Мережа Oasis:
побудова відповідальної економіки даних через токенізацію даних

Roman
7 min readFeb 12, 2022

Ця публікація є перекладом, зробленим амбасадором Oasis. Для точного перекладу проводяться суворі перевірки, але в них можуть бути помилки або пропуски. Oasis не несе відповідальності за точність або надійність перекладу. Прочитайте оригінальну статтю тут.

Як універсальний, децентралізований дизайн Oasis Network з підтримкою конфіденційності має вирішальне значення для відповідальної економіки даних.

Дані мають вирішальне значення для нашого сучасного способу життя. Чи то використання даних для створення нових бізнес-моделей, або щоб краще прогнозувати майбутні звички, отримання абсолютно нових технологічних можливостей за допомогою штучного інтелекту та машинного навчання чи навіть для зупинки пандемії. Очевидно, що дані необхідні як користувачам, так і компаніям. Однак дані стають все більш цінними, що підіймає ряд питань щодо володіння та використання, а також ризиків, що пов’язані з використанням данних у великих масштабах.

Наразі як підприємствам так і приватним особам важко належним чином контролювати, володіти та, зрештою, монетизувати свої дані. Стає все важче брати участь у справедливій, збалансованій економіці даних. Ми вже говорили про ці проблеми в кількох статтях, але підсумуємо:

Ми віримо в нову парадигму використання даних. В нову економіку, де люди можуть володіти своїми даними та контролювати те, як ці дані використувуються. У парадигму, де компанії можуть розкрити силу своїх ізольованих даних, захищаючи при цьому конфіденційність своїх користувачів. Ми віримо, що ця відповідальна економіка даних буде забезпечена мережею Oasis.

Що таке Oasis Network

Oasis Network— це proof-of-stake децентралізована мережа, яка насамперед забезпечує конфіденційність. Мережа, що створена для того щоб повернути користувачам контроль і право власності на їхні дані, одночасно підтримуючи нові privacy-first додатки та варіанти використання, які стосуються конфіденційності. Для цього в мережі Oasis Network передбачено чотири критичні властивості:

  • Гарантії конфіденційності та цілісності даних при зберіганні, транспортуванні та використанні.
  • Контроль стану через децентралізовану мережу.
  • Універсальність архітектури системи для адаптації та підтримки широкого діапазону варіантів використання.
  • Корисність і продуктивність необхідні для підтримки реальних робочих навантажень

Oasis Network досягає цих чотирьох властивостей завдяки унікальному дизайну, який відокремлює консенсус від обчислень, забезпечуючи вбудований інтерфейс для обчислень, що зберігають конфіденційність. Ми називаємо ці два компоненти Consensus Layer і ParaTime Layer. На відміну від інших блокчейнів, Oasis Network може підтримувати кілька паралельних операцій (ParaTimes) — з Consensus Layer, який виступає як центр і децентралізований реєстр для всіх операцій. Така структура дозволяє мережі залишатися неймовірно швидкою та підтримувати спеціалізовані обчислювальні потреби, водночас забезпечуючи міцну цілісність дій і розподілений незмінний реєстр.

Платформа для токенізації даних

За допомогою Oasis Network ми сподіваємося повернути Інтернету основні принципи та цінності, на яких він був заснований, як-от відкритість та інклюзивність, одночасно надавши людям можливість зберігати право власності та отримувати вигоду зі своїх персональних даних.

Завдяки своїм унікальним розподіленим властивостям і підтримці end-to-end конфіденційності, Oasis Network може допомогти користувачам токенізувати свої дані, захищаючи їх від безперешкодного використання третіми сторонами, які контролюють більшу частину сучасної мережі. Ці токенізовані дані можуть бути використані в широкому спектрі нових додатків і сервісів, що зберігають конфіденційність. А побудова на на основі адаптивної та стійкої архітектури Oasis Network забезпечую нову, відповідальну економіку даних.

Ось лише кілька прикладів того, як мережа Oasis Network використовується сьогодні:

  • Компанія Genomics: компанія, що займається секвенуванням геному, використовує OasisNetwork з метою надати своїм клієнтам повний контроль над тим, як використовуються дані про їх геном. Вони планують публічно запуститися вже у цьому році.
  • Pharmaceutical Analytics: компанія, що займається програмним забезпеченням в галузі охорони здоров’я, використовує технологію збереження конфіденційності від Oasis Network для проведення прогнозної аналітики фармацевтичних даних.
  • Іпотечних кредитори: іпотечний брокер використовує мережу Oasis Network, щоб допомогти власникам будинків автоматично зменшувати щомісячні виплати по іпотеці, коли вартість житла в районі падає, захищаючи при цьому їх конфіденційність.

Технологія, що стоїть за мережею

Універсальний консенсус

Consensus layer був розроблений легким і гнучким, що дозволяє йому підтримувати широкий спектр випадків використання та швидко адаптуватися до змін у технологіях і потреб мережі. Простіше кажучи, Consensus layer— це децентралізований набір вузлів валідаторів, який керує proof-of-stake блокчейном. Використовуючи виявлення розбіжностей, Consensus layer забезпечує цілісність і точність транзакцій, що надходять від ParaTime, вибираючи комітет обчислювальних нод і порівнюючи їх результати транзакцій. Якщо виявлено невідповідність, вибирається новий, більший комітет, і транзакція обробляється знову. Після завершення та перевірки Consensus layer зберігає незмінний запис дій, надісланих з кожного ParaTime.

