Zeki Uygulamalar ve Kişiselleştirme

Muhittin Özer
90Pixel
3 min readFeb 14, 2024

--

Zeki uygulama derken neyi kast ettiğimiz artık herhalde anlaşılıyordur. Esasen tüm teknolojik uygulamalar akıllı gibi görünebilir ancak gerçekten zeki uygulama dediğimiz uygulamalardan kastımız öğrenir, uyumlandırır ve yeni çıktılar üretebilir olmasıdır. Yani yapay zeka teknolojilerini kullanan uygulamalardan bahsediyoruz. Yapay zeka ile alakalı okuduğunuz, izlediğiniz ya da dinlediğiniz her içerikte karşılaşma ihtimalinizin çok yüksek olduğu bir kelime var; kişiselleştirme.

DALL-E tarafından üretilmiştir.

Peki neden bu kadar çok duyuyoruz bu kavramı?

Yapay zeka teknolojilerinin en çok öne çıktığı, fark yarattığı ve başarılı olduğu konulardan birisi kişiselleştirmedir. Son 1–2 yıldır üretken yapay zeka kavramı yapay zeka teknolojilerinde öne çıkıp bu alanın popülerleşmesini sağlasa da aslında kişiselleştirmeyi sağlayan makine öğrenmesi algoritmaları çok daha uzun süredir hayatımızda. Youtube, Instagram, Twitter gibi platformlarda akışımıza düşen içerikler, Google’da arama sonuçları, e-ticaret sitelerinde kişiye özel önerilen ürünler, önümüze çıkan reklamlar ve çok daha fazlası hiç de yeni gelişmeler değil.

Her ne kadar yapay zeka uzun zamandır hayatımıza girmiş olsa da hala tüm uygulamaların yaklaşık %5’i kişiselleştirme konusunda yapay zekadan faydalanıyor. Gartner bu rakamın 2026’da her 3 yeni uygulamanın en az 1’inin yapay zeka teknolojilerini kullanarak kullanıcılara özel arayüzler sunması ile ciddi oranda yükseleceğini düşünüyor. Bu da kişiselleştirmenin ve bizi tanıyan uygulamaların ciddi oranda geleceğin kaçınılmaz yolculuğu demek. Geleceğe hazırlanan teknoloji ve iş dünyasının bu konuya bu kadar ilgi duymasının sebebi buradan geliyor.

Kişiselleştirme neden bu kadar önemli?

Günümüzde her iş modelinin en önemli karar kriterini deneyim kavramı oluşturuyor. Kullanıcı deneyimi, çalışan deneyimi, müşteri deneyimi, geliştirici deneyimi, öğrenen deneyimi, misafir deneyimi… Bu liste uzayıp gider. İş dünyası ve her türlü organizasyon sürekli olarak bu deneyimlerin iyileştirilmesine odaklanıyor. Çünkü günümüzde ciddi oranda azalan sadakat kavramını sağlayacak en önemli unsur eşsiz deneyimler yaşatmakla mümkün. Deneyimi eşsiz kılmanın en önemli anahtarı ise kişiselleştirmeden geçiyor.

Kişiselleştirmenin önemini yeterince vurguladığımıza göre şimdi de “peki nasıl?” sorusunu cevaplandırmamız gerekiyor.

Kişiselleştirme sürecini her organizasyon bugüne kadar basit yollarla da olsa sağlamaya çalıştı. Doğum günü ya da özel günlerin kutlanması bile kişiselleştirme deneyimlerinin bir parçası diyebiliriz. Ama artık yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi sonucu yapılabilecekleri ve bunların hayatımızda artık sıradan hale gelmeye başlaması ile geleneksel yöntemler yetersiz ve ölçeklenemez hale geldi.

DALL-E tarafından üretilmiştir.

Kişiselleştirmenin Yarattığı Değer

McKinsey’in 2023 yılında yayınladığı bir raporda pazarlama alanındaki kişiselleştirmenin işletmelerin gelirlerinde %40’lık artış sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca yine aynı raporda tüketicilerin %71’inin artık kişiselleştirilmiş platformlar beklediği de görülmüştür.

Salesforce’un müşteri beklentilerine dair yayınladığı bilgilere göre ise tüketicilerin %73’ü teknolojideki gelişmelerin sonucu olarak daha iyi bir kişiselleştirme beklediğini söylüyor. Yine aynı rapora göre tüketicilerin %80’inin görüşü yaşanan deneyimin kendileri için ürün ya da hizmetten daha önemli olduğu yönünde.

Son olarak Google’ın verdiği bilgilere göre insanların %61’i markalardan kendi tercihlerine özel deneyimler sunmasını bekliyor.

Beklentilerin bu kadar yüksek olması ve teknolojik ilerlemenin daha fazla kişiselleştirme için sağladığı imkanları düşündüğümüz zaman yapay zeka teknolojilerinde en çok gelecek vaad eden, değer ve ekonomi yaratan alanların başında şüphesiz kişiselleştirme ihtiyaçlarının geleceği kesin gibi görünüyor.

Bizim de 90Pixel olarak yapay zeka teknolojilerinde en çok çalışma yaptığımız konu şu an için bu alan diyebilirim. Çünkü eğitim/gelişim ve yetkinlik geliştirme konularında yapay zekanın kişiselleştirme ile sunacağı deneyimin bu süreçlerde çok kritik bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Bunları başka bir yazının konusu olarak ileriye saklıyorum :)

--

--

Muhittin Özer
90Pixel

@90Pixel kurucu ortağıdır. Yapay zeka, girişimcilik, eğitim/gelişim, yetkinlik yönetimi ve kişisel gelişim üzerine okumayı/yazmayı/konuşmayı sever.