Hemşirelik 1. Sınıf öğrencisi olarak…

İlk “Klinik Uygulama" gözlemlerim

Sena Yıldırım
4 min readMay 31, 2022

Merhaba! Ben Sena. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hemşirelik 1. sınıf öğrencisiyim. 11.05.22 itibariyle ilk kez Klinik Uygulama’ya çıktık ve açıkçası oldukça zahmetli ama buna değecek kadar eğlenceli, heyecanlı bir dönemden geçiyoruz. Klinikte bana yararı olan bazı dersleri hem ileride dönüp bakabilmek için hem de belki başkalarına da yardımcı olur diye paylaşmak istedim. İyi okumalar!

1) Hemşirenin peşinden ayrılmayın.

2) Bir şey yaparken mutlaka hemşire/sorumlu hocanızdan yardım alın ve danışın.

3) Kenarda oturmak yerine sorumlu olduğunuz hasta odasının/ilaç odasının yakınlarında, göze gelebileceğiniz bir yerde durun.

4) İlginç gelen şeyleri “uygun zamanda" sorun.

5) Gördüğünüz ilaçları/hastanın alerjisi olan şeyleri/tanıları not alın, araştırın.

6) İlaç odasında ve acil arabası/pansuman arabasında ne, nerede iyice bilin.

7) Bazı durumlarda hemşireden işlemi kendiniz yapabilmeniz için izin isteyin.

8) Sabah/öğlen/akşam visitlerinde en azından hastanızın odasında eşlik edin. (Tüm odaları -eğer diğer uygulama arkadaşlarınız da çok istekliyse- büyük gruplar halinde gezmemeye özen gösterin.)

9) Doktorlar geldiğinde onlarla da hastaları gezmeniz faydalı olabilir. Dren çıkarılması gibi işlemlere şahit olabilirsiniz ve doktor belki pansuman yapma kısmında sizin de yardım etmenize izin verir.

10) Bulunabileceğiniz her yerde bulunmaya çalışın ancak ayak bağı olmayın. Dikkatli ve atik olmanız çok önemli.

11) Özellikle arkadaşlarınız etrafta değilken hemşirenin iş vereceği o kişi olma ihtimaliniz artar. Onlar yorulup oturduğunda siz kalkın, onlar öğlen arasına çıktığında siz kalın.

12) Arkadaşlarınızı önemli bir işlem olduğunda çağırın. Onlara zorlandıklarında ipucu verin, yardım edin.

13) Bu işin bir takım çalışması olduğunu unutmayın.

14) Formlarınızı mutlaka vaktinde doldurun, bu işin en önemli kısımlarından birisi.

15) Kendinizi güzel ifade etmeniz çok önemli.

16) Hocanızın önem verdiği uygulamaları uygulamaya özen gösterin. Mesela bizim hocamız manuel olarak tansiyon ölçmeye çok önem veriyor. Tabiki hastanın durumuna göre, gerçekten ağrısı/rahatsızlığı olan birisini devamlı rahatsız edemezsiniz, ölçümleri bu şekilde yapmak daha iyi oluyor.

17) Hastanın yanında bazen nabızı duyamayabilirsiniz, elektronik ateş ölçer açılmıyor olabilir, neyi nasıl yapacağınızdan şüphe duymuş olabilirsiniz. Ya da mesela hastanın tansiyonu çok yüksek çıkmış olabilir. Asla hastanın yanında oflayıp puflamayın, ona sıkıntınızı belli etmeyin, gülmeyin. Hemşireyi çağırabilir ya da başaramadığınız durumda(mesela tansiyon ölçerken) hasta tolere edebilecekse işlemi tekrar edebilirsiniz.

18) Hijyene çok dikkat edin. Bu konuda çok fazla zorluk yaşayabilirsiniz ama öğrendiğiniz gibi yapmaya özen gösterin.

19) Hastaya/yakınlarına kendi kafanıza göre -bilseniz dahi- kesin bir şey (diyet konusunda olabilir, ameliyat tarihi, taburculuk konusunda olabilir) demeyin.

20) Hastanızla alakalı gözlemlerinizi ve tanılarınızı hocanızla paylaşın.

21) “Ya yapamazsam?” korkusuyla yapmaktan kaçınmayın. Orada size yardımcı olabilecek çok kişi var. Kaldı ki, yapabileceğinizden şüpheleri olan işlemleri size vermiyorlar. Yine de o işle alakalı hiçbir fikriniz yoksa da ortaya atılmayın ben yaparım diye.

22) Gözlem çok önemli. Aynı şeyi onlarca kez izlemiş olsanız bile gözlemlemeye devam edin.

23) Etrafta/oturmanıza izin verilen alanlarda dağınıklık yapmayın.

24) Güncel hemşirelik sitelerini, telegram kanallarını, Instagram sayfalarını takip edin ve sizden büyük sınıflarla iletişimde olun. Çok işe yarıyor.

25) Hemşirelere, hasta bakıcılara ve hocanıza iyi olun. Hz. Ali’nin “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” dediğini unutmayın.

26) Gün sonunda çıkarken hastanıza da gittiğinizi söyleyebilir, son kez geçmiş olsun dileklerinizi ileterek çıkabilirsiniz!

--

--

Sena Yıldırım

Merhaba ben Sena, Hemşirelik 4. sınıf öğrencisiyim. Hemşirelik eğitimime ek girişimcilik, AI, pazarlamayla ilgileniyorum. Burası benim günlüğüm.