Hip feesten dankzij ruin bars

BOEDAPEST- Wie dacht dat Oost-Europa minder hip is dan West-Europa kan die gedachte maar snel vergeten. Je hoeft niet langer in steden zoals Berlijn of Londen te zijn om fancy uit te gaan. Het uitgaansleven in de Oost-Europese landen zijn soms zelfs indrukwekkender. De ruin bars in Boedapest zijn daar een mooi voorbeeld van.

Instant Club is de grootste Ruin Bar in Boedapest (c) www.likealocalguide.be

Ruin bars. Het is een term die je vaak tegenkomt tijdens het plannen van een citytrip naar Boedapest. Terecht, want het is dan ook een must-do wanneer je (als meerderjarige) in de Hongaarse hoofdstad bent. Tien jaar geleden begon het mooi ‘ruin’-sprookje. Toen werd de ruin bar der ruin bars opgericht: Szimpla Kert. Later werden er steeds meer en meer ruin bars geopend in het oude district VII (de oude Joodse wijk). Na de Tweede Wereldoorlog waren de gebouwen die er stonden perfect om een underground scene te ontwikkelen.

Tegenwoordig zijn de bars niet meer zo underground, maar toch een van de hipste uitgaansplekken in Europa. Van buitenaf lijken ze vaak op normale huizen. Wanneer je in een straat loopt waar er zich een bevindt merk je er totaal niks van. Geen grote, lichtgevende borden waar ‘ingang’ op staat. Je moet het zelf wat uitzoeken en dat maakt het natuurlijk net mysterieuzer. Nadat je de ingang vindt, betreed je als het ware een magisch paradijs. Het is een soort mekka voor kunst- en muziekliefhebbers. Ook aan drank is er geen tekort. Een wijnbar, cocktailbar en softdrinkbar. Voor elk wat wils.

Al hebben deze bars een paar gemeenschappelijke kenmerken- een oud pand, vintage meubilair, planten, kunstwerkjes en veel lichtjes- toch zijn ze elk verschillend. Ze ademen allemaal een unieke atmosfeer uit. Ze zijn donker, maar voelen toch enorm toegankelijk aan. Je voelt je op je gemak en blijft niet op je plaats staan. Er zijn zo veel verschillende kantjes die je heupwiegend wil ontdekken. Dé place to be. En niet enkel op vrijdag- en zaterdagavonden, zoals dat hier in België gaat. De ruin bars zijn bijna elke avond geopend. Bier, wijn en cocktails aan belachelijk lage prijzen en bezoekers van alle leeftijden. Als je in een hoek twintigjarige hipsters ziet zitten, dan zie je in een andere hoek een oud koppeltje van tachtig een wijntje drinken. De Hongaren én toeristen trekken zich van het stressy werkleventje niks aan.

Instant

Instant Club is waarschijnlijk wel dé populairste ruin bar in Boedapest. De pub/club heeft 26 kamers, 7 bars, 2 tuinen en 7 podia. Uit elk kamertje van het oud gebouw komt andere muziek. Hip-hop, house, dubstep, zelfs jazz. Instant bestaat al zes jaar en is een enorme trekpleister voor toeristen, zo ook voor enorm veel Belgen. Student Andries uit Gent beaamt dit: ‘Ik ben al drie keer in Boedapest geweest en Instant is ondertussen onze hangplek geworden. Het leuke aan de club is dat het eigenlijk een bar is, maar tegelijkertijd ook een club waar je met vrienden enorm goed kunt fuiven. De Belgische bars en discotheken zoals de Versuz kunnen hier enorm veel van leren. De inrichting van Instant is ‘out of this world’. Enorm veel zaaltjes, lichten en podia. Het interieur op zich is al een prachtig kunstwerk. Echt een party-tempel. Het leuke is ook: je komt er altijd wel iemand tegen die Nederlands praat. Zo maak je snel nieuwe vrienden.’