personlighetstest som tolker en pasients personlighet og følelser ut fra hvordan han eller hun tegner et tre: En tykk stamme tyder på styrke og høy selvfølelse, mens en tynn stamme tyder på en introvert med lav selvfølelse.

Poetracking kan leses som en kritikk av personlighetstester, men også som en kommentar til overvåkingssamfunnet, hvor våre valg på nettet i økende grad tolkes og selges som fasiter på våre personligheter.

  • The Tower of Jezik
Tilgjengelig i iBooks på iPad

Denne hypertekstfiksjonen for tenåringer er en utforsking av språket og dets umulighet. Handlingen foregår i en middelaldersk fantasiverden hvor en ung gutt våkner uten språk etter et fall, og må finne det mystiste tårnet av Jezik for å løse forbannelsen og bringe språket tilbake til sitt folk.

The Tower of Jezik er inspirert av eventyrbøker, men forsøker også å kombinere en lineær fortelling med litterære grep som er spesifikke for elektronisk litteratur, som hypertekst og tekstanimasjon.

For ungdom (16+)

  • Pry
Tilgjengelig på iPad

For seks år siden returnerte rivningseksperten James fra golfkrigen. PRY er en bok uten grenser: en hybrid mellom film, spill og tekst. Du kan når som helst klype på skjermen og dermed åpne James’ øyne for å se omverdenen, eller åpne teksten, som er James’ tanker, for å dykke dypere inn i underbevisstheten hans.

Gjennom disse, og andre unike leserinteraksjoner, finner vi en historie formet av de løgnene vi forteller til oss selv — løgner som blir avslørt når du drar fra hverandre narrativet og leser mellom linjene.

For alle

  • Typomatic

Gå inn i en fotoautomat. Justér krakken, lag et dikt og vent mens det skrives ut til deg. Denne poesiautomaten er en litterær installasjon som spiller på Pierre Fournys teknikk poésie à 2 mi-mots, som vi på norsk kanskje kan kalle halvordspoesi, eller poesi mellom linjene. Teknikken går ut på å skjære ord i to horisontalt og sette dem sammen for å skape nye ord.

Etter femten års variasjoner på konseptet i digitale og papirbaserte formater forener poesiautomaten det digitale med papiret, og spiller på forholdet mellom kunst og maskin.

Bloggposten er ein tilpassa versjon av Jill Walker Rettberg og Lucas Ramada Prieto sine tekstar i utstillingskatalogen Kid E-lit : e-litteratur for barn og ungdom.

Teksten vart opprinnelig publisert på bergenbibliotek.no: Kid E-lit for barn og Kid E-lit for ungdom.

Oppdag nye appar for barn og ungdom ved å søke opp og laste ned noen av disse fra utstillingen. Prøv gjerne Wuwu, Tavs og Pry som kan gi deg noen heilt spesielle oppleveingar ved at du deltar på ein ny måte i lesninga av appen.

--

--

Herdis Moldøen
23 mobile ting

I’m into new technology, start-ups, user generated content and storytelling.