Evaluând Bitcoin bazat pe raritatea sa

Andrei Stroescu
11 min readSep 8, 2019

Traducere a articolului original scris de PlanB.

Introducere

Pe 31 octombrie 2008, Satoshi Nakamoto a publicat documentul ce descrie protocolul și moneda bitcoin [1], pe 03 ianuarie 2009 a creat blocul inițial bitcoin, iar pe 08 ianuarie 2009 a lansat codul sursă. Așa începe o călătorie care a dus astăzi la o piață a bitcoinului (BTC) evaluată la 70 miliarde de dolari.

Bitcoin este primul obiect digital rar întalnit în lume. Este rar ca argintul sau aurul și poate fi trimis prin internet, radio, satelit etc.

„Ca exercițiu de gândire, imaginați-vă că există un metal de bază la fel de rar ca aurul, dar cu următoarele proprietăți: culoare gri plictisitoare, slab conductor de electricitate, nu neapărat dur [..], nefiind util pentru vreun scop practic sau ornamental ... și o proprietate specială, magică: poate fi transportat printr-un canal de comunicații“- Nakamoto [2]

Cu siguranță această raritate digitală are valoare. Dar cât de multă valoare? În acest articol, voi cuantifica raritatea și voi modela matematic valoarea bitcoin folosind raportul stoc-flux.

Raritate si Raportul Stoc-Flux

Dicționarele definesc, de obicei, raritatea ca „o situație în care ceva nu este ușor de găsit sau obținut” și „o lipsă a unui anume bun”.

Nick Szabo are o definiție mai utilă a conceptului de raritate: valoare costisitoare nefalsificabilă.

“Ce au în comun obiectele vechi de artă, timpul și aurul? Ele sunt costisitoare, fie datorită costului lor inițial, fie improbabilității istoriei lor, și este dificil de a falsifica această valoare costisitoare. [..] Există câteva probleme legate de a implementa o valoare costisitoare nefalsificabilă pe un calculator. Dacă se pot depăși astfel de probleme, putem obține aur sub format digital. “ — Szabo [3]

“Metalele prețioase și obiectele de colecție sunt de o raritate nefalsificabilă datorită costului lor foarte ridicat de a fii create. Această proprietate a oferit cândva valoare banilor, valoare care era în mare măsură independentă de orice terță persoană de încredere. [..] [dar] nu poți plăti pe internet cu metale prețioase. Astfel, ar fi frumos dacă ar exista un protocol prin care să poată fi creați biți neobișnuit de costisitori online, cu dependență minimă de terțe persoane de încredere, apoi stocați, transferați și testați în siguranță în condiții similare. Aur digital.”— Szabo [4]

Bitcoin are o valoare costisitoare nefalsificabilă pentru că producerea de noi monede necesită foarte multă energie electrică. Producția bitcoin nu poate fi falsificată cu ușurință. Rețineți că acest lucru este diferit pentru banii fiat/fiduciari (moneda pe care un guvern a declarat-o mijloc legal de plată). De asemenea, este diferit pentru celelalte criptomonede care nu au un număr maxim de monede emise, nu sunt emise prin metoda dovezii de lucru (PoW), au capacitate de hashing scăzută sau unde există un grup mic de persoane sau companii care pot influența cu ușurință cantitatea totală de monede etc.

Saifedean Ammous vorbește despre raritate în ceea ce privește raportul stoc-flux (SF). El explică de ce aurul și bitcoin diferă de mărfurile consumabile, cum ar fi cuprul, zincul, nichelul, alama, pentru că au un SF ridicat.

“Pentru orice produs consumabil [..] dublarea producției va micșora orice stoc existent, reducând prețul și creând pierderi pentru deținători. Pentru aur, un salt prețului care încurajează o dublare a producției anuale va fi nesemnificativ, crescând stocurile cu 3% in loc de 1,5%.“

„Această rată constantă a producției de aur este motivul fundamental pentru care și-a menținut rolul monetar de-a lungul istoriei umane.”

“Prin raportul mare dintre stoc și flux, aurul reprezintă produsul cu cea mai scăzută elasticitate a ofertei de preț”.

