Yeni Başlayanlar İçin: 5 Adımda Sosyal Medya Hedef Kitle Analizi

Tugce Bozkurt
3RocksWorks
Published in
4 min readDec 23, 2018

Her işte olduğu gibi sosyal medyada da yönettiğiniz markanın hedeflediği pazarı ve hedeflediği kitleyi iyi tanımanız gerekiyor. Hedef kitleyi tanımak, bir sosyal medya uzmanının en önemli görevlerinden biri. Çünkü hedef kitlenizi tanıdığınızda, ürün veya hizmetinizi nasıl geliştirebileceğinizi, hangi pazarlama kanallarını kullanacağınızı ve pazarlama stratejinizi oluşturursunuz.

BONUS: Hedef kitleniz ASLA “herkes” değildir.

Hedeflenen pazarı ne kadar iyi tanırsanız, sosyal medya reklamlarınıza harcadığınız maliyetleri de o kadar düşürürsünüz. Bu doğrultuda, hem müşteri dönüş oranlarınız yüksek olur hem de bunu uygun fiyatlarla yaparsınız.

Aşağıda size hedef kitle analizleri için birkaç basit ipucu vereceğim. İşte 5 adımda sosyal medya hedef kitle analizi:

  1. Mevcut Müşterilerinizle İlgili Verileri Takip Edin

Hedef kitle analizi yapmak için ilk adım, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi kullananları yani mevcut müşterilerinizi analiz etmektir.

Mevcut müşterilerinizin davranışlarını ve özelliklerini anladığınızda, aynı düzeyde daha fazla kişinin peşinden gidebilirsiniz.

Öncelikle mevcut müşterilerinizle ilgili sahip olduğunuz bilgileri, trendleri ve ortalamaları takip etmek için bu bilgileri toplayabileceğiniz bir veri tabanınız olmalı. Müşterilerinizin hakkında bilgi sahibi olmanız gereken bazı veri noktaları şunlardır:

  • Yaş: Burada fazla spesifik olmanıza gerek yok. Müşterilerinizin yaşlarının 25 ya da 29 olması aslında bir fark oluşturmaz. Ancak, müşterilerinizin hangi kuşakta olduğu size davranışları hakkında birçok fikir verebilir. Örneğin müşterilerinizin üniversite öğrencisi olma olasılığı var mı? Ya da ebeveyn? Belki de emekliler?
  • Cinsiyet: Bu konuda kafanızda “kadınlar bunu sever”, “erkekler bu konuya daha yakınlar” gibi genellemeler yapmadan önce, müşteri kitlenizi analiz etmelisiniz. Örneğin bir otomotiv markasındaysanız %50 oranda kadın müşterinizin olduğunu görebilirsiniz. Belki bir bebek markasının %75 erkek müşteri yoğunluğu olduğunu fark edebilirsiniz. Bu konuda belli kalıplara bağlı olmadan objektif bir şekilde analizinizi gerçekleştirmelisiniz. Bir markanın %100 oranında kadın tüketicisi var ise (doğrudan kadın ürünü değilse), erkek kitleyi nasıl çekebilirsiniz bunun üzerine çalışabilirsiniz. Ya da kadınlara özel sosyal medya iletişimi sağlayabilirsiniz. Bu sizin analiziniz sonucunda çıkana göre, istediğiniz yönde yaptığınız stratejiyle alakalı olacaktır.
  • Konum ve zaman dilimi: Müşterilerinizin var olan kültürlerini anlamak için konum bilgisi çok önemlidir. “Mevcut müşterileriniz dünyada nerede yaşıyor?” sorusunun cevabı, hangi coğrafyayı daha fazla hedeflemeniz gerektiği ile doğru orantılıdır. Müşterilerinizin konumlarını bilmek, sosyal medya paylaşımlarınızın da hangi coğrafyanın popüler konuları ile ilgili olacağını ve hangi saat dilimlerinde yapılacağını planlamanızı sağlar. Ayrıca, sosyal medya reklamlarınızı doğru konum ve doğru saat dilimleri arasında gerçekleştirmenize de yardımcı olur.
  • Dil:Tüm müşterilerinizin aynı dili konuştuğunu genellerseniz hata yaparsınız. Öznel olarak düşünüp genellemek zaten başlı başına bir hatadır. Bunu bir kenara bırakırsak, bazen müşterilerinizin hepsini Türkiye kaynaklı düşünürken web sitenize ya da sosyal medyanıza gelen insanların ana dillerinin başka diller olduğunu fark edebilirsiniz. Belki de bu yoğunluk size yeni bir pazara açılma yolu gösterir ve o dilde de yayınlar yapmaya başlarsınız, kim bilir?
  • Ekonomik Durum: Mevcut müşterilerinizin ekonomik statü bakımından hangi derecede olduklarını bilmeniz çok önemli bir nokta. Sizin fiyat tekliflerinize nasıl bir davranış gösteriyorlar? Bu davranışları incelemeniz gerekebilir. Mesela size tehdit oluşturacak belirli finansal endişeleri veya tercihleri ​​var mı? Ayrıca sizden satın alan işletmelerin büyüklüğü ve satın alma kararlarını verme eğiliminde olan kişilerin de unvanları hakkında bilgi toplamak isteyebilirsiniz. CEO’ya pazarlama mı yapıyorsunuz? Yoksa CTO’ya mı? Sosyal pazarlama müdürü mü? Şirket içinde kiminle konuşmanız gerektiğini anlamak, marka sesinizi oluştururken kritik bir ilk adımdır.
  • İlgi Alanları: Müşterileriniz, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi kullanmanın yanı sıra ne yapmaktan hoşlandıklarını da bilmeniz gerekir. Hangi TV şovlarını izliyorlar? Başka hangi işletmelerle etkileşime giriyorlar?

