Twaten, a love story.

Wegens grote vraag: een uitleg over de ins en outs van Twaten. Nee, je kan niet meer meedoen aan deze editie. Houd twitter in de gaten voor een editie 3.

Ik ben altijd al verzot geweest op roddels. Ik weet het, het is niet netjes en het hoort niet, maar verhalen over hoe twee mensen elkaar gevonden hebben maken me blij. Op 2 januari 2016 tweette ik iets over hoe leuk het me leek om mensen te koppelen. Koppelen is namelijk eigenlijk een soort voorfase van roddelen: je krijgt persoonlijke informatie van mensen, en jij mag bepalen met wie ze een bak koffie gaan drinken. En hopelijk vertellen ze jou the aftermath.

#twaten is liefde

Dus ik tweette dat mensen zich konden aanmelden voor #twaten. Ze moesten me (kort!) DM'en waar ze naar op zoek waren en wie ze zelf zo'n beetje waren, en ik zou voor ze op zoek gaan. Leek me wel lachen. En mensen vonden het leuk, zo leuk zelfs dat ik volgens mij iets van 70 mensen had binnen een uur die wel mee wilden doen. Daarvan heb ik een groep teleurgesteld: het was namelijk best wel een pokkewerk. Het was:

 1. DM's openen,
 2. die in een wordbestand zetten,
 3. incomplete informatie terugvragen,
 4. mensen koppelen,
 5. de mensen bij wie het gelukt was terugDM'en en vragen om een telefoonnummer,
 6. de date van de gelukkige opsporen in dat klote-wordbestand,
 7. dat nummer DM'en, en omdat ik een neuroot ben:
 8. ook het nummer van die persoon vragen en teruggeven aan persoon 1. Je zal maar al het werk doen en het ene deel van het stelletje vergeet een SMS'je te sturen. Ben toch niet helemaal betoeterd.

Op een gegeven moment ben ik dus gestopt met mensen toelaten. Het werd gewoon te veel gedoe, en als de hoeveelheid mensen zo groot worden, kan je ook minder goed matchen. Uiteindelijk hebben we iets van 25 koppels gevormd. Hetero, bi én lesbisch. Van 18 tot in de 40. Gelukkig had ik bij deze gigantische klus hulp in de vorm van @AnkeLaterveer en @WdeGelder die hielpen met alle mensen sorteren. En of het uiteindelijk wat werd? Niet altijd. Sommige mensen verloren op de dag zelf al contact, maar er zijn ook dates geweest. Er zijn selfies (soms zelfs hele zwoele) verstuurd, en er is ook gelogeerd.

Serieus, zoek die hashtag op.

Dat was leuk voor mij, en mijn liefde voor persoonlijke verhalen, dus. Ik vroeg alle mensen of ze wilden terugkoppelen of het wat was, en dat wilden ze graag. Ik kreeg woest-enthousiaste DM's van mensen die blij waren met hun date, maar ook jongens die minder tevreden waren en dus maar mij probeerden te gaan versieren. Met weinig succes, overigens.

Enfin, het was zo'n succes dat ik het op zaterdag 24 september maar weer een keer deed. Dit keer beter voorbereid met hulp van #twaten-veteraan Anke, @ThomasTheorema en @Nina_D89 schoten te hulp en we hadden dit keer de luxe van een Google Form die alle gegevens netjes op een rij in een excelbestand zette. Dit zorgde ervoor dat we:

 1. mensen een linkje moesten sturen (deed ik)
 2. mensen moesten koppelen (met name Anke, Nina en Thomas)
 3. mensen telefoonnummers terug moeten sturen (deed ik, blijft een klote-klus, maar alle nummers staan al in excel gelukkig).
En volg het voorbeeld van Cilia als je een Twaten-date hebt. Tweet er over.

Rond half één 's nachts, zo'n zes uur na de aankondiging hadden we 28 setjes. De volgende dag 32. Een aantal mensen moet nog invullen. Het is bijzonder om te zien hoe enthousiast mensen hier over zijn, ik heb nog meer mensen moeten teleurstellen dan de vorige keer. Ik had wel honderd aanmeldingen kunnen hebben, maar je kan het ook semi-geautomatiseerd ook niet bolwerken. Dat is ook denk ik de magie van twaten: mensen vinden het leuk, juist omdat het handmatig is. Je wordt niet in contact gebracht met een ander gebaseerd op de afstand van je vandaan (Tinder), routes die je aflegt (Happn) of percentage gelijkenissen (OkCupid), maar op basis van een derde, een grillig mens. Op basis van drie zinnen bepaalde ik vanavond of meisje A met jongen B moest daten of toch met jongen C. Wie paste beter, de feminist of die ene met dezelfde sport als hobby? Dát is het grote verschil van #twaten: je match is niet één van de tien swypes-naar-rechts van die avond. Het is slechts een telefoonnummer van iemand die voor jou besloten heeft dat jullie bij elkaar passen.

Hup Mieke.

Mensen waarderen dit ook. Toen ik even rondvroeg op Twitter gaven mensen aan dat ze vaak meededen omdat ze nieuwsgierig waren, maar het ook interessant was om in contact te blijven met je date. Als er namelijk iets is dat de kandidaten verbindt is het dat ze ontzettend nieuwsgierig zijn waarom ze aan hun date gekoppeld zijn. Ik zeg dan dat ze daar het beste achter kunnen komen door met hun date te praten, en daar lijken ze naar te luisteren. Verschillende mensen melden ook dat het een verademing is dat je niet meteen een lijst hobby's, foto's en social-mediakanalen van iemand hebt. Sommige mensen weten van elkaar wie ze op twitter zijn, sommige mensen hebben alleen een voornaam van hun date en verder niks, en houden dat ook bewust zo. Men vindt het een zuivere manier om elkaar te leren kennen.

En het blijkt ook te werken. Niet alle dates zijn een succes, maar een significante groep heeft het gezellig. Bij twaten 2.0 zien we op zondagavond, een uur of acht na het koppelen, zelfs al hoopgevende resultaten. Verschillende koppels melden dat zij elkaar ook al een keer op Tinder hadden gezien, gematcht en gesproken. Ik krijg enthousiaste berichtjes van een koppel dat exact dezelfde muzieksmaak heeft, ondanks dat ze daarover niks vermeld hadden in hun berichtjes. Er zijn al eerste dates gepland, en iedereen belooft plechtig om mij op de hoogte te houden. Een weekend later zijn er verschillende dates geweest. Ik krijg al vermanende DM's dat ik niet alle details mag delen (en dat zal ik ook niet doen), maar de conclusie van twaten 2.0 is tot nu toe vervullend. Ik heb mijn roddels, de twitteraars hun dates. Het is wachten tot we selfies krijgen van een stelletje met hun post-logeerontbijt. Ik zal blijven updaten.

Like what you read? Give Anne Ardon a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.