September 23, 2016 at 08:02AM

God morgen! Det er fredag 23. september, Trump hevder han er løsningen på USAs raseproblemer, og Mor­gen­kaffen er servert.

“Morgan Freeman is undoubtedly off playing a black president again. He never lets me have my moment.”

President Barak Obama om hvorfor ikke Freeman kunne komme til utdelingen av “National Medals of the Arts and Humanities”.

NYHETER

Politibetjent i Tulsa blir siktet for overlagt drap etter å ha skutt uvæpnet afroamerikansk mann. Statsadvokaten i Tulsa siktet torsdag politibetjent Betty Shelby med overlagt drap på Terrence Crutcher. For rundt en uke siden ble en video av hendelsesforløpet sluppet og den indikerte at Shelby skjøt Crutcher, mens han stod ved siden av bilen sin øyeblikk etter at han gikk av gårde fra politibetjenten med hendene over hodet. Saken har vært oppe i mediebildet tidligere i uken etter at politiet skjøt og drepte en afroamerikansk mann i Charlotte. Les mer.

FiveThirthyEight har lagt ut sin prognose for senatsvalgene. Den gir håp til demokratene om å klare og gjenvinne et flertall i Senatet. Selv om Silver og FiveThirtyEight gir demokratene en fordel i kampen om Senatet, så er det mest sannsynlig kun små marginer som vil avgjøre. Modellen deres gir demokratene en 59,7 % sjanse til å vinne kontroll over Senatet. Til forskjell fra andre modeller som predikerer hvem som kommer til å vinne kontroll over Senatet, ser FiveThirtyEight på Missouri og Nord-Carolina som stater hvor det fortsatt er mye spenning knyttet til resultatet. Disse to statene har sittende republikanske senatorer og dersom disse snur kan de avgjøre valget. Per i dag har republikanerne en liten fordel i meningsmålingene, men republikanerne sliter med relativt svake kandidater i begge statene. Les mer.

Yahoo utsatt for hackerangrep, 500 millioner brukere er påvirket. På torsdag annonserte Yahoo at de var blitt utsatt for et hackerangrep og at brukerinformasjonen til 500 millioner av deres brukere var på avveie. Ifølge Yahoo er det en ikke navngitt aktør støttet av en stat som står bak angrepet. Selskapet jobber med å slette sikkerhetsspørsmålene og å be brukerne om å bytte deres passord. Det har gått hele to år fra hackingen skjedde til Yahoo oppdaget at de var blitt hacket. Sikkerhetseksperter sier at saken kan åpne opp for massesøksmål mot Yahoo. Les mer.

Korrupsjonssiktelser mot sentrale skikkelser New York-politikken. Joseph Percoco og Todd R. Howe, nære tidligere medarbeidere for guvernør Andrew M. Cuomo (D) ble torsdag siktet i en føderal etterforskning av hvordan delstatens økonomiske utviklingsprogram har blitt styrt styrt. Føderale aktorer hevder at de har bevis for to overlappende saker som involverer bestikkelser, korrupsjon og svindel i forbindelse med tildelingen av utviklingsmidler på flere hundre millioner dollar. Ifølge myndighetene har Percoco og hans kone mottatt midler fra energiselskapet Competitive Power Ventures og byggentreprenøren COR Development mot å påvirke beslutninger i selskapenes favør. Percoco nekter gjennom sine advokater for å ha gjort noe ulovlig. Todd R. Howe på sin side har innrømmet forholdene han er siktet for og vil vitne for de føderale myndighetene. Howe jobbet under både Guvernør Andrew M. Cuomo og hans far og har brukt sine forhold for å påvirke beslutninger i retning av ulike selskaper. Flere ansatte i delstaten er også siktet i saken. Les mer.

#2016SIRKUSET

Det er 3 dager igjen til den første tv-debatten og 47 dager igjen til valgdagen. Noen av de viktigste sakene fra valgkampen i løpet av de siste 24 timene:

Trump angriper President Obama og flørter videre med minoritetsvelgere. I en tale Pittsburgh kom Trump med angrep mot president Obama som han hevder har skyld i uroen i Charlotte. Ifølge Trump viser de voldelige opptøyene et skadet land som gir et dårlig inntrykk overfor resten av verden. Flere av Trumps støttespillere, blant annet Rudy Giuliani, kom med angrep på president Obama for å ikke støtte opp om politiet i dette tilfellet og tidligere tilfeller med skytinger som involverte politiet og minoriteter. Samtidig lanserte Trump seg selv som kandidaten som kan bringe samhold i landet og kan løse raseproblemene i USA.

I typisk Trump-stil anbefalte han timer før talen sin at politiet i amerikanske byer burde bruke den såkalte “stop and frisk”-taktikken i større grad. Denne taktikken er strider med grunnloven og har vist seg å diskriminere mot minoriteter der den har blitt tatt i bruk. Trump hevder at taktikken fungerte i New York og at den derfor bør fungere godt i andre byer. Afroamerikanske ledere som Marc H. Morial fra “National Urban League” svarte raskt og sa at det å innføre slike regler er langt utenfor de konstitusjonelle rammene til en president.

Senere på ettermiddagen på Fox hevdet Trump at han var feiltolket. Ifølge ham selv mente han kun at taktikken burde bli brukt i Chicago. Han sa at situasjonen i Chicago var ute av kontroll og at man derfor burde bruke “stop and frisk” der. Les mer.

Clinton med valgkampløfter til mennesker med funksjonsnedsettelser og deres familier. Som en del av en rekke annonseringer av politikk for enkeltgrupper har en gruppe som ikke ofte får oppmerksomhet i politiske valgkamper havnet i sentrum av Hillary Clintons kampanje. I et forsøk på å skape entusiasme blant den demokratiske basen lanserte Clinton torsdag en pakke med forslag som skal gjøre livet enklere for mennesker med funksjonsnedsettelser og deres familier. Clinton uttalte at hun ønsker å kjempe for denne gruppen med amerikanere som for ofte blir oversett og lite verdsatt, men som samtidig har mye å gi. Samtidig som disse forslagene er en måte å nå ut til flere velgere, gir det også mulighet til å sette klare kontraster til Donald Trump. Trump gjorde i 2015 narr av en New York Times-reporter med funksjonsnedsettelser. Les mer.

Trump bruker Clintons lungebetennelse for å samle inn penger. I et nytt forsøk på pengeinnsamling bruker Trumps kampanje Clintons lungebetennelse for å samle inn penger. I eposten sier Trump at han håper Clinton overkommer sine helseproblemer, mens han hevder samtidig at Clinton ikke har det som skal til for å takle jobben som president. Dette blir fulgt opp av en oppfordring om å gi en generøs donasjon til Trump-kampanjen for å få det sterke lederskapet som amerikanerne fortjener. Kritikere har hevdet at Trump prøver å bruke språk som det over for å illustrere at en kvinne ikke kan håndtere det å være president. Les mer.

Trump-medarbeider i Ohio må gå av etter kommentarer med rasistiske undertoner. Kathy Miller, en av Donald Trumps lokale kampanjeledere går av etter å ha uttalt kommentarer med rasistiske undertoner til The Guardian på torsdag. Ifølge Miller fantes det ikke rasisme før president Obama kom til makten. I tillegg til dette sa Miller at dersom du er svart i Amerika og ikke har oppnådd suksess de siste 50 årene, så er det din egen feil at du ikke har lykkes. Hun kom videre med en påstand om at grunnen til at svarte deltar i valg i mindre grad er som følge av hvordan de blir oppdratt. Ifølge en uttalelse fra kampanjen må ikke frivillige valgkampledere sees på som talspersoner for organisasjonen. Det ble også referert til at kampanjen hadde akseptert Millers oppsigelse. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

“The Birth of Barack” av David NG (Slate´s Whistlestop): “The 2008 battle in Iowa for the Democratic caucus was perhaps the most titanic single nominating contest in the history of modern politics. Well, maybe the past 20 years anyway, while Slate has been covering politics.” Les mer.

“We Gave Four Good Pollsters the Same Raw Data. They Had Four Different Results” av Nate Cohn (The Upshot): “You’ve heard of the “margin of error” in polling. Just about every article on a new poll dutifully notes that the margin of error due to sampling is plus or minus three or four percentage points. But in truth, the “margin of sampling error” — basically, the chance that polling different people would have produced a different result — doesn’t even come close to capturing the potential for error in surveys.” Les mer.

“How the reaction to Trump could be good for de climate” av Eric Holthaus (The New Yorker): “Donald Trump has spoken out often against climate science. Could he be pushing his fellow-conservatives in the opposite direction?” Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Vi anbefaler også et abonnement på AMPOLCAST — Norges største, beste og eneste podkast om amerikansk politikk.

Like what you read? Give AmerikanskPolitikk.no a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.