2. Web Sitenizin ve Sosyal Medya Hesaplarınızın Analitiklerine Bakın

Tüm bu izleyici araştırma bilgilerini alacağınız birkaç tane yöntem var. Öncelikle web sitesi analitiği bunun için harika bir yoldur. Ayrıca sosyal medya hesaplarınızın size sunduğu istatistikler de takipçilerinizin özelliklerinden beklentilerinizin çok fazlasını bile verir. Bu kişiler henüz müşteriniz olmasa bile, sosyal medya hesaplarınızla etkileşime girdiği için, sizinle ilgilendiklerini bir şekilde size göstermişlerdir. Bu da sizin hedef kitlenizin hangi kitle olması gerektiğini gösterir.

BONUS: Sosyal medya hesapları için “SAHTE” takipçi satın almak kendinizi kandırmak için harika bir yoldur, fakat unutmayın ki bu yol hedef kitle belirlemede sizin önünüzdeki çok büyük engelden başka hiçbir şey değildir. Hedef kitle analizinize engel olan bu yöntem size hem verim hem de para kaybettirir.

3. Rakiplere Mutlaka Göz Atın

İşinizle kimin etkileşime girdiğini ve ürünlerinizi veya hizmetlerinizi satın aldığınızı öğrendikten sonraki adım, rekabet ortamınızı incelemek.

Rakiplerinizin neler yaptığını görmek, bazı temel soruları cevaplamanıza yardımcı olabilir. Mesela rakipleriniz, sizinle aynı pazar segmentlerinin peşinden mi gidiyor? Göz önünde bulundurmadığınız ya da gözden kaçırdığınız bir nokta var mı? Kendilerini nasıl konumlandırıyorlar?Hangi somut/soyut alanları sahiplermiş? (Örneğin, Eti ve Ülker yıllardır “Mutluluk” konusunu karşılıklı sahipleniyor.)

Rakiplerinizle etkileşime giren insanlar hakkında ayrıntılı izleyici araştırması yapmanız için bazı ücretli araçlar kullanabilirsiniz, ancak ücretsiz olarak da takipçi yaklaşımlarını hakkında genel bir fikir edinebilirsiniz. Bu analiz, hangi pazarları hedeflediklerini ve çabalarının etkili olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır.

4- Takipçileriniz ile Konuşun

Sosyal medyanın analiz yaparken en güzel yanı, analiz ettiğiniz kitle ile paylaşımlarınız ile konuşabilirsiniz. Sosyal medya size bunun hakkında birçok seçenek sunuyor. Örneğin; Twitter ve Facebook üzerinden “anket” ya da Instagram Story’de “ soru sorma” özelliklerini kullanabilirsiniz. Ayrıca paylaşımlarınızda takipçilerinize çeşitli sorular sorarak, onları yoruma ve beğeniye yönlendirmeniz. “Buna evet diyorsan beğen, hayır diyorsan nedeniyle birlikte yorumda paylaş.” demek bazen işinizi görebiliyor. Ya da kullanıcılara “hadi bana soru sor” ya da “sizce hangisi güzel?” demek bile sizin takipçileriniz hakkında fazlasıyla bilgi edinmenizi sağlıyor. Ayrıca bu yol ile takipçilerinizi etkileşime sokuyor ve sosyal medya paylaşımlarınızda onlara değer verdiğinizi de göstermiş oluyorsunuz.

5- Reklamlarınızı A/B Testleri Üzerine Kurun

Bu bir süredir 3rocksworks için denediğim ve başarı sağladığım bir yol. Sosyal medya reklamlarınızı bir huni halinde genişten özele doğru özelleştirerek oluşturmanız size gerçek anlamda yol gösterici oluyor. Reklam panelleri size, markanıza hangi yaş grupları ya da cinsiyetler ilgi duyuyor, hangi coğrafi bölgeden en çok geri dönüşü alıyorsunuz, takipçi kitleniz ne tür paylaşımlardan hoşlanıyor gibi birçok konuda onları test etmenizi sağlıyor.

3rocksworks’ün sosyal medya konusunda genç ve dinamik ekibi markanızın hedef kitlesi hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir. Bugün markanız için en iyi hedef kitleyi belirlemeye başlayın…

Tuğçe Bozkurt
Founder
3rocksworks.com

--

--

Tugce Bozkurt
3RocksWorks

Communication Master | Digital Native | Social Media Professional🌏