Kripto para madenciliği nedir, nasıl yapılır ?

28sec
3 min readNov 14, 2017

--

Bir veriniz var ve verinizin seyahate çıkmasını istiyorsunuz. Bu veriniz de arkadaşınıza göndereceğiniz bir miktar para veya arkadaşınızla yapacağınız bir sözleşme veya seçimlerde tercih ettiğiniz bir siyasi partiye gidecek oy olsun. Bu seyahat hizmetini de aracısız ve güvenli olması için blockchain dünyasından aldığınızı düşünün. Bu dünyada verinizin seyahate çıkması için şifrelenmiş bir şekilde blokların içinde seyahat etmesi gerekiyor. İşte bu blokları kazıma işlemi için madenciler devreye giriyor. Bu yüzden hem Ethereum hem de Bitcoin hem de diğer teknolojiler için madencilik “şimdilik” çok önemli. (Çünkü proof of work (madencilik sistemi) ile çalışan blockchain platformaları, proof of stake (cüzdanındaki koinler ile işlemi onaylayan sistemi) ile çalışmaya başladılar. Önümüzdeki dönem bu süreç daha da ilerleyecektir.)

Bu hayal ettiğimiz dünyanın aracısız para transferi iddiası başladı bile. Artık taraflar blockchain ekosistemi içinde, aracı kullanmadan verilerini transfer edebiliyor. Bu transferin güvenliğini de madenciler sağlıyorlar. Madenciler, bu işlemlerden de kripto paralar kazanıyorlar. Daha sonra kazandıkları bu kripto paraları da kripto para borsalarında dönüştürerek kazanç sağlıyorlar veya dönüştürmeden birikim olarak cüzdanlarında tutuyorlar.

Peki siz de yapabilir misiniz ?

Bir bilgisayar monitörü, anakart, işlemci, ekran kartı ve UPS ile yapabilirsiniz. Aldığınız ekran kartı veya anakartın özelliklerine, sayısına göre de kazancınız değişmektedir. Tabi hangi parayı kazdığınız hangi teknolojiye madencilik yaptınız da önemli. Eğer yapmak isterseniz kar optimizasyonu için takip edebileceğiniz birçok site var. Önce gerekli donamımı alıp, kurulumu yapıp sonrasında da bu sayfaları takip ederek gelir elde edebilirsiniz. Elektrik ve internet gideriniz çıkınca gerisi size kalıyor. “Şimdilik” vergi açısından da bir düzenleme yok. Yapmayı düşünürseniz yine de tecrübeli madencilerlerle iletişime geçmenizde fayda var. Çünkü kurulumu ve stabil hale gelmesi önemli bir süreç. Deneyimli madencilerden destek alabilirsiniz.

Peki kazançlı mı ?

Birkaç yıl önceye kadar bireysel madenciler çok ciddi kazançlar elde ettikleri görülmektedir. Bugünlerde ise özellikle Bitcoin madenciliğinde gelirin düşüşte olduğu gözleniyor. Çünkü kazmak zorlaştı. Fakat mesela Ethereum’da madencilik yapmak halen çok karlı olduğu paylaşılıyor. Tabii ki bu durumda ilk akla gelen sorular “ne kadar yatırım yaparsak, ne kadar sürede, ne kadar kazanabiliriz ?” oluyor. Bu sorulara direkt cevaplar vermek çok zor. Bugün verdiğiniz tahmini kazanç, doların durumu veya ürettiğiniz paranın değeri veya hashrate gibi parametreler sebebiyle değişebilir. Ama ortalama bir tahmin yaparsak, 25–30 bin civarında yapılan yatırımlardan (bugünden yapılmış tahmindir !) aylık 600–800 dolar arası kazanan madenciler olduğunu görebiliyoruz. Dediğim gibi bu rakamlar yukarıdaki parametrelerle düşüş veya yükseliş gösterebilir.

Peki bu yatırımın geleceği var mı ?

Kripto paranın yaygınlaşması için ciddi yatırım yapan devletler, kurumlar ve yatırımcılar var. Bu yüzden kripto paranın kullanımı ve teknolojisine ihtiyaç artıkça üretimi de artacaktır. Ayrıca blockchain teknolojisindeki verinin transferini şimdilik madenciler sağlıyorlar ve böyle devam ederse madenciler her geçen gün daha da değerli olacaklar. Fakat enerji tüketimini düşürmek veya madencilere verilen fee’den kurtulmak için daha büyük çözümler üretilirse yatırımınız elinizde kalabilir (Tabi bunun için dağıtık veri tabanında tutulan veriye mutabakat sağlayanların başka bir motivasyonu olması gerekiyor. Şimdilik proof of stake’te yeteri kadar motivasyon oluşmamış durumda). Ayrıca bireysel madencilerin yerine kurumsal madenciler yer almaya başladı. Yani siz kürek ile kazarken kepçe ile dozer ile kazanlar daha fazla kazanmaktadırlar. Sizler de gücünüzü birleştirerek en azından kepçe olmanın yolunu aramalısınız.

Bir de devletler şimdilik izliyor. Ne madencilik kazancından ne de kripto para borsasından vergi almıyorlar. Fakat kısa sürede devletlerin bu konuda adımlar atacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Sadece Bitcoin’in piyasa değeri 120 milyar dolara yaklaştı. Buraya kayıtsız kalmalarını düşünmek imkansız.

Yazım kesinlikle yatırım önerisi değildir. Sadece var olan durum paylaşmak için yazılmıştır.

Bir sonraki hikayede görüşmek üzere :)

--

--