Deze 10 dingen moeten burn-out en stress helpen vermijden

Personeelsnieuws 13
4 min readJun 22, 2016

--

Het Agentschap Overheidspersoneel lanceert een actieplan tegen stress en burn-out bij de Vlaamse overheid. Het plan legt de nadruk op preventie, informatie en een gezonde levensstijl. Tegelijkertijd wil het plan ook collega’s helpen die al een burn-out hebben.

1. Blijven inzetten op een welzijnsbeleid

Er wordt heel wat onderzoek gedaan naar hoe stress en burn-out vermijden. De hr-mensen en welzijnspecialisten bij de Vlaamse overheid moeten de trends en evoluties blijven opvolgen. Waar nodig, komen er nieuwe projecten.

2. Sensibiliseren, informeren en ondersteunen

AgO gaat via raamcontracten op zoek naar partners die informatie- en sensibiliseringssessies over stress en burn-out kunnen geven, eventueel aangevuld met beperkt advies voor en na deze sessies. De GDPB zorgt voor risico-analyses over psychosociaal welzijn.

Zo wordt de welzijnspagina op de website over de werking van de Vlaamse overheid verder uitgebouwd. Er komen onder andere links naar andere nuttige websites, cijfergegevens, goede praktijken, getuigenissen, kanalen voor hulpverlening en FAQ’s. Er komen ook infosessies. En er is een webpagina over wat je zelf kunt doen om burn-out te vermijden.

‘Door de kennis over stress en burn-out te verhogen willen we mensen stimuleren om tijdig symptomen te herkennen’, zegt projectleider Jessy Van Dousselaere.

3. Actief aanwezigheidsbeleid bevorderen

Er komt meer ondersteuning voor diensten om een actief aanwezigheidsbeleid te voeren en mensen die lang afwezig zijn door ziekte actief te re-integreren.

4. Het belang van leiderschap beklemtonen

Als leidinggevende kan je vooral vanuit je rollen als coach en leider inspelen op aspecten zoals duidelijkheid, autonomie, feedback… die het risico op te veel stress en burn-out verminderen.

Daarom zal er meer aandacht komen voor al deze welzijnsaspecten bij de aanwerving, opleiding en evaluatie van leidinggevenden. Lees hier meer over wat je als leidinggevende kan doen.

5. Aandacht voor gezondheid

Wie gezond leeft, voldoende slaapt en genoeg beweegt is beter bestand tegen stress. Daarom komen er enkele projecten die aan de gezondheid van de Vlaamse ambtenaar te werken, zowel gezond eten als meer bewegen.

Zo komt er een experiment om mensen die nog niet bewegen aan het bewegen te krijgen, samen met Sport Vlaanderen. Daarover volgt later dit jaar meer info.

Daarnaast zijn er plannen om de sportdag te evalueren en het voedingsaanbod te bekijken, samen met Het Facilitair Bedrijf.

6. Meten is weten, rapporteren is sensibiliseren

Goed cijfermateriaal is belangrijk om een goed welzijnsbeleid uit te stippelen. Daarom zal er in de toekomst met andere categorieën gewerkt worden om ziektebeelden beter in kaart te brengen. Zo kan het beleid beter afgestemd worden op wat nodig is. Daar wordt bij de aanbesteding van de nieuwe overeenkomst voor ziekte controle (vanaf 1 januari 2017) rekening mee gehouden.

7. Opleidingsaanbod screenen op welzijn

Zijn er genoeg mogelijkheden om vorming te volgen over welzijn? AgO gaat na welke opleidingen een koppeling leggen met welzijn en er komt een label voor deze opleidingen zodat men snel kan zien welke opleidingen het welzijn bevorderen (en op welke manier).

8. Stimuleren van mobiliteit

Van job veranderen kan een positief effect hebben op het vermijden van een burn-out en ervoor zorgen dat mensen langer aan de slag blijven, zo blijkt uit onderzoek. Daarom wil het actieplan inzetten op interne mobiliteit en worden heel wat initiatieven die er vandaag bestaan, onder de loep genomen: herplaatsing, tijdelijke mobiliteit ….

‘We willen dat de drempels om intern van job te veranderen zo laag mogelijk zijn’, zegt Jessy Van Dousselaere. ‘Heel wat regelgevende drempels zijn al weggewerkt, maar we willen bekijken of we hierin nog verder kunnen gaan En een cultuurverandering hierover stimuleren door het belang van mobiliteit aan te tonen’.

‘Ook stimuleren we tijdelijke mobiliteit en verbeteren we de werking van RADAR, de uitleendienst voor talent. Dat is een van de maatregelen waarmee we het ondersteuningsaanbod verder uitbouwen voor personeelsleden zodat elk personeelslid zelf aan de slag kan om zijn loopbaan in handen te nemen.’

9. Preventie op organisatieniveau

De Vlaamse overheid gaat ook maatregelen nemen waarvan onderzoek uitwijst dat ze het aantal burn-outs verminderen. Denk maar aan een andere manier van leidinggeven, werken op basis van je talenten, meer verantwoordelijkheid in je job … Daartoe komen er proefprojecten.

Plaats- en Tijdsonafhankelijk Werken wordt vaak als risicofactor voor burn-out gezien (geluidsoverlast, onbeperkt werken…) Het Agentschap Overheidspersoneel wil laten zien dat dit ook een oplossing kan zijn in het kader van de combinatie werk-privé.

Dat kan op verschillende manieren: door het geven van tips voor het gebruik van het open kantoor en die vast te leggen in een afsprakenkader, door het werken op andere locaties maximaal te promoten, door entiteiten te begeleiden bij het afbouwen van de prikplicht …

10.Individuele hulpverlening duidelijker in kaart brengen

Vaak weten collega’s niet waar ze terechtkunnen als ze een probleem hebben. Ook hierover zal de nodige info gegeven worden.

--

--