Hammaslääkärin pikku apuri

Lyhytkarvainen kääpiömäyräkoira Nipsu käy töissä kaksi kertaa viikossa. Hammaslääkärin apurina toimivan koiran tehtävänä on helpottaa asiakkaan oloa: jännitys unohtuu, kun lämmin koira nukkuu sylissä koko hoitotoimenpiteen ajan.

Teksti: Anna-Kaisa Kouvo

Kuvat: Richard Rydbeck

Kun hammaslääkäri Richard Rydbeck suuntaa työpaikalleen, ei lyhytkarvainen kääpiömäyräkoira Nipsu jää kotiin vaan lähtee isäntänsä mukaan. Nipsu nimittäin työskentelee hattulalaisella hammaslääkäriasemalla aina, kun Rydbeck on työvuorossa.

– Nipsu tuli tänne hammaslääkäriasemalle vähän kuin vahingossa. Se olisi pentuna joutunut olemaan liian pitkiä aikoja yksin, joten Richard Rydbeck otti sen mukaan työpaikalleen. Pian aloimme saada niin positiivista palautetta Nipsun läsnäolosta, että se pääsi ihan vakituisiin hommiin, suuhygienisti Ulla Belov kertoo.

Nipsu on siis toiminut hammaslääkärin apurina koko ikänsä. Viimeisimmän vuoden ajan sen voi sanoa olleen vakituisesti töissä, sillä Nipsu on aina mukana, kun Richard Rydbeckillä on työvuoro. Kaksi kertaa viikossa Nipsu siis suuntaa omistajansa kanssa töihin ja toivottaa hammaslääkärin asiakkaat tervetulleeksi hakemalla heidät odotushuoneesta toimenpidehuoneeseen.

– Melkein kaikki asiakkaat haluavat ottaa Nipsun syliin hoitotoimenpiteiden ajaksi. Kun asiakas istuu hammaslääkärin tuoliin, Nipsu odottaa, että tuoli lasketaan oikeaan asentoon. Sitten se hyppää asiakkaan syliin ja asettuu makuulle niin, että sen kuono on asiakkaan kyynärtaipeessa. Luulen, että Nipsu valitsee juuri tämän kohdan, koska siitä se tuntee asiakkaan pulssin, Belov kuvailee.

Nipsu nukkuu asiakkaan sylissä niin kauan kuin hoitotoimenpiteet kestävät. Asiakkaat silittävät sitä, ja koiran läsnäolo saa monet unohtamaan hammaslääkärikammonsakin.

Kun asiakkaan hampaat on hoidettu ja tuoli nostetaan ylös, Nipsu käy vielä tarkistamassa, miten hammaslääkäri onnistui tehtävässään. Useimmat asiakkaista saavatkin iloisen pusun hammaslääkärikäyntinsä päätteeksi.

– On uskomatonta, miten iso vaikutus koiralla voi olla. Moni kysyy jo aikaa varatessaan, että onhan Nipsu töissä, kun heidän hammaslääkäriaikansa on, Belov hämmästelee.

Herkkävaistoinen työntekijä

Nipsu on itseoppinut hammaslääkärin apuri, sillä kukaan ei ole kouluttanut sitä tehtäväänsä. Kun Nipsu pentuaikana vietti päiviä hammaslääkärin vastaanotolla, se alkoi hiljalleen käyttäytyä asiakkaita rauhoittavalla tavalla.

Ensin se tietenkin oppi tervehtimään asiakkaita, sillä utelias pentu ottaa mieluusti vastaan rapsutuksia ja halauksia ihmisiltä. Myöhemmin se pyrki mukaan toimenpidehuoneeseen ja otti tavaksi hypätä asiakkaan syliin, kun tämän hampaitaan hoidettiin.

Kaikki tapahtui koiran omasta aloitteesta, ja lopulta Rydbeck ja Belov päättivät, että Nipsu voisi alkaa työskennellä hammaslääkärin apurina. Sen rauhoittava ja kannustava vaikutus oli niin suuri.

– En olisi uskonut, että mäyräkoira voi käyttäytyä näin ja siitä voi tulla näin hieno apuri! Belov tunnustaa.

Nipsu on kuin luotu tehtäväänsä. Se tulkitsee asiakkaita tarkasti ja reagoi aina sopivalla tavalla.

– Nipsu vaistoaa todella tarkasti, mitä asiakkaat haluavat. Jos asiakas ei pidä koirista eikä halua Nipsua syliinsä, se vetäytyy nukkumaan omaan tuoliinsa, Ulla Belov kertoo.

Koiraihmiset ja Nipsun ”fanit” saavat tietenkin erityisen vastaanoton: Nipsu muistaa kyllä, kuka tuo mukanaan tuliaisia. Pienen koiran palkka maksetaan siis rapsutuksina, halauksina ja herkkuina.

– Nipsulle työpäivä on kivaa yhdessä olemista. Se nauttii ihmisten seurasta ja täällä työpaikalla seuraa piisaa, Belov tiivistää.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Suomen Mäyräkoiraliiton Mäyräkoiramme-lehden numerossa 3/2016.