Гід Oasis по НФТ

Знайомство з новою програмою НФТ грантів

A7fold
8 min readFeb 8, 2022

--

Дисклеймер: Ця стаття є перекладом, який був зробленний одним із членів спільноти Oasis. Щоб прочитати оригінальну статтю, перейдіть, будь ласка, за посиланням: https://medium.com/oasis-protocol-project/the-oasis-guide-to-nfts-e3a68d28f611

Протягом багатьох років концепція власності розвивалася і включала в себе не лише фізичні, але і цифрові активи. Однак доказ цифрової власності та автентичності мав і свої проблеми: багато веб-платформ, які надають доступ до цифрового контенту, не дозволяли володіти цими активами та контролювати їх. І це лише частина того, що являє собою світ НФТ.

НФТ мають неймовірну користь і реальну цінність, чим пояснюється їх швидке зростання за такий короткий проміжок часу. Ринок, який раніше не привертав уваги, за короткий час виріс з 30 млн. у 2017 до більш ніж 300 млн. наприкінці 2020 -і сповільнення цього темпу навіть не прогнозується.

У цьому НФТ гайді ми хочемо пояснити, що таке НФТ, чому ви можете хотіти мати його у власності, як Oasis приносить новий рівень інновацій до простору НФТ, і навіть як ви можете отримати підтримку від Oasis для розвитку наступного покоління НФТ інфраструктури, інструментів розробки та програм.

Перед тим як розпочати, ми хочемо зробити швидкий огляд основних секцій цього гайда.

  • Що таке НФТ
  • Як працює НФТ
  • Переваги володіння НФТ
  • Де купити та торгувати НФТ
  • Oasis та збереження конфіденційності НФТ
  • Грантова програма Oasis НФТ

Ми сподіваємось, що за допомоги цього гайда ви зможете добре розібратись у світі НФТ, куди він прямує та як приєднатися до нього.

Що таке НФТ, та як вони працюють?

НФТ, також відомі як невзаємозамінні токени, є цифровими предметами колекціонування і зазвичай мають чотири основні атрибути, які роблять їх унікальними та цінними:

1. Їх не можливо відтворити, адже вони створені за допомогою смарт контрактів

2. Вони є постійними, бо існують, доки існує блокчейн, на якому їх створили

3. Їх не можна підробити, бо вони є публічні і доступні для перевірки.

4. Вони мають доказ володіння — ви можете переглянути який гаманець володіє цим НФТ.

В основі НФТ знаходиться їх невзаємозамінність, тому один із шляхів для розуміння НФТ це розуміння різниці між невзаємозамінними і взаємозамінними токенами. Взаємозамінні токени абсолютно замінні. Наприклад, ви можете обміняти один долар США на інший, і для багатьох людей насправді неважливо, який долар вони отримають. Долар це долар.

Невзаємозамінний, з однієї сторони, описує щось, що не просто змішати або обміняти на інші активи, оскільки кожен з них є унікальним. Наприклад, якщо ви задумаєтесь про щось на кшталт знаменитої картини “Мона Ліза”, ця річ є надзвичайно унікальною та не можете бути відтворена, або з легкістю бути обміняна на іншу картину. Саме це і робить актив невзаємозамінним.

Невзаємозамінний токен, який існує у блокчейні, працює на схожий манер. Він є унікальним, має підтвердженого власника, та не може бути скопійований, як наприклад будь-який документ, який зберігається на вашому комп’ютері. Але як саме НФТ працює? Ми розповімо про це у наступному розділі.

Як працює НФТ

Найбільша кількість НФТ сьогодні існує на блокчейні Ethereum. Більшість людей знайомі зі стандартом ERC20, однак більшість НФТ створених на блокчейні Ethereum випускаються и торгуються, використовуючи стандарт ERC721.

Повертаючись назад до наших визначень взаємозамінних і невзаємозамінних, ERC20 токени є взаємозамінні, а ERC721 — невзаємозамінні, таким чином ці токени не є одним і тим самим — мається на увазі, що один не можливо легко замінити іншим. НФТ, завдяки блокчейну, не мають дозволів, тому хто завгодно може створити, купити, торгувати або продати НФТ, що є одним з атрибутів який робить НФТ настільки потужними та приносить в цю крипто-сферу широке використання.

І так само як ваші взаємозамінні токени, НФТ може бути надісланим до вашого крипто-гаманця для збегірання і існувати за адресою у блокчейні. Як ми дізнаємося в наступному розділі, крім збереження, НФТ також можуть бути обміняні та використані для доказу власності фізичних активів, а також для великої кількості інших варіантів.

Навіщо володіти НФТ?

