Social Media: Medium

Medium is een platform voor verhalen en blogs. Het platform is bedacht en gemaakt door Evan Williams en Biz Stone, de oprichters van Blogger en Twitter. Het probleem van veel blogplatformen is echter dat het nogal eens wat moeite kan kosten om je post er zo uit te laten zien als jij wil. Dit komt omdat het back-end (de achterkant van de website) vaak niet overeen komt met het front-end (het gedeelte dat bezoekers te zien krijgen), waardoor je vaak heen en terug moet switchen om te kijken hoe wat je gemaakt hebt eruit ziet. Medium lost dat probleem op, door te zorgen dat de pagina waar je op schrijft ook de pagina is die je te zien krijgt als je hem publiceert. Daarbij is Medium enorm simpel te gebruiken en ziet je pagina er wat je ook doet, eigenlijk altijd wel mooi uit. (Alyson, 2012), (Olanoff, 2012), (Taylor, 2013)

“As I’m writing this, I see not just a WYSIWYG [What You See Is What You Get] editor, I see the page I’m going to publish, which looks just like the version you’re reading. In fact, it is the version you’re reading.”
-Evan Williams

What you see is what you get

(Medium, z.j)

Als je een post aanmaakt in Medium krijg je alleen een witte pagina met de rechter twee velden. Je kunt in medium je lettertype niet aanpassen en er zijn niet veel personalisatieopties, maar dit houdt het platform juist erg netjes, gestructureerd en veel fijner om te lezen. Als je op het plusje naast de tekst klikt krijg je de onderstaande opties.

(Medium, z.j)

De eerste optie is voor het invoegen van een afbeelding van je computer. De tweede optie voegt een video toe aan de hand van een link van YouTube, Vimeo of zelfs Vine. De derde optie is voor het embedden van content als tweets en facebookposts. De vierde en laatste optie is voor het invoegen van een horizontale scheidingslijn.

Om tekst of afbeeldingen op te maken kun je ze gewoon selecteren. Vervolgens komt er een pop-up waarin je alles kunt aanpassen. Hoewel er niet heel veel opties zijn, is dit een hele fijne manier om je blog op te maken. Zo kun je je afbeeldingen gemakkelijk verplaatsen en kun je snel titels in kopteksten veranderen.

(Medium, z.j)

‘Less is more’ is een term die voor Medium duidelijk geldt. Het platform is enorm overzichtelijk en zeer fijn om te lezen omdat mensen niet de optie krijgen om hun posts enorm lelijk op te maken. Persoonlijk vind ik Medium in omgang daarom een veel fijner platform dan bijvoorbeeld Blogger of Wordpress.

Verdienmodel

(Matter, z.j)

Het verdienmodel van Medium is nog onbekend. Het is wel zo dat bijvoorbeeld het tijdschrift Matter in Medium te lezen is. Ook BMW heeft zijn eigen ‘collection’ op het platform. Wellicht heeft Medium partnerdeals gesloten met deze organisaties. (Quora, z.j)

Omdat je op Medium je eigen pagina hebt waarop al je verhalen en blogs worden gepost, zouden ze dit wat meer in een websiteformaat kunnen gieten. Zo zouden ze bijvoorbeeld domeinnamen kunnen verkopen en koppelen aan je Mediumaccount, op een gelijksoortige manier als WordPress of Blogger.

Toekomstperspectief

Evan Williams en Biz Stone hebben voorheen Twitter en Blogger opgericht. Evan wordt hierdoor geschat op een netto waarde van 2,5 miljard dollar, gevolgd door Biz met 250 miljoen. Financieel zal Medium dus niet in de problemen komen. Een groot voordeel hiervan is dat Medium niet snel investeerders of zelfs een verdienmodel zal hoeven te vinden en zich eerst rustig kan focussen op het perfectioneren van het platform. (CelbrityNetWorth, z.j), (CelbrityNetWorth, z.j)

(Alexa, z.j.)

In de rechtertabel is te zien waar Medium de meeste bezoekers heeft. Zoals je ziet komt meer dan de helft van de bezoekers uit de US. Je kunt uit het feit dat de landen die niet in de lijst staan minder dan 2.4% van de bezoekers bevatten, niet concluderen dat het platform in die landen niet populair is. Bij een platform als Facebook of Twitter maakt Nederland, terwijl er enorm veel Nederlanders zijn die hier gebruik van maken, namelijk ook nog geen 1% van de totale bezoekers uit. 51% is echter wel erg veel voor één land en misschien wordt het tijd voor Medium om wat verder buiten de roots te treden. (Alexa, z.j.)

Hieronder zijn de landen weergegeven waar Medium het meest populair is.

(Alexa, z.j.)

Persoonlijke ervaring

Ik kan me goed vinden in het probleem dat Medium probeert op te lossen. Deze website is gemaakt met WordPress en hoewel deze blog dan ook enorm veel extra mogelijkheden heeft t.o.v. een platform als Medium, kost het vaak veel moeite om een post fatsoenlijk op te maken. Ook het krijgen van bezoekers is moeilijk met een losse website, omdat mensen niet uit zichzelf naar Bas de Jonge zullen googelen. Op Medium is je post beschikbaar voor iedereen die het platform gebruikt en kun je elkaar gemakkelijk volgen.

Een enorm handige tool in Medium is de importfunctie. Hiermee kun je door een URL in te vullen een gehele webpagina, inclusief afbeeldingen importeren in Medium. Toen ik deze post in Medium importeerde, hoefde ik alleen nog maar een aantal kleine wijzigingen te doen. De afbeeldingen waren van plek versprongen, maar stonden met een paar klikjes alweer mooi uitgelijnd. Het viel me wel op dat ik de afbeeldingen niet kon vergroten of verkleinen. Uiteindelijk kostte het me ongeveer 5 minuten om de gehele post op Medium te plaatsen.

Medium is een goed platform om gemakkelijk en snel een mooie blog te kunnen maken. Met de importfunctie kun je het platform goed combineren met een website als deze. Toch hebben alle posts enigszins dezelfde opmaak door de minimalistische stijl van Medium, waardoor het platform echt één geheel wordt. Ook de content is vaak erg interessant. Op Medium worden namelijk veel kwalitatief hoge artikelen en doordachte verhalen gepost. Dit alles maakt het zeer aangenaam om op het platform te lezen.

Het probleem is echter wel, dat ik