Dreams-Drums-Druum : Magie din pălărie

7 ianuarie. Plouă fin, iar poleiul se relaxează şi se transformă în sală de repetiţie pentru balerinii Bucureştiului. Ajung la şcoală în miezul atelierului de modelaj în lut al Mioarei . E peste putinţă să stai deoparte. Încă o dată, Mioara oferă cu drag talentele artistice într-ale sculptatului. Nu stă o clipă într-un loc, trece pe la copii, retuşează aici — modelează acolo, împărţind sfaturi şi laude bine-meritate. Lutul cald capătă forme din ce în ce mai conturate până când devine inimă, muzică, ochi, soare şi câte-n lună şi-n stele.

Copiii încep fiecare dimineaţă cu un cântec care celebrează natura. Nu am ajuns niciodată în timp să îl aud şi cred că e mai bine aşa; ca să poţi crede în magie, nu trebuie să cauţi aşi în mâneci suflecate.

Pe măsură ce timpul prindea din urmă ora 12:00, pulsul îmi creştea. Urma să ţin un atelier de jocuri de teatru şi improvizaţie. Temeri, am avut. De fiecare dată când interacţionez cu copii obiectivul este de-a le lăsa un semn de întrebare către care să-şi deseneze singuri răspunsul. Încerc să joc fabula, ca ei să poată scrie morala. Cum în fabule sunt personaje pozitive şi negative, trebuie să ştii a îmbina delicat trecerile; e important ca la sfârşitul zilei să pună punctul pe i şi să se avânte în răspunsuri pe continuarea şerpuită a semnului de întrebare.

Antonio (în jocul de-a crea o ghicitoare pentru obiectul primit) :

— Am un obiect cu trei capete, două sunt identice, iar unul nu... Două mini-boxe şi un capăt de conectare.

— Căşti!! se îngrămădesc vocile ca o cupolă deasupra cercului nostru.

Capacitatea lui de a reda esenţa lucrurilor este trăsătura pe care am remarcat-o de-a lungul zilelor. Antonio - un băiat tăcut şi introspectiv - a rostit maxime pe care, de cele mai multe ori, adulţii le percep raţional, dar cărora greu le găsesc rădăcinile intrinsec, în nucleul fiinţei lor. Lucrul cel mai frumos pentru Antonio este „Armonia care înseamnă Pace, care înseamnă Linişte”. Cuvintele lui şi esenţa vieţii.


Jocul cu numerele presupune ca, fără să se suprapună, grupul trebuie să înşire cifre în ordine crescătoare, cu scopul de a uni minţile în concentrare, respect reciproc şi răbdare. După câteva încercări în care copiii râdeau de sincronizare — alt aspect important, conexiunile formate între persoanele care răspund simultan — Iuliana a motivat, convins şi condus grupul către starea de spirit necesară funcţionării optime, folosind argumente demne de un pedagog cu experienţă.

— Dacă nu facem linişte n-o să reuşim nici peste 4 ore (…) Nu trebuie să vorbim unul peste altul, trebuie să ne concentrăm şi să aşteptăm un pic înainte să spunem numărul.

1…2,3...4,5…6… Andra, spune tu! „7”…8,9…10…

Grija pentru participarea tuturor membrilor la joc şi atenţia distributivă a Iulianei strălucesc pe chipul blajin, cu ochi mari. Iuliana cântă la Djembe cu întreg corpul, toată fiinţa ei există unison cu clipa, iar clipa se opreşte când ea cântă.

Nu cred că a fost un moment de-a lungul săptămânii în care să-l surprind pe Ricardo fără să fie însoţit de un zâmbet, fără să aibă o glumă sau o replică aplaudată de ecouri de râsete. Un copil mereu pus pe şotii, un baterist excelent şi o companie plăcută de toţi cei prezenţi în sală. Tema fericirii la Ricardo gravitează în jurul conceptului de mâncare, un fapt care în prim contact cu auzul celorlalţi a adus zâmbete. Mă bucur însă că a spus lucrul acesta, hrana este însăşi temelia pe care omul poate construi tihnit. Ca să putem fi fericiţi trebuie întâi să apreciem ceea ce avem.

Urmează atelierul de percuţie a lui Jean-Baptiste, unde copiii se îmbarcă într-o poveste cu tâlc. Instrumentele îşi dreg vocile şi, sub clar de lună, devin paşi iuţi de animal în crâng, paşi de om prin nisip catifelat, muzică a frunzelor surprinse de vânt - lăsând amprentele în minţile tuturor. Jean este călăuza copiilor în călătoria acestora. La răscrucea din poveste însă, ei aleg unde vor merge, iar mesajul pe care îl primesc în cutiuţe la sfârşitul jocului nimeni nu îl poate lua. Cheia o poartă toţi în inimi.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.