Campus Uilenstede — foto: Jack Amick via Flickr

Waarom Uilenstede een enge mannenmagneet is.

Uit Advalvas 17 — tekst Floor Bal

De ASVA studentenunie sloeg eerder dit jaar alarm over de onveilige campussen voor studenten in Amsterdam. Om incidenten te registreren, opende de organisatie het Meldpunt Onveilig Wonen. Asva-voorzitter Xandra Hoek: “De resultaten van ons meldpunt tonen aan dat studenten over de hele stad een mikpunt zijn voor inbrekers en onzuivere figuren.”

Ook in Amstelveen ontstond vorige zomer onrust toen Uilenstede de landelijke pers haalde doordat twee potloodventers tegelijkertijd in de buurt actief waren. Eentje maakte het helemaal bont: die liet in de lift zijn geslachtsdeel aan het tienjarig nichtje van een bewoonster zien.

Nummerborden stelen

Maar hoe staat het nu echt met de veiligheid op Uilenstede? Durven studenten ’s avonds nog over straat te gaan? Volgens wijkagent Fred Kuiper valt het allemaal erg mee. “Als je de cijfers vergelijkt met andere wijken in Amstelveen dan springt Uilenstede er helemaal niet uit. Geluidsoverlast wordt wel veel vaker gemeld. Dat is logisch: als studenten een feestje houden, gaat de muziek vaak hard.”

Ook zijn de cijfers op het gebied van inbraak en autodiefstal vergelijkbaar met andere wijken. Als één soort misdrijf tijdelijk in de stad vaker voorkomt, is die trend ook in de studentenwijk te zien. “Zo was het een tijdje een hype om nummerborden te stelen. Kon je wegrijden bij het tanken, rondrijden zonder boetes te incasseren. Of een ramkraak plegen.”

Advalvas zette zelf de misdrijven op Uilenstede uit het afgelopen jaar in één overzichtelijke kaart. De gegevens kwamen via zelfrapportage op facebook, het twitteraccount van de wijkagent en nieuwsberichten. De interactieve versie staat hier.

Blote billen

Goed, met de misdaadcijfers op Uilenstede valt het dus wel mee. Tenminste: voor de mannelijke bewoners. Ongeveer een derde van de gemelde incidenten op en rondom de campus is seksueel getint. Zo werd in november een bewoonster in haar woning aangerand. Eerder die maand probeerde een snorder die een studente naar de campus bracht misbruik van haar te maken.

Daarnaast lijkt het terrein populair te zijn bij mannen die hun fijne vleeswaren graag aan studentes tonen. Het komt zo vaak voor dat de mannen op social media de bijnaam Uilenrukkers kregen.

Die potloodventers geven een onveilig gevoel, zegt een studente die liever anoniem wil blijven. Zelf heeft ze last van mannen die hun blote billen tegen haar ramen drukken. “We wonen op de begane grond en geregeld komen er jongens langs die dat leuk vinden. Heel vervelend als we naar buiten moeten en langs ze moeten lopen. Wie weet wat ze de volgende keer leuk vinden om te doen?”

“Zolang Uilenstede bestaat, gebeurt dat. Er wonen veel jonge dames die vooral in de zomer erg luchtig gekleed gaan. Dat moet natuurlijk gewoon kunnen. Maar er is blijkbaar een groep mannen die dat machtig interessant vindt.” — Wijkagent Fred Kuiper

Agent Fred Kuiper bevestigt dat de campus een engemannenmagneet is. Hij telde vorig jaar 21 meldingen van schennispleging. Naast geluidsoverlast, is potloodventen de meest voorkomende overtreding in het gebied. Kuiper: “Die mannen lopen óf in het Amsterdamse Bos óf op Uilenstede rond.” Hij ziet geen enorme stijging.

Het tunneltje bij de metro — foto: Jack Amick via Flickr

Betrekkelijk veilig

Of er een misdaadgolf op Uilenstede is? Isabella Hoogslag van Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) vindt van niet. “Er zijn wel incidenten. Maar de meeste bewoners ervaren hun omgeving als betrekkelijk veilig. De dingen die hier gebeuren, gebeuren overal in de grote stad.” Dat blijkt ook uit de cijfers van studentenunie ASVA. Bij hun meldpunt Onveilig Wonen kwam één melding over Uilenstede binnen.