Дуже часто, багато людей починаючи знайомство з концептом НФТ, задають питання “Чому я хочу володіти одним з них?”Це хороше питання, однак відповідь не є однозначною, оскільки НФТ має безліч варіантів для використання. Від Twitter CEO, Jack Dorsey, який продав свій перший твіт як НФТ, до видатного художника Beeple, який продає НФТ за 69 млн. дол, токенізації медичних даних та нерухомої власності, НФТ може бути використаний у широкому спектрі програм, про які ми розповімо у цьому розділі.

По-справжньому володіти своїми цифровими активами

Вперше в історії, ви можете у повній мірі володіти вашими цифровими активами. На відміну від більшості сервісів у інтернеті, де ви просто арендуєте використання активів (Netflix для відео, або Spotify для музики), з НФТ ви в повній мірі володієте активами. Це означає, що ви можете вільно рухати ваші цифрові активи з однієї платформи на іншу, зберігати їх у зручний для вас спосіб, та бути впевненим, що ніхто не зможе в вас їх відібрати, навіть автор, що створив НФТ.

НФТ в просторі DeFi

Один з найбільш захоплюючих способів використання для НФТ — це DeFi простір. Наразі переважна більшість протоколів кредитування DeFi — це кредитування під заставу, і НФТ може буде використана як застава. Наприклад, ви можете залишити ваш НФТ як заставу, і позичити гроші, у такий самий спосіб ви можете отримати гроші в банку, використовуючи як заставу ваш дім. Конкретно ця сфера НФТ продовжує розвиватися, та має неймовірний потенціал для розширення послуг DeFi для тих, хто в них зацікавлений.

Ви можете обмінювати їх

Один з найпоширеніших способів використання НФТ на даний момент це використання їх у іграх, де ви можна покупати або продавати їх. CryptoKitties — це дійсно популярний приклад гри, яка отримала настільки багато трафіка від НФТ торгівлі, що зупинила всю мережу Ethereum. Цифрові торгові карти — ще один популярний приклад торгівлі НФТ. Навіть великі корпорації долучилися до простору, пропонуючи відео кліпи та фотографії у форматі НФТ, які торгуються до $250 000 за одну цифрову картку.

Токенізація

Ще один потужний варіант — це використання НФТ у сфері токенізації та створенні економіки власності. Наприклад, в деяких місцях світу досить складно підтвердити право власності на дім або землю. В таких випадках, НФТ можуть бути публічним і незмінним записом про справжнього власника майна, що може запобігти незаконному заволодінню майном.

Інший приклад — від співпраці Nike Dior, де Nike випустив кросівки обмеженої серії. Оскільки одна з найбільших проблем у світі колекціонерів кросівок — це підробки, Nike вирішив додати до кожної пари кросівок НФТ, щоб доказати їх автентичність. Подібний приклад може виходити за рамки моди, оскілки токенізовані дані можуть бути використанні для автентифікації записів здоров’я, ДНК, нерухомого майна, транспорту і для будь якого фізичного активу, про який ви тільки можете подумати.

Самовираження, майже так же як із фізичними активами

Так як і з фізичними предметами колекціонування, НФТ виступає як засіб для людей для вираження їх індивідуальності та ідентичності, а також діє як засіб обміну для людей які хочуть володіти речами, які важно підробити. Видатний підприємець Gary Vaynerchuk навіть сказав що одного дня, так саме як люди можуть переглядати ваш Instagram або LinkedIn аккаунти, щоб зрозуміти хто ви, люди будуть переглядати ваш публічний адрес, який містить всі ваші НФТ, щоб зрозуміти, хто ви.

Роялті для творців

НФТ неймовірно розширюють можливості для творців, тому що вони дозволяють творцю заробляли роялті від продажу їх НФТ в будь-який час. Наприклад, якщо музиканти створюють пісню і переводять її в НФТ, після чого продають пісню за $100, вони можуть заробити процент від суми продажі у $100 як роялті. Таким чином, якщо за 5 років, наприклад, це пісня буде продана за $500, вони можуть також заробити процент від цих $500. Оскільки ми живемо у світі, де художник и творець контенту зазвичай не мають сили и контролю за своїм контентом після продажу, НФТ створює абсолютно новий варіант потенціального отримання доходу.

Це лише Початок

Здається, НФТ зараз повсюди і пронизали світ мистецтв, спорту, нерухомості, здоров’я та багато іншого, однак це лише початок. Існує набагато більше способів використання та покращень, які можуть бути впроваджені за допомогою НФТ простору, та які будуть розглянуті пізніше в цьому гіді. Oasis тримає руку на пульсі інновацій.