Ви можете дізнатися більше про всі послуги рівня консенсусу в нашій документації ось тут.

Об’єднане виявлення розбіжностей, децентралізована перевірка, стекинг та інші послуги рівня допомагають забезпечити надійну цілісність дій, що здійснюються під час виконання, і підтримувати незмінний запис цих дій. Крім того, його легка й гнучка структура дозволяє йому легко адаптуватися та рости зі змінами в технології та попиті в мережі. Consensus Layer не розроблено таким чином, що є специфічним для протоколу консенсусу. Це дозволяє мережі розвиватися та адаптуватися до змін у розподіленій технології.

У Mainnet Consensus Layer буде складатися з головних операторів вузлів (загальна кількість буде визначено) у мережі на основі частки у стейкінгу, включаючи перераховані нижче ноди.

Конфіденційність — це просто

Сьогодні дані з блокчейну доступні і відкриті для всіх, але для ефективної підтримки індивідуального володіння інформацією платформа повинна забезпечувати повну конфіденційність даних. Дані користувачів повинні залишатися захищеними та конфіденційними під час зберігання, передачі та, що найважливіше, під час використання. Щоб досягти цього, Consensus Layer включає спеціальні функції для середовища виконання, які використовують конфіденційні обчислення. Ці конфіденційні середовища виконання можуть використовувати широкий спектр методів для збереження конфіденційності транзакцій, таких як HME, ZKP тощо. На момент запуску у нас був відкрили код Oasis Eth/WASI Runtime, який використовує TEE як-от безпечні анклави Intel SGX щоб зберігати конфіденційність транзакцій. Це повністю open-source середовище, що дозволяє будь-кому налаштувати свій інстанс і підключити його до Consensus Layer.

Щоб максимально спростити налаштування та запуск середовища виконання із захищеними анклавами, Consensus Layer містить функції, розроблені спеціально для підтримки безпечних анклавів. Consensus Layer підтверджує, що для виконання певної транзакції було використано правильне середовище виконання та обладнання. Це забезпечує надійні гарантії цілісності для всіх середовищ виконання та гарантії конфіденційності для середовищ, що використовують SGX. Ці служби та менеджери ключів середовища виконання гарантують, що дані розшифровуються лише в анклаві і що код або обладнання під час виконання не були підроблені для зміни результатів зловмисниками.

Результатом стала мережа, яка може легко підтримувати конфіденційність виконання транзакцій та має розноманітні варіанти використання, що зберігають конфіденційність. І все це незалежно від обчислювальної технології чи дизайну часу виконання.

ParaTimes для всіх

Наявність гнучкої підтримки паралельного виконання має не тільки вирішальне значення для підтримки різноманітного ландшафту сценаріїв використання блокчейну, але й для створення міцної мережі, яка може рости та розвиватися з часом. Oasis Runtime Layer неймовірно універсальний і поєднується з гнучким дизайном Consensus Layer.

За визначенням середовище виконання — це реплікаційне обчислювальне середовище зі спільним станом. Середовище може отримувати транзакції від клієнтів і на їх основі може змінювати стан. Будь-хто може налаштувати та керувати середовищем виконання як частинпю Oasis Network. Як мінімум, середовище виконання повинно мати пул нод, що будуть обчислювати, зберігати та виконувати інші функції, що необхідні для роботи та інтеграції з Consensus Layer.

Ми очікуємо, що в Mainnet буде ряд середовищ виконання, підключених до мережі Oasis, включаючи екземпляр середовища виконання Oasis Eth/WASI. Оператори середовища виконання можуть вільно копіювати вже існуюче середовище виконання або створювати власне для підтримки своїх конкретних потреб. Ця гнучкість дозволяє Oasis Network використовувати спеціалізовані та унікальні випадки використання розподілених технологій. Наприклад, оскільки Homomorphic Encryption стає більш продуктивним, можна створити середовище виконання, щоб буде використовувати цю альтернативну конфіденційну обчислювальну техніку. Аналогічно, консорціуми або галузеві партнери, які прагнуть використовувати публічний децентралізований рєєстр, можуть створити власне середовище виконання. У ньому кожен партнер надає обчислювальні ноди, забезпечуючи легкий доступ до даних, що легко відстежується.

Розділення Consensus Layer та Runtime layer дозволяє покращити обчислювальну продуктивність та інтегрувати нову технологію ізольовано від основного набору нод валідаторів. Це в свою чергу допомагає уникнути розривів і критичних оновлень для всієї мережі.

Висновки

Запуск мережі Oasis Network не за горами. Ми запрошуємо вас приєднатися до нашої спільноти та допомогти нам будувати майбутнє конфіденційності індивідуальних даних.

Якщо ви хочете дізнатися більше про мережу Oasis Network, відвідайте oasisprotocol.org або підпишіться на нас у Twitter на @OasisProtocol.

--

--