Yapay Zeka ile Kodlama

Muhittin Özer
90Pixel
4 min readFeb 7, 2024

--

Her sektörde olduğu gibi “yapay zeka bizim işimizi elimizden alacak mı?” sorusu ve tartışması yazılım dünyasında da epeyce konuşuldu. Hatta belki de meslekleri gereği yapay zekayı ilk tanıyan iş kollarından biri olarak bu tartışmalar ilk olarak yazılım geliştiriciler arasında çıktı bile diyebiliriz.

Üretken yapay zeka alanında kod yazma konusunda bir çok model ve ürün gelişse de bu konudaki en büyük patlamayı Github Copilot yaptı. Copilot’un kod yazarken geliştiriciyi asiste etme özellikleri bir çok kez beni bile şaşırttı diyebilirim :)

DALL-E tarafından üretilmiştir.

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere yapay zekanın meslekleri öldürme ve yerini almasından ziyade dönüştürmekte olduğunu vurguladık çok kez. Yazılım geliştirme alanında da durum çok farklı değil. Yapay zeka yazılım geliştiricilerin işlerini ciddi oranda kolaylaştıran ve onlara yardımcı olan araçlar sunuyor. Ancak tek başına komplike bir problemin çözümü için bir yazılım ürünü geliştirmesi en azından şu an için çok da söz konusu değil.

Peki yapay zeka yazılım geliştiricilere hangi konularda yardım ediyor?

  • Tekrarlı işlerin otomasyonu; Ne yapacağı net bir şekilde belirli olan bir kod parçasının üretimi, yazılmış kodlardan dokümantasyon üretme gibi gereksiz zaman alan işlerin yapılması ve yazılım geliştiricilerin daha çok mühendislik gerektiren işlere odaklanabilmesi için zaman yaratması en önemli çıktısı diyebiliriz.
  • Test süreçleri; Yazılım geliştirme işinin en önemli unsurlarından birisi de testtir. Yazılımların beklendiği gibi çalışmasının test edilmesi ve bu test süreçlerinin otomasyonu ciddi zaman kaybına neden olmaktadır. Yapay zeka bu süreçlerin tasarlanmasında da önemli bir katkı vermektedir.
  • Optimizasyon ve kod kalitesi; Yazılmış olan kodların performans iyileştirmeleri, temiz kod kurallarına uygunluğu gibi optimizasyon konularında da yine yapay zeka teknolojileri önemli katkılarda bulunmaktadır.
  • Problem çözme; Yine yazılım süreçlerinin en önemli zaman alan konularından birisi de hata tespit etme ve ayıklama süreçleridir. Yapay zekanın bu konuda da yazılım geliştiricilerin en büyük yardımcılarından birisi olması beklenmektedir. Öyle ki yapay zekanın bu konudaki gelişmesi yazılım geliştiricilerin problem çözme konusundaki en büyük kaynakları olan StackOverflow’un çalışanlarının %28’i için lay-off kararı alarak küçülmesine bile neden olduğu söyleniyor.

Yapay zeka teknolojilerinin yazılım geliştirme süreçlerini desteklemeye başlamasından bu yana belki de bu teknolojilere en hızlı adapte olan ve kullanmaya başlayan iş sahası olabilir. Gartner verilerine göre geçtiğimiz yıl (2023) her 10 yazılım geliştiriciden en az 1’i yapay zeka kodlama araçlarını aktif olarak kullanmaya başladı. Bu oranın 2028’e kadar 4’te 3’e yükselmesi bekleniyor. Açıkcası benim şahsi beklentim o tarihe kadar çok daha üstünde bir rakama ulaşması. Çünkü yazılım geliştirme alanında yapay zeka araçları çok ciddi bir hızla artıyor ve gelişiyor. Copilot gibi tescilli ürünlerin yanı sıra açık kaynak kodlu araçlar da ciddi oranda artmaya başladı. Özellikle daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz gibi açık kaynak teknolojilerin artması bu oranın genele yayılarak bu teknolojinin demokratikleşmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Yazılım Geliştiriciler Ne Yapmalı?