Де можна купити та торгувати НФТ

Два найбільш популярні міста для отримання НФТ це Rarible та OpenSea, бо ви можете знайти величезну кількість НФТ на цих платформах. Ви можете знайти все що завгодно з художнього мистецтва, GIF зображень, доменних імен, торгових карток, віртуальних земель та багато іншого. Decentraland це інша платформа яка дозволяю покупати токенізовану віртуальну землю та монетизувати її у будь який спосіб. Decentraland — це одна з найбільш навантажених НФТ платформ, яка лідирує у віртуальному земельному просторі. Окрім цих великих маркетплейсів, є знаменитості, підприємці та компанії, які пропонують НФТ через свої платформи. Gary Vaynerchuk пропонує НФТ через свою платформу VeeFriends, NBA пропонують моменти через свою платформу Top Shots, і навіть журнал Time Magazine пропонує спеціальні обкладинки як НФТ, це лише окремі приклади варіації токенів, які ви можете знайти.

Якщо ви шукаєте повний список НФТ маркетплейсів, список top NFT platforms on Coinmarketcap це найкраще місце для старту.

Програма грантів для НФТ у мережі Oasis і вихід НФТ на новий рівень

Сьогоденний ринок НФТ зазвичай покладається на прийняття покупцями того що можуть існувати копії їх цифрових активів, але оригінал належить лише їм. Це добре працює для цифрового мистецтва, але якщо ви збираєтесь отримати НФТ для вашого банковського аккаунта або приватних даних про здоров’я, інші зможуть переглядати або копіювати цю інформацію, що представляє собою очевидну проблему. Це означає, що нам потрібні НФТ, які не лише передають право власності, а й доступ, контроль і конфіденційність.

Посилення НФТ за допомогою функції збереження конфіденційності

Лише мала частка цінності невзаємозамінних токенів була покрита за допомогою поточних рішень, і ми в Oasis віримо, що збереження конфіденційності смарт контрактів отриманої за допомогою мережи Oasis може значно розширити простір дизайну та потенціал для НФТ. Збереження конфіденційності НФТ має декілька вагомих атрибутів, які відрізняють їх від тих, що не підтримують конфіденційність.

1. Приватні метадані — наявність приватних метаданих не означає, що в вас не має публічних метаданих. Натомість, у вас є додаткова перевага, що ви можете включити додаткові конфіденційні дані, які повинні залишатися конфіденційними. Так саме творець НФТ може створити розблоковані версії НФТ, які розкривають приватну інформацію лише після придбання або за допомогою спеціальних засобів.

2) Приватна власність –Так як НФТ може бути доступним для перегляду публічно на блокчейні, це створює проблему для власника токену, хто бажає щоб його цифрові активи залишалися приватними, як і багато фізичних активів, якими він може володіти.

НФТ з підтримкою конфіденційності вирішують цю проблему, дозволяючи програмовану приватність всередині токену. Коротше кажучи, програмована приватність дає НФТ творцю більше вибору та гнучкості під час створення своїх токеніх, і це відкриває цілий світ можливостей в цьому сектору ринку. Оскільки мережа Oasis створена з урахуванням конфіденційності, наш блокчейн є ідеальним місцем для розробки НФТ із функцією збереження конфіденційності, яка буде робити всюди від орієнтованих на конфіденційність DeFi і до цифрового мистецтва.

Oasis допомогає будувати майбутнє НФТ, і якщо ви розробник або частина команди, яка хоче підтримати розвиток інноваційних НФТ з нашою допомогою, ми хотіли б поділитися цією можливістю з вами, щоб ви могли більше дізнатися про наш Oasis Ethereum ParaTime та нашу Грантову програму НФТ.

Створіть НФТ додаток за допомогою Oasis Ethereum ParaTime

Кожна грантова пропозиція створити НФТ буде мати право отримати від $5,000 до $50,000 у токенах ROSE. Фокус ваших проектів може включати:

  • Перенос існуючих НФТ смарт контрактів Solidity із блокчейну Ethereum або створення абсолютного нового НФТ смарт контракту Solidity, який буде працювати у мережі Oasis.
  • Додаток для отримання НФТ
  • Веб або мобільний додаток, орієнтований на НФТ, наприклад, галерея або магазин для демонстрації та продажу НФТ
  • Система децентралізованого НФТ аукціону
  • Гра з колекційними предметами НФТ
  • НФТ активи, такі як віртуальна нерухомість
  • Інші способи використання та ідеї можуть бути знайдені за посиланням
  • Якщо ви хочете подати заявку, будь ласка, подивіться сторінку для отримання гранту Oasis НФТ, ознайомтесь з вимогами та перейдіть до форми.

NFT допомогають створити цілий новий світ інновацій та розширення прав і можливостей в економіці власності. Тут, в Oasis, ми наполегливо працюємо, щоб залишатися на передньому краї інновацій, і це включає нашу участь у NFT. Ми з нетерпінням чекаємо на вас, якщо ви хочете розробити NFT з нашою підтримкою, і ми сподіваємося, що цей гід з NFT був для вас корисним.

--

--