Buurtagent Kuiper hield in februari een eigen enquête onder studenten. “De uitkomst verbaasde mij zelf ook.” Van alle ondervraagde vrouwen voelde 65 procent zich nooit onveilig op Uilenstede, slechts drie procent voelde zich vaak onprettig. Bij de mannen was nog geen één procent vaak bang, driekwart voelde zich zelfs nooit ongemakkelijk in hun woonomgeving.

Vijf vrouwen slachtoffer

Kuiper verwacht wel dat de angst onder studentes sinds die tijd toegenomen is. In korte tijd werden in Amsterdam vijf jonge vrouwen het slachtoffer van verkrachting door een onbekende. Eén van hen fietste in maart ’s nachts naar huis toen ze in het Amstelpark op gewelddadige wijze overmeesterd werd.

Het is vooral die aanval die veel indruk op Uilenstedebewoonster Shannen maakte. Zij fietste die nacht rond hetzelfde tijdstip over dezelfde weg naar Uilenstede.

“Nu durf ik daar in het donker niet meer alleen te fietsen. Best vervelend als je op de UvA zit. Als je les hebt op het Weesperplein, moet je langs die route terugfietsen. Ik denk dat ik niet de enige ben die bang is.” — Bewoonster Shannen

Wel of geen intercom?

We krijgen geen extra vragen over veiligheid binnen”, zegt VBU-bestuurder Isabella Hoogslag. “Het blijft ook lastig om maatregelen te nemen. We kunnen geen hek om Uilenstede zetten.” Bovendien roept elke maatregel die genomen wordt protesten op. Zo is niet iedereen gelukkig met de camera’s die de gemeente Amstelveen in maart op de openbare weg liet plaatsen.

En nadat er vorige zomer een aantal inbraken waren, informeerde verhuurder Duwo bij bewoners van de flats in de hoogbouw of zij geïnteresseerd waren in een intercomsysteem. Nu kan iedereen de flats binnenlopen, de eerste barrière is de voordeur van de eenheid.

Een meerderheid van de bewoners was tegen. Ze vinden het makkelijk dat visite gewoon naar binnen kan. Bovendien zou de installatie een huurverhoging met zich meebrengen. Daar zitten de meeste bewoners niet op te wachten.

Slachtoffers

Dagelijks keek Ron Salm (hbo- student elektrotechniek en technische informatica) in zijn brievenbus of zijn nieuwe bankpas er al was. Maar die brief kwam maar niet.

“Mijn hele rekening bleek leeggehaald” — bewoner Ron Salm

“Nadat ik met mijn bank belde, stuurden ze de pas opnieuw op. Maar ook die kreeg ik niet binnen. Net als de activatiecode, die apart verstuurd werd.”

Weer belde hij de bank: “Ze zagen dat mijn nieuwe pas wel gebruikt was. Mijn hele rekening bleek leeggehaald.”

Salm was het slachtoffer van een postdief. Deze man ging dagelijks alle brievenbussen in verschillende flats af. “Waarschijnlijk heeft hij een loper gehad.” Dat een onbekende zijn post bekeken heeft, maakt Salm niet zoveel uit. “Ik was vooral boos dat mij onrecht aangedaan was.” Het gestolen bedrag heeft hij inmiddels van de bank terug gekregen. De sloten van de postvakjes in zijn flat zijn door Duwo vervangen.

“Een onbekende man liep mijn kamer uit”- Thomas Boerstra

Toen Thomas Boerstra (eerstejaars biomedische wetenschappen) in september midden in de nacht de gang naar zijn kamer in de laagbouw opliep, trof hij een onverwachte bezoeker. “Een onbekende man liep mijn kamer uit. Toen hij mij zag, rende hij snel weg.” Boerstra achtervolgde de man over de campus. Uiteindelijk schoot de dief de bosjes in. “Toen heb ik het maar laten zitten.” Tijdens de achtervolging liet de man de gestolen rugtas van de student vallen. “Daar had ik geluk mee. Mijn laptop, mijn horloge en zelfs mijn avondeten zaten erin.”

De dief bleek via het balkon naar binnen geklommen te zijn. De balkondeur van de kamer zat niet op slot. “Dat was stom van me. Tegenwoordig check ik altijd of die dicht zit. Verder ben ik niet getraumatiseerd.”

Like what you read? Give Floor Bal - Advalvas a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.