Bir yurtdışı seyahat planı hazırlamak…

Talha Tarık Küçük
5bayt
Published in
4 min readAug 9, 2020

Merhaba, her ne kadar teknoloji ve yazılım üzerine yazılar olan bir blog olsak da arada ilgi alanlarımızla ilgili yazılar da yazabiliyoruz. Bu yazımda üniversite yıllarında başlayan yurtdışı gezilerinden bugüne kadar tek başıma sırt çantamla yaptığım gezilerden edindiğim seyahat planlamayla ilgili tecrübelerimi paylaşacağım.

Seyahat üzerine konuşmalarında genelde insanlar yurtdışı gezisi yapamama konusunda maliyeti ve nasıl gideceğini bilmeme konusunu öne sürüyor. Oysa bunlar pek de haklı sebepler sayılmaz. Örneğin üniversite öğrencisiyken yukarıdaki kapak resminde yer alan seyahat planının bir sayfasında Mısır gibi karışık bir ülkede günlük konaklama durumları yer almakta(lokasyonlar değişti :) ). Daha birçok ayrıntısıyla birlikte. Örneğin o seyahat 12 gündü, Mısır’da 5 şehirde en Güney’den en Kuzey’e baştan sona bir geziydi. Toplam maliyeti 360$’dı gitmediğim müze, dalış, çölde safari kalmamıştı…

Bir madde olarak yazmıyorum ancak evin yolunu bulabilecek kadar ingilizce bilmeniz ve çatpat kendinizi ifade etmeniz gerek…

Bir seyahat planı nasıl hazırlanır?

1.Vize ve Pasaport

Gideceğiniz ülkeyle ilgili öncelikle vize durumunu öğrenmelisiniz ve bunu notlarınıza eklemelisiniz. Buradaki tüm maliyetleri çıkarmak gerekir. Ayrıca seyahat süreçlerini de kapsayan bir pasaportunuzun da olması gerekir.

2.Ülkeye Ulaşım

Ülkeye ulaşım durumu benim açımdan ilk baktığım durumdur. Çünkü kampanyalı bir uçak bileti kaçırılmaz. Bunun için Skyscanner’ın fiyat tahminleri veya fiyat alarmı sizler için kullanışlı bir araç olacaktır. Uçak biletini ne kadar erken alırsanız o kadar iyidir. Ancak en iyi yöntem değildir.Çünkü bilet almadan öncede taslak bir planınızın olması önemlidir. Bu maliyet kalemi gidiş ve dönüşler için not edilmelidir.

3.Konaklama

Konaklama aşamasını booking.com üzerinden ödemesiz rezervasyonlar çözebilirsiniz, nerede kaldığınız lokasyon bazında çok önemlidir. Örneğin bir yerde kalacaksınız ve sabah otobüse yetişecekseniz otobüsün kalkacağı istasyona yakın olması veya konaklayacağınız yerden otobüsün kalkacağı istasyona nasıl gideceğinizi araştırmanız ve not almanız gerekir.

4.Günlük Harcama

Günlük harcama aktivite, cafe, restorant ve müze gibi konaklama dışı masraflarınızı kapsar. Bu maliyet ülkelerin para birimleri üzerinden tahmini bir maliyet çıkarmanızı sağlar. Her şehirde bu maliyet değişir. Maliyetleri yaşam maliyetleriyle ilgili olan site numbeo.com’dan inceleyebilirsiniz. Burada ortalama tek kişilik yemek(normal veya lüks) maliyetleri, market fiyatları gibi bilgiler yer alır. Buradan günlük bazda bir maliyet çıkarmalısınız.

5.Ülke İçi Ulaşım

Bunun için alternatif çok fazla Google’dan “Paris to Amsterdam” gibi bir aramayla fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Ancak fiyatlar değişkenlik gösterebilir. İyi bir plan yapabilirseniz otobüs biletlerini de önceden çok uygun fiyatta alabilirsiniz veya araç kiralama vb… Örneğin Mısır’ın en büyük otobüs firması GoBus iken Avrupa’da FlixBus ve BlaBlaBus gibi lokal şirketler bulunabilir. Bunlar da araştırılması gereken önemli noktalardır. Maliyetleri not etmek gerekir.

6.Nerede nereleri gezmeli ne aktivite yapmalı?

Nerede nereleri gezmeli ve ne aktivite yapmalı aslında seyahatin amacını oluşturmaktadır. Bunun için TripAdvisor’un “Roma’da yapılacak en iyi 20 şey” gibi içerikleri bulunmaktadır. Aynı zamanda GetYourTourGuide gibi gidilen ülkelerde paket gezi programları da bulunmaktadır. Aynı zamanda bu programları konaklayacağınız yerlerde de size sunarlar. Ayrıca gezilecek yerler konusunda bir Türk girişimi olan Piri ile offline olarak sesli rehber ile lokasyon bazında adım adım gezebilirsiniz. Ben bu uygulamaya aylık bir ödeme yaparak Avrupa’da birçok yeri gezdim. Buradaki maliyetleri de not etmek gerekir.

7.Mobil Uygulamalar

Mobil uygulamalar kendi planladığınız sehayatte işinizi fazlasıyla kolaylaştırır. Gittiğiniz ülkedeki lokal otobüs, tren, havayolu şirketlerinin uygulamaları, konaklama için booking.com, sesli rehberiniz, maps.me gibi offline ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz uygulamalar…

8.Çanta

Genelde seyahatlerde yanımıza bol bol giysi, eşya alırız ancak bunlar özellikle uzun yurtdışı gezilerinde başımıza bela olur. Bundan dolayı alınabilecek minimum eşya ile yola çıkmak gerekir. Büyük çantanızın yanında bir de küçük bir çanta almanız pasaport ve cüzdanınızı değerli eşyalarınızı yanınızdan ayırmamanız için önemlidir.

9.Extra Harcamalar

Extra harcamalar hesap etmediğiniz harcamalardır, örneğin otobüsü kaçırdınız ve taksiyle gideceksiniz bu ihtimali ve maliyeti de bir yere not etmeli. Bunun dışında havayolları şirketleri size bir son dakika süprizi yapabilir bu harcamalarda hazırlı olmak gerekir. Ekstra harcamalar için toplam bütçenizin en az %10'u kadar ek bir bütçe eklemeniz seyahatin devamlılığı ve sıkıntısız geçmesi için önemlidir.

10.En İyi Durumda Seyahat

Yukarıdaki 9 maddede genel olarak bir sehayat planlamasında dikkat edilmesi gereken noktalara değindim. Ancak en iyi seyahat tarihi belli olmadan planlanmış seyahattir. Örneğin şuan için benim araştırma yaptığım ve not aldığım seyahat planları şunlardır.

Baltık Turu, Mağrib Turu, Hindistan Turu gibi içerisinde birden çok ülke ve şehri barındıran seyahat planlarımı not ediyorum. Bunlarda yukarıdaki tüm adımları not ediyorum. En uygun durumda biletler ve rezervasyonlar için bekliyorum. Bu durum oluştuğunda seyahat başlıyor. Aynı zamanda birçok ülke ve şehirle ilgili coğrafi, ekonomik ve kültürel bilgiyi edinmiş oluyorsunuz.

Başka bir yazıda görüşmek üzere!

--

--