Her sektör ve iş kolu için yapay zeka teknolojilerinin yıkıcı etkisi gelecek yılların mesleklerini ciddi oranda etkileyecek. Bunu sürekli her yerde duyuyoruz. Ancak bu gelişmelerden ilk etkilenecek meslek gruplarının başında yazılım geliştiriciler geliyor. Çünkü insanoğlu doğası gereği tembeldir. En az eforla en çok işi yapmayı tercih eder ve bunun yollarını arar. Bu teknolojileri geliştirenler doğal olarak ilk önce kendi işlerindeki ihtiyaçları görüp çözüm üretme eğilimine girerler. Bu teknolojileri en iyi bilen, neler yapılabileceğini ve hangi süreçlerde kullanılabileceğine en çok hakim olanlar yazılım geliştiricilerdir. Yukarıdaki oranları da göz önünde bulundurduğumuzda yakın gelecekte yapay zeka teknolojilerini kullanmadan yazılım geliştirmeye çalışmanın bir yazılım geliştiriciyi işsiz bırakması çok olası.

DALL-E tarafından üretilmiştir.

O zaman yazılım geliştiricilerin işsiz kalmamak için neler yapması gerektiğine bir bakalım;

  1. Yazılım geliştirme süreçlerinde kullanabileceğiniz yapay zeka araçlarını tanıyın ve onlardan nasıl faydalanacağınızı öğrenin. Örneğin burada kullanabileceğiniz 5 adet farklı yapay zeka ürününden nasıl faydalanabileceğinize dair ipuçları var. Nerede hangi aracı kullanabileceğinizi seçebilmek dahi en önemli yetkinliklerden birisi haline gelecektir.
  2. Yapay zeka teknolojilerinin temel kod yazma yeteneklerini bu alanda bilgi sahibi olmayan insanların bile kolayca yapabilmesini sağlayacak olması sizlerin daha fazla değer üreten yetkinliklere sahip olmanızı gerektirecek. Dolayısıyla artık kod yazmaktan fazlasını bilmeye ihtiyacınız var. Bırakın kodu yapay zeka yazsın, siz mimari kurmaya, bu kod parçalarının orkestrasyonuna, yaratıcılığa ve stratejiye odaklanın ya da başka bir açıdan bu yetkinliklerinizi geliştirmeye bakın.
  3. Gelecekte yalnızca yaşam boyu öğrenenlerin ayakta kalabileceğini her meslek için söylemek mümkün ancak yine burada ilk tehdit yazılım sektörü için söz konusu. Dolayısıyla teknolojiyi takip etmek ve sürekli öğrenmekten vazgeçmemek hayatta kalabilmenin ilk ve tek kuralı haline gelecektir. Yeni çıkan kütüphaneleri ve teknolojileri takip etmek, her yeni aracı en azından ne işe yaradığını bilecek kadar öğrenmek olmazsa olmaz bir kural olacak.
  4. Bilgi güvenliği, etik ve yapay zekanın beklenmeyen riskleri konusunda bilgi sahibi olmak ve bu konuda önlemler alabilmek yazılım geliştirme süreçleri açısından çok daha önemli hale gelecek. Dolayısıyla bu konularda kendini geliştiren yazılım geliştiricilerin yıldızının parlayacağını da öngörmek zor değil.

Son olarak unutmayın; yapay zeka hiçbir mesleğin yerini almayacak yalnızca tüm meslekleri dönüştürecek. Tek yapmamız gereken; bu dönüşümü yakalayabilenlerin değerinin daha da arttığı bir dünyaya hazırlıklı olmak.

--

--

Muhittin Özer
90Pixel

@90Pixel kurucu ortağıdır. Yapay zeka, girişimcilik, eğitim/gelişim, yetkinlik yönetimi ve kişisel gelişim üzerine okumayı/yazmayı/konuşmayı sever.