3d yazicilarda PTFE (teflonlu) hotend mi yoksa All-meteal hotend mi ? Ya bi-metal ?

Mahmut gündoğdu
3dyazici
Published in
2 min readNov 8, 2022

PTFE (teflonlu) hotend mi yoksa All-meteal hotend mi ? Ya bi-metal ? hangisini secmeli? farklari nelerdir?

Gunumuzde ucuz cihazlar (creality ender serisi gibi) tercihi teflonlu (PTFE-lined) barelli hotend ile geliyor.
Bu da insanlarda “all-metal vs PTFE lined” gibi sorulara sebep oluyor. Bu yazida size kendi tecrubelerimden yola cikarak farklarindan bahsedecegim.

PTFE hotend (barel)

Avantajlar

- Ucuz (varolma sebebi)
- Acemiler icin “daha az tikanma” bir miktar hata tolere sansi. (bu super goreceli bir durum. Cinli yazicilar duzgun kalibrasyonla gelse bunu yazmazdik)

Dezavantajlar

- Yipranma, yipranma ile tikanma
- Montaj hatalarina yatkinlik. Ucu duzgun kesilmemi, tam oturtulmamis teflon yuzunden sikca tikanma yasanir
- Yuksek sicakliklara cikammama. teflon 250 derece ve uzerinde zehirli gaz salmaya ve cabuk deforme olma. Ozetle PTFE hoten ile ABS ve yuksek isida PETG basamazsiniz.
- Yuksek geri cekme mesafesi. Haliyle daha yavas baski

All-Metal Hotend (barel)

Cok ucuza all-metal hotend bulmaniz mumkun ancak barel ici yeterince iyi islenmis olamayacagi icin pla basmaniz pek mumkun olmayacaktir. Bu ucuz all-metalleri “istisna” kabul edip olmasi gereken kaliteteki hotendleri bu kapsamda inceliyor olacagiz. All-metaldan verim almak icin. kaliteli olmali. Yeterli bir sogutma sahip olmali ve geri cekme kullanicisi tarafindan dogru ayarlanmali.

Avantajlar

- Dayaniklilik
- Tum Filamentler ile calisabilme. (pla dahil. Bazi kisiler all-metal pla basmaz denir bu yanlistir. Dandik all-metal ile pla basilamaz.)
- Dusuk geri cekme mesafesi
- icinde ek bir parca olmadigi icin montaj hatasina sebep olmaz.

Dezavantajlar

- Pahali (Kaliteli bir barelin icerisi puruzsuz olmali. Bu da uretim zorlugu ve pahalilik getiriyor.)
- Iyi sogutma olmamasi durumunda heat-creap gibi sorunlara sebep olabilme potansiyeli.
- Yuksek geri cekme ayarlandiginda tikanmaya sebep olabilme

Bi-metal hotend

All-metal ile aynidir sadece daha iyi thermal conductivity icin iki farkli metalin biraraya getirilmesi ile uretilir. Haliyle daha pahalidir ancak cogu zaman verilen paraya deger. Aslina butun barellerde kilit nokta aynidir. Hot-zone ve cold-zone isimli iki bolge icerir. soguk bolgenin soguk, sicak bolgenin sicak kalmasi, boylece bir denge ile uretimin yapilibilmesi amaclanmaktadir.

Ozetle

Ben her zaman kendi cihazlarimda all-metal bir hotend tercih ediyorum. Mumkunse Titanyum barel, Bi-metal barele sahip V6 modellerini tercih ediyorum. Fiyat performaans olarak en memnun oldugum hotend ise Trianglelab firmasina ait V6 modelleri oluyor. 18 dolar +Vergi gibi bir fiyata kit ile cok guzel verim aldigim, kullanmaktan memnun oldugum bir hotend. Elbette ne kadar ekmek o kadar kofte. Phaetus Dragonfly BMO gibi cok daha kaliteli v6 turevleri mevcut. Bir cok cesit olmakta birlikte bu yazi ile giris seviyesi bir soruya aciklik getirmek istedim. Umarim faydali olmustur.

--

--