Heroku üzerinde ücretsiz MongoDB nasıl kurulur?
Merhaba, bu yazıda Heroku üzerinde ücretsiz mongoDB nasıl kurulacağını anlatacağım. Aynı zamanda kurulum sonrası bilgisayarımıza kuracağımız Robo3T uygulaması ile veritabanı arayüzü kurmuş olacağız. Bu aşamalara geçmeden önce Heroku’ya üye olunuz. Şimdi adım adım başlayalım…
1.Adım
Heroku’ya üye olduktan sonra https://dashboard.heroku.com/apps linkine gidiyoruz.
Burada “New” diyerek yeni bir app oluşturuyoruz.
2.Adım
Uygulamayı oluşturduktan sonra ücretsiz bir MongoDB kurmak için aşağıdaki linke gidiyoruz.
Sandbox-Free seçtikten sonra sağdaki Install mLab MongoDB butonuna tıklıyoruz.
Açılan formda Add-on plan Sandbox-Free olarak seçtik Add to provision to alanında önceki aşamalarda oluşturduğumuz uygulama adını arıyoruz.
Provision add-on’a tıklıyoruz…
Yukarıdaki hatayı alabilirsiniz. Normalde app oluşturuncaya kadar kredi kartı girmeye gerek yokken bu aşamada kredi kartı bilginiz yoksa girmenizi isteyecektir. Bunun için profilde Billing linki üzerinden limiti örneğin 1TL olan bir sanal kredi kartı girmeniz yeterli olacaktır.
3.Adım
MongoDB oluşturmuş olduk şimdi de açılan sayfada “mLab MongoDB” ‘ye tıklıyoruz.
Sonra aşağıdaki sayfaya yönlendiriliyoruz. Burada da Database Users’daki kullanıcıyı siliyorum. Hemen database Users alanında bulunan “Add database user” seçeneği ile yeni bir kullanıcı oluşturuyorum.
Açılan pop-up’da database kullanıcı adı ve şifrelerini oluşturuyorum. Bunları bir yere not alıyorum. Aynı zamanda en üstte “Database:” karşısında yer alan database adını bir yere not alıyoruz.
Kullanıcımız oluştu hemen üst tarafta gördüğümüz aşağıdaki gibi bir bölüm olacak. Burada @’den sonraki bölümünde yer alan ds10ornek6.mlab.com:49606 mongoDB URL’si bunu kullanacağımız için bir yere not almamızda yarar var.
4.Adım
MongoDB’yi kendi bilgisayarımız ile yönetme konusunda da Robo3T bize yardımcı olacak. Basit bir database yönetim arayüzü. Aşağıdaki linke tıklıyoruz ve Robo 3T (formerly Robomongo)’yi bilgisayarımıza indiriyoruz.(Tüm işletim sistemleri için uygun)
Kurulumu bilgisayarımıza yaptıktan sonra uygulamayı açıyoruz ve hemen karşımıza çıkan popup üzerindeki “Create” alanına tıklıyoruz.
Yeni connection oluşturmamız için bir popup daha açılıyor burada yukarıda bir yere not almanızı istediğim adresi “adres / port” farklı alanlarda olacak şekilde yazıyoruz. Daha sonra Authentication’a tıklıyoruz.
Daha önceden kopyaladığımız Database adını yazıyoruz ilk alana sonrasında önceden oluşturduğumuz UserName ve Password değerlerini giriyoruz. Doğrulama mekanizmamız “SCRAM-SHA-1” sonrasında bağlantıyı TEST edebilirsiniz veya direkt kaydedebilirsiniz.
Artık Heroku üzerindeki mongodb kullanılır halde. Örneğin ben user adında bir collection oluşturdum.
Python ile pymongo üzerinden ekleme,silme, güncelleme işlemi yapmak isterseniz aşağıdaki şekilde MongoClient’ınız auth olacaktır.
Başka bir yazıda görüşmek üzere…