Så hanterar du troll (och dig själv)

Under det senaste året har jag märkt en tydligt ökande trend av människor som trots många år av internetanvändande fortfarande är helt oförmögna att hantera troll. Detta leder ofta till en kontraproduktivt beteende där dessa individer, istället för att slippa troll, lockar till sig fler troll. Företag, unga politiker, administratörer för kommuners facebookpages, kändisar — alla utsätts för troll men få verkar ha de mentala verktygen att hantera dem.

Innan någon blir kränkt och anklagar mig för victim blaming och glorifierande av troll och näthat ber jag er överväga följande:
1) jag bryr mig inte om vad du tycker
2) ingen tvingar dig att läsa artikeln
3) sluta vara en gnällspik

Vi behöver konstatera att troll finns och vandrar mitt ibland oss, ibland är jag en av dem. Trollen har sin plats och många gånger ger de upphov till enorm komik även om det i stort sett alltid sker på någon annans bekostnad. Här kommer några generella tips för att inte hamna i trollfällan:

För det första behöver vi göra skillnad på troll och näthatare, två begrepp som ofta förväxlas. Ett troll ger sig in i diskussioner för att ställa till oreda och uppröra, det handlar i stor utsträckning om att driva med människor snarare än att göra dem illa. Näthatare är personer som UTESLUTANDE sprider hat utan någon som helst intellektuell tankeverksamhet bakom. Vi tar ett exempel:
Anta att du lägger upp en länk på din facebookwall till en artikel som handlar om att SD är kassa. De flesta av dina vänner och bekanta kommer såklart hålla med och överrösa dig med likes och bekräftande kommentarer. Två kommentarer sticker dock ut:

#1 “Ja så SD ökar i opinionen men vi måste ställa de viktiga frågorna; har granen brunnit ned? Har pizzan blivit dyrare? Har Netflix gått upp i pris?”

#2 “Jävla PK-luder snart kommer Sverige å va islamiserat och när de tvingar på dig burka så kommer du ångra att du lät ISLAM ta över fy fan du förtjänar att stenas!!”

En av ovanstående kommentarer skulle kunna vara skrivet av ett troll och en är skriven av en näthatare, du kan nog själv gissa vilken.

Anonyma näthatare görs ni bäst i att blockera direkt, oavsett om det är en lite för arg Sverige vän[sic!] som ogillar PK och islam eller en kommunist som vill skicka dig till Gulag. Blockfunktionen är att bra filter som dessutom skänker tillfredsställelse var gång det används.

Nättroll kan dock vara svårare att hantera, särskilt om de är smartare än vad du är — vilket de många gånger är och det måste man vara medveten om. Bilden av en tjock kille med dålig hygien i mammas källare är en stereotyp som, även om det finns ett par sådana, är långt ifrån allmängiltig. Bland trollen finner duktiga programmerare, läkarstudenter, systemadministratörer, ingenjörer och andra med både fler högskole- och IQ-poäng än vad du någonsin kommer ha. Varför sysslar då dessa begåvade människor med trolling? Bra fråga — varför fiskar folk när man kan köpa torskfilé på ICA för 97,24 kr/kg? FÖR ATT DE KAN!

Regler nummer ett är det väldigt uppenbara DON’T FEED THE TROLLS — mata inte trollen. Om ett troll vill ha din uppmärksamhet och reaktion — ge inte trollet din uppmärksamhet och reaktion. Du MÅSTE inte svara på kommentarer, tweets och inlägg. Det är inte konstigare än att låta bli att svara när telefonförsäljare ringer. Du har ingen som helst skyldighet gentemot andra människor på Internet, man får ignorera. Varje inlägg du gör kan och kommer att användas emot dig. Om du ändå känner att du måste argumentera med trollen eller om du av misstag målat in dig i ett hörn, sjunk ALDRIG till trollens nivå. När du börjar visar upprörda känslor har trollen fått som de vill — du har redan förlorat och trollen bryr sig inte ett dugg om att du tycker att de är omogna idioter.

Regel nummer två är att aldrig framställa sig som ett offer för trollens framfart. Efter en runda av blockningar är det en dålig idé att skriva ett dussin tweets om hur synd det är om dig. Ingen tycker synd om dig och du framstår bara som svag. Detta riskerar att locka till sig fler troll eftersom du visar dig vara ett lämpligt offer. Är du dessutom en politiker, företagsledare eller annan person med en maktposition underminerar du dig själv ännu mer inte bara i trollens ögon. Hur ska du kunna leda ett land/kommun eller företag om du inte ens kan hantera några troll på Internet? Visa att du är tuff och skaka av dig. Det är en sak om någon mordhotar dina barn men då är det bättre att a) beväpna dig själv eller b) kontakta polisen — det är långt mer effektivt än att twittra (med reservation för att det inte gäller det senare).

Regel nummer tre är att aldrig hänga ut sig själv, om någon har skrivit i en sluten grupp att de tycker att du är kass — lyft inte ut det för allmänheten att se. Även om du tycker jättesynd om dig själv och verkligen vill visa hela världen vad rasisterna/kommunisterna/feministerna/anarkokapitalisterna tycker om ditt senaste facebookinlägg — ge dem inte möjlighet att berätta det för folk även i det öppna, särskilt inte om du själv investerar mycket känslor i det och mår dåligt av det. Du ger bara fler människor möjligheten att attackera dig och du riskerar att polarisera. Ibland behöver saker som skrivs om dig eller andra uppmärksammas men här behöver man göra en bedömning på individuell basis. Fundera på om det kanske räcker med att söka stöd hos dina vänner i den där gruppchatten som ni ändå alltid skriver i hela tiden. Ställ frågan: behöver hela världen uppmärksammas på detta? Ja/nej. Motivera, tack!

Regel nummer fyra gäller det här med folk som försvarar andra människor som blir utsatta för troll. Många gånger är det offrets kompisar som gör saken värre genom att förlänga konflikten. Dessa vänner vill såklart väl men det blir så fel. Även om du själv kan hantera troll så är det också viktigt att dina vänner, bekanta och sympatisörer också gör det. Det ofta att jag ser hur någon blir utsatt för troll och korrekt hanterar detta genom att ignorera eller skjuta ned men så kommer det in någon av dennes vänner och ger trollen en massa extra bränsle. “The road to hell is paved with good intentions”.

Regel nummer fem gäller det här med att inte göra en höna av en fjäder. Att någon tycker att du är dum är inte ett drev, att någon skriver om saker du redan skrivit på din offentliga wall är inte att hänga ut. En storm i ett vattenglas är ingen seger, det är en förlust. Lugna ned dig några hekton och inse att världen inte kretsar kring dig och att du på ett kosmiskt plan är insignifikant — detta gäller särskilt om du är 15–18 eller 50+.

Till sist: det finns ett känt uttryck som lyder“Sticks and stones may break my bones but words can never hurt me”. Om någon kastar en gatsten i huvudet på dig kommer du att ta skada, oavsett hur tuff du är. Om någon skriver elaka saker till dig på Internet väljer du själv i stor utsträckning hur mycket skada du tar av det. Det går dessutom att logga ut från Twitter och Facebook om något känns jobbigt. Gör inte dig själv till ett offer, det kommer bara att göra dig mer ledsen.

Vänliga hälsningar
Artur, ditt lokala troll

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.