“Stocul existent de monede Bitcoin în 2017 era de aproximativ 25 de ori mai mare decât monedele produse în 2017, reprezentând încă mai puțin de jumătate din raportul echivalent al aurului. Dar în jurul anului 2022, raportul dintre stoc și flux al Bitcoin îl va depăși pe cel al aurului“- Ammous [5]

Deci, raritatea poate fi cuantificată prin SF.

SF = stoc / flux

Stocul este cantitatea existentă de rezerve. Fluxul este producția anuală. În loc de SF, se mai folosește și noțiunea de rată de creștere a rezervelor (flux / stoc). De notat faptul că SF = 1 / rata de creștere a rezervelor.

Să ne uităm la câteva numere SF.

Aurul are cel mai mare SF — 62. Cu alte cuvinte, sunt necesari 62 de ani de producție la rata actuală pentru a obține stocul de aur curent. Argintul este pe locul doi cu SF de 22. Acest SF ridicat le face bunuri monetare.

În schimb, paladiul, platina, toate celelalte metale prețioase și mărfuri nu au decât un SF de aproximativ 1. Stocul existent este de obicei egal sau mai mic decât producția anuală, ceea ce face ca producția să fie un factor determinant foarte important. Este aproape imposibil ca aceste bunuri să dobândească un SF mai mare, deoarece de îndată ce sunt stocate în cantități considerabile, prețul creste, producția crește, fapt ce determină ca prețul să scadă înapoi. Acest scenariu rămâne o capcană foarte greu de scăpat.

Bitcoin este reprezentat în prezent printr-un stoc de 17,5 milioane de monede și o aprovizionare de 0,7 milioane / an, ceea ce duce la un SF egal cu 25. Acest lucru plasează bitcoin în categoria bunurilor monetare precum argintul și aurul. Valoarea totală de piață a Bitcoin la prețurile actuale este de 70 miliarde de dolari.

Producția bitcoin este fixă. Noi monede bitcoin sunt create o dată cu fiecare bloc nou. Blocurile sunt create la fiecare 10 minute (în medie), atunci când un miner găsește hash-ul care satisface algoritmul dovezii de lucru (PoW) necesar pentru un bloc valid. Prima tranzacție din fiecare bloc, denumită “coinbase”, conține recompensa blocului pentru producătorul (minerul) care a găsit blocul. Recompensa blocului constă în comisioanele pe care oamenii le plătesc pentru tranzacțiile din acel bloc și monedele nou create (denumite subvenție). Subvenția a început inițial cu 50 de monede bitcoin per bloc și se înjumătățește la fiecare 210.000 de blocuri (aproximativ 4 ani). De aceea, punctele de „înjumătățire” sunt un eveniment foarte important pentru producția monetară bitcoin și SF. De asemenea, înjumătățirile fac ca rata de creștere a rezervelor (în contextul bitcoin, numită de obicei „inflație monetară”) să scadă în trepte și nu constant.

sursa: https://plot.ly/~BashCo/5.embed

Raportul Stoc-Flux și Valoare

Ipoteza din acest studiu este că raritatea, măsurată de SF, influențează direct valoarea. O privire la tabelul de mai sus confirmă faptul că valoarea unei piețe tinde să fie mai mare atunci când SF este mai mare. Așadar, următorul pas este colectarea datelor și realizarea unui model statistic.

Date

Am calculat valoarea SF și valoarea lunară bitcoin din decembrie 2009 până în februarie 2019 (111 puncte în total). Numărul de blocuri pe lună poate fi aflat direct din blockchainul bitcoin cu Python/RPC/bitcoind. Numărul real de blocuri diferă destul de mult de numărul teoretic, deoarece blocurile nu sunt produse exact la fiecare 10 minute (de exemplu, în primul an 2009, au fost semnificativ mai puține blocuri). Cunoscând numărul de blocuri pe lună și subvenția blocului, putem calcula fluxul și stocul. În calculul SF, am ajustat modelul ignorând în mod arbitrar primul milion de monede (7 luni) pentru a lua în considerare monedele pierdute. O ajustare mai precisă în funcție de monedele pierdute va fi un subiect pentru cercetările viitoare.

Datele despre prețul bitcoin sunt disponibile din diverse surse, dar încep din iulie 2010. Am adăugat interpolate primele prețuri bitcoin cunoscute (1 USD pentru 1309 BTC în octombrie 2009, prima cotă de 0,003 USD pe BitcoinMarket în martie 2010, 2 pizza în valoare de 41 USD pentru 10 000 BTC în mai 2010). Arheologia datelor va fi de asemenea un subiect pentru cercetările viitoare.

Avem deja datele pentru aur (SF 62, valoare de piață de 8,5 miliarde de dolari) și argint (SF 22, valoare de piață de 308 miliarde de dolari), pe care le voi folosi ca reper.

Modelare Financiară

Într-o primă diagramă de dispersie a valorii SF față de piață, se poate observa ca axele logaritmice ilustrează mai bine valoarea de piață, deoarece aceasta se întinde pe 8 ordine de mărime (de la 10,000 USD la 100 miliarde USD). Utilizarea axei logaritmice pentru SF relevă, de asemenea, o relație liniară interesantă între ln (SF) și ln (valoarea de piață). Nota bene, folosesc logaritmul natural (ln cu baza e) și nu logaritmul comun (log cu baza 10), cu rezultate similare.

Grafice realizate cu gnuplot si gnumerics

Adaptarea la date a unei regresii liniare confirmă ceea ce poate fi văzut cu ochiul liber: o relație statistic semnificativă între SF și valoarea de piață (95% R2, semnificația F 2.3E-17, valoarea p a pantei 2.3E-17). Probabilitatea ca relația dintre SF și valoarea de piață să fie cauzată din întâmplare este aproape zero. Desigur că asupra prețului au impact și alți factori: reglementări financiare, atacuri informatice sau noutăți în domeniu. De aceea R2 nu este 100% (și nu toate punctele se află pe linia neagră ). Cu toate acestea, factorul principal pare să fie raritatea / SF.

Ce este foarte interesant de notat este faptul că aurul și argintul, piețe total diferite, sunt în conformitate cu valorile modelului bitcoin pentru SF. Acest lucru oferă un plus de încredere în model. Rețineți că în vârful pieței din decembrie 2017, SF pentru bitcoin a fost de 22, iar valoarea de piață bitcoin a fost de 230 miliarde de dolari, foarte aproape de cea a argintului.

Deoarece înjumătățirile subvenției au un impact atât de mare asupra SF, am evidențiat cu culori în grafic lunile până la următoarea înjumătățire. Albastrul închis este luna când se realizează înjumătățirea, iar roșul este imediat după eveniment. Următoarea înjumătățire este previzionată pentru mai 2020. Actualul SF de 25 se va dubla la 50, foarte aproape cel al aurului (SF 62).

Valoarea de piață prevăzută pentru bitcoin după acest eveniment din mai 2020 este de 1 miliard de dolari, ceea ce se traduce printr-un preț bitcoin de 55,000 USD. Destul de spectaculos. Bănuiesc că timpul va dezvălui asta, probabil unul sau doi ani după înjumătățire, în 2020 sau 2021. O probă excelentă pentru această ipoteză și model.

Oamenii mă întreabă de unde vor veni toți banii necesari pentru ca bitcoin să atingă o valoare de piață de 1 trilion USD? Răspunsul meu: argint, aur, țări cu rata dobânzii negative (Europa, Japonia, SUA în curând), țări cu guverne prădătoare (Venezuela, China, Iran, Turcia etc), miliardari și milionari care se apară de măsurile de relaxare cantitativă (QE) și investitori instituționali care descoperă cel mai performant activ din ultimii 10 ani.

De asemenea, putem modela prețul bitcoin direct cu SF. Formula are desigur parametri diferiți. Dar rezultatul este același, 95% R2 și un preț bitcoin prevăzut de 55,000 USD, cu SF 50 după jumătate din mai 2020.

Am trasat prețul modelului bitcoin pe baza SF (linia neagră) și prețul bitcoin real de-a lungul timpului, cu numărul de blocuri suprapus în culori diferite.

Grafice realizate cu gnuplot si gnumerics

Rețineți gradul de corelare al graficului, mai ales ajustarea aproape imediată a prețurilor după înjumătățirea subvenției din noiembrie 2012. Ajustarea după înjumătățirea din iunie 2016 a fost mult mai lentă, posibil datorită concurenței Ethereum și al atacului cibernetic DAO. De asemenea, vedeți mai puține blocuri adăugate pe lună (albastru) în primul an 2009 și în timpul ajustărilor de dificultate sfârșitul anului 2011, mijlocul anului 2015 și sfârșitul anului 2018. Introducerea minerilor GPU în 2010–2011 și a minerilor de tip ASIC în 2013 au avut ca rezultat adăugarea mai multor blocuri pe lună (marcate prin culoarea roșie în grafic).

Reguli de Putere si Fractali

De asemenea, foarte interesant este faptul că există o indicație a unei relații de regulă de putere (engleză: power law).

Funcția de regresie liniară: ln (valoarea de piață) = 3,3 * ln (SF) +14,6

.. poate fi scris ca o funcție de regulă a puterii: valoarea de piață = exp (14.6) * SF ^ 3.3

Posibilitatea unei reguli de putere cu 95% R2 de-a lungul a 8 ordine de mărime sporește încrederea ca principalul motor al valorii bitcoin este corect determinat prin SF.

O regulă a puterii este o relație în care o modificare relativă a unei cantități dă naștere la o schimbare relativă proporțională în cealaltă cantitate, independent de mărimea inițială a acestor cantități. [6]. Cu fiecare înjumătățire, SF-ul bitcoin se dublează, iar valoarea de piață crește de 10 ori. Acesta este un factor constant.

Regulile de putere sunt interesante deoarece dezvăluie o regularitate de bază a proprietăților sistemelor complexe aparent aleatoare. Consultați anexa pentru câteva exemple celebre ale regulilor de putere. Sistemele complexe au de obicei proprietăți în care schimbările între fenomene la diferite scări sunt independente de scara pe care le analizăm. Această proprietate de sine stă la baza relațiilor unei reguli de putere. Vedem acest lucru și în Bitcoin: crash-urile din 2011, 2014 și 2018 arată foarte asemănător (toate au scăderi de -80%), dar pe scări total diferite (respectiv 10 USD, 1,000 USD, 10,000 USD); acestea nu pot fi observate dacă nu e folosită scara logaritmică. Scala în varianță și auto-asemănare are o legătură cu fractalii. De fapt, parametrul 3.3 din regula de putere de mai sus este „dimensiunea fractală”. Pentru mai multe informații despre fractali, a se consulta faimosul studiu al lungimii liniilor de coastă [7].

Concluzie

Bitcoin este primul obiect digital rar întalnit în lume. Este rar ca argintul sau aurul și poate fi trimis prin internet, radio, satelit etc.

Cu siguranță această raritate digitală are valoare. Dar cât? În acest articol, cuantific raritatea și modelez matematic valoarea bitcoin folosind raportul stoc-flux.

Există o relație statistic semnificativă între stoc-flux și valoarea de piață. Probabilitatea ca relația dintre stoc-flux și valoarea de piață să fie cauzată din întâmplare este aproape de zero.

Următoarele observații sporesc încrederea în model:

  • Aurul și argintul, piețe total diferite, sunt în conformitate cu valorile modelului bitcoin pentru SF.
  • Există indicații despre o relație de regulă a puterii.

Modelul prezice o valoare de piață a monedelor bitcoin de 1 miliard de dolari după jumătatea următoare în mai 2020, ceea ce se traduce printr-un preț bitcoin de 55,000 USD.

Ce ai citit mai sus este o traducere a articolului original scris de

.

Link către articolul său original aici.

Link către profilul său de Twitter aici.

Referințe

[1] https://bitcoin.org/bitcoin.pdf — Satoshi Nakamoto, 2008

[2] https://bitcointalk.org/index.php?topic=583.msg11405#msg11405— Satoshi Nakamoto, 2010

[3] https://unenumerated.blogspot.com/2005/10/antiques-time-gold-and-bit-gold.html — Nick Szabo, 2008

[4] https://unenumerated.blogspot.com/2005/12/bit-gold.html — Nick Szabo, 2008

[5] The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking — Saifedean Ammous, 2018

[6] https://necsi.edu/power-law

[7] http://fractalfoundation.org/OFC/OFC-10-4.html

Anexă — Regula puterilor (Exemple)

Legea a treia a lui Kepler (distanța planetelor de la Soare)

Richter (magnitudini de cutremur)

--

--