Mantra voor beginners

Je hoeft geen duizenden euro’s (of dollars) neer te leggen voor het vinden van de juiste mantra. Daarmee is niet gezegd dat elk woord, zinnetje of tekst als mantra gebruikt kan worden. In de komende dagen schrijf ik korte stukjes over verschillende mantra’s en hun effecten. Hier alvast vijf principes voor een correcte mantra-practice.

1. Welke mantra is geschikt voor mij?
Kies voor een mantra waarvan bekend is dat het positieve resultaten heeft gehad op onze voorgangers. Denk aan woorden zoals Ohm, Aum of Ameen. Verzin niet zelf iets. En als je eentje kiest en je vindt ‘m strontvervelend, ga dan vooral door. Frictie betekent meestal vooruitgang.

2. Herhaal ik de mantra hardop, fluisterend of alleen in gedachten?
Het beste is om de mantra in gedachten te herhalen. Maar als je de tekst van de mantra nog niet van buiten kent, begin je meestal hardop. Er is een Oosterse uitdrukking die luidt: ‘hardop is goed, fluisterend is beter, in gedachten is het beste’. Terwijl je de mantra in gedachten herhaalt, is het de bedoeling om niet (opzettelijk) aan andere dingen denken. Je concentreert je op je eigen mantra-herhaling.

3. Hoelang ga ik door?
Het doel van de mantra is het kalmeren van je geest. Die kalmte noemen we ook wel samadhi. Vanuit die kalmte als onze basis beginnen we met het echte werk. Hoelang je doorgaat bepaal je uiteindelijk zelf. Is dit allemaal redelijk nieuw voor je? Begin dan met het herhalen van je gekozen mantra, op een rustige plek, voor minimaal 10 minuten per dag.

4. Wat zijn de effecten?
De volgorde van klinkers en medeklinkers in mantra’s sorteren een bepaald effect op het menselijk systeem en zijn omgeving. Sommige effecten zijn wereldlijk, anderen zijn spiritueel. Er kunnen vele boeken worden geschreven over de effecten van mantra. Belangrijker is dat je nu een mantra kiest en gewoon begint.

5. Heb je een of twee mantra’s voor me?
In de komende dagen schrijf ik sowieso enkele stukjes over verschillende mantra’s en hun effecten. Maar als je nu al gretig bent om te beginnen, gebruik dan de mantra So-Hum. So betekent dat. Hum betekent ik. Ik raad je aan om de mantra te koppelen aan je ademhaling. Herhaal daarom So in gedachten terwijl je inademt en Hum terwijl je uitademt.