TypeScript nedir?

Talha Tarık Küçük
5bayt
Published in
4 min readNov 23, 2019

Bu yazıda typescript nedir bunun üzerine araştırmalarımı aktaracağım. Aslında Typescript’i daha önceden duymuştum ancak bu konuda araştırmalarım yine bu blogda yazdığım “ReactJS + Redux + .NET Core ile üyelik formu yazmak.” yazısı için yaptığım uygulaması sırasında ortaya çıktı. Visual Studio’da hazır bir şablon üzerinden proje oluşturdum ancak orada ClientApp klasöründe arayüzün “ReactJS+Redux + TypeScript” ile oluşturulduğunu gördüm. TypeScript’e ait .tsx uzantılı dosyaları görünce bu konu için ayrı bir araştırma yapmak gerektiğini farkettim. 5Bayt yazıları öğrenme sürecimim parçaları. Bazı konularda daha derinlikli bilgilere sahipken bazı konularda ise burayı bir not defteri gibi kullanıyorum sizlerle paylaştığım yazılarda aslında benim kişisel öğrenme sürecimin bir parçası. Az önce açtığımız parantezi kapatıyoruz ve konumuza geçiyoruz.

NodeJS sonrası JavaScript yeniden ön plana çıkmış ve bu süreç sonrası javascript daha da karmaşık bir hale gelmiştir. Bugün Javascript ile mobil uygulama, web uygulaması ve masaüstü uygulaması yapılabilecek düzeye gelindi. Ancak javascript yapısı itibariyle büyük çaplı uygulamalarda ihtiyaçları karşılayacak düzeyde değil. Javascript’de sınıf ve tip kontroller bulunmuyordu ve debug yapmak gerçekten zordu. Örneğin javascript debug yapmak için uyarı yapıları kullanıyor ve değerler bu şekilde kontrol ediliyordu.

Typescript Javascript’in bu eksiklerini kapatarak daha büyük projelerde kullanılmasının önünü açtı. Yani hem en yüzde hem arka yüzde sadece javascript ile büyük uygulamalar geliştirilebilir mi? TypeScript ile neden olmasın?

TYPESCRIPT: Uygulama Ölçeğinde Geliştirmeler için Javascript

Typescript güçlü tipli, derlenebilir, nesneye yönelik açık kaynaklı bir yazılım dilidir.

TypeScript Özellikleri

TypeScript = JavaScript’tir . Typescript temel yapı taşlarını JavaScript’ten alır. Bu nedenle, TypeScript kullanmak için sadece JavaScript bilmeniz gerekir. Tüm TypeScript kodu, derlenirken JavaScript’e dönüştürülür.

TypeScript, JavaScript kütüphanelerini destekler . TypeScript tarafından oluşturulan JavaScript, mevcut tüm JavaScript kütüphanelerini kullanabilir.

JavaScript TypeScript’tir . Bu bir .js dosyasının .ts olarak yeniden adlandırılabilir ve diğer TypeScript dosyalarıyla birlikte kullanılabilir.

TypeScript portatiftir TypeScript tarayıcılarda, cihazlarda ve işletim sistemlerinde taşınabilir. JavaScript’in çalıştığı herhangi bir ortamda çalışabilir. Eşdeğerlerinin aksine, TypeScript’in yürütülmesi için özel bir sanal ortama veya belirli bir çalışma zamanı ortamına ihtiyacı yoktur.

TypeScript ve ECMAScript

ECMAScript veya ES, Ecma International tarafından ECMA-262 ve ISO/IEC 16262 standartlarıyla standartlaştırılmış, markalaşmış bir betik dili spesifikasyonudur. Şu anda kendisini izleyen Javascript tabanlı olarak geliştirilmiştir. Yaygın olarak Dünya Çapında Ağ için istemci taraflı betik dili olarak kullanılır. Vikipedi

TypeScript, temel dil özelliklerini ECMAScript5 özelliklerinden, yani JavaScript’in resmi özelliklerinden alır. Modüller ve sınıf tabanlı olması gibi TypeScript dili özellikleri EcmaScript 6 versiyonuyla aynıdır. Ek olarak, TypeScript ayrıca jenerikler ve EcmaScript6'in bir parçası olmayan başka özelliklere de sahiptir.

TypeScript’i Test Edin

NodeJS üzerine TypeScript kurmadan önce bu linkten test edelim…

Sol tarafta typescript kodumuz, sağ tarafta ise javascript çıktısı.

TypeScript yazılan kod

var num:number = 12 
console.log(num)

Javacript çıktı

var num = 12;
console.log(num);

TypeScript syntax yapısına sonraki yazıda değineceğim ancak bu küçük örnekten de anlaşılabileceği gibi TypeScript’de Javascript’den farklı olarak değişkenin tipi belirlenmiş durumda. Dönüşüm sağlandığındaki kodla böyle bir farkı bulunuyor.

Typescript Derleyicisi yukarıdaki gibi çalışmaktadır.

TypeScript geliştirme ortamı nasıl kurulur?

1.Adım — NodeJS kurulur

Aşağıdaki linkten nodejs kurulumunu gerçekleştiririz. Eğer nodeJS kuruluysa bir sonraki adıma geçelim.

NodeJS kurulumuz başarılı mı kontrol edelim. Terminalden aşağıdaki komutu verelim.

npm -v

Kurulum başarılıysa sol tarafta olduğu gibi versiyon bilgisi gelecektir.

Tekrar terminale gelelim ve aşağıdaki komutu vererek typescripti kuralım.

npm install -g typescript

Bu yazıda typescript ortamının kurulmasına değindik. Bundan sonraki yazıda typescript programlama dilinden bahsedeceğim ve ilk örnek projeyi oluşturacağım. Yazıları aşağıda paylaşmış olacağım.

--

--