Waarom je net de lul moet zijn die restaurantconcepten belangrijk vindt

Photo by Lan Pham

We kunnen niet heen rond de aanwezigheid van eten in ons dagelijks leven, maar kan eten dat tikkeltje meer bieden dan enkel mooie Instagramfoto’s? Kan het ervoor zorgen dat we als maatschappij evolueren naar een verdraagzamer geheel?

Iemand die zegt dat hij alleen restaurants en cafés bezoekt omdat die een bepaald concept hebben of een verhaal proberen te brengen, zal snel afgeschreven worden als iemand die pretentieus overkomt. Maar het zijn net dat soort mensen die wij nodig hebben binnen de maatschappij. Het is een manier van denken die we allen zouden moeten overnemen.

Voor mij kan net eten die angst voor het onbekende doen vervagen. We leven in een tijdperk die het mogelijk maakt om via technologische ontwikkelingen eigenlijk grenzen te doen vervagen en zo nieuwe culturen te leren kennen. Maar aan de andere kant zien we ook dat mensen net ook een gevoel krijgen dat ze hun identiteit verliezen door de komst van het onbekende. Trump, Wilders, Vlaams Belang, Nigel Farage, etc. dit zijn de voor de hand liggende voorbeelden die weergeven dat er veel meer ingespeeld wordt op de angst voor het onbekende.

Maar wat heeft dit nu allemaal te maken met eten en foodies? Het kan de eerste stap zijn binnen de wereld van een andere cultuur zonder uit je eigen comfort zone te stappen.

Voor sommigen zal de Aziatische delicatesse balut misschien wel ver uit die comfort zone liggen, maar het kan misschien een ervaring zijn die bij die persoon zal blijven voor een lange periode. Het zijn die ervaringen die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich minder bedreigd zullen voelen als de maatschappij evolueert naar een meer multicultureel geheel.

Dit betekent uiteraard niet dat je naar de Döner Company in Gent Sint-Pieters moet stappen om in contact te komen met de Turkse cultuur. Maar misschien eens op zoek gaan naar een horecaonderneming die een bepaald verhaal naar voor probeert te schuiven, dit hoeft per se niet gerund te zijn door mensen van een andere afkomst.

Een trend die we meer zien verschijnen is dat jonge ondernemers die veel reizen hun ervaring in andere culturen willen delen via het opzetten van concepten die in het teken staan van hun ervaringen. Deze trend kunnen we enkel toejuichen want het zijn net die personen die zorgen dat de drempel om onbekend eten te proberen nog lager komt te liggen.

Om dit waar te kunnen maken is het misschien eens tijd om af te stappen van de talloze kookboeken, programma’s waar steeds dezelfde gerechten bereid worden of een homo, een marginaal en een snob een week lang aan dezelfde tafel zitten om uiteindelijk een geforceerde polonaise te dansen.

Misschien is het eens tijd om opzoek te gaan naar verhalen die schuilen achter eten en eens zien welke rol het speelt binnen de maatschappij. Ongeacht waar we vandaan komen en hoe we eruitzien, op het einde van de dag doet er niks meer deugd dan een lekker gerecht in het bijzijn van goed gezelschap. Laat dat gerecht nu eens van een vreemde origine zijn in een horecaonderneming die een bepaald gevoel probeert te creëren.

In een ideale wereld zou eten ervoor moeten zorgen dat mensen ervaringen delen, nieuwe oorden ontdekken en dichter bij elkaar komen. De interesse in eten moet zich vertalen naar interesse in nieuwe culturen. Het is een evolutie die onvermijdelijk is, de maatschappij zal er nog gekleurder uit zien, waarom dan niet met elkaar kennismaken rond een goed bord eten en een al dan niet alcoholisch drankje.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Roozbeh Azy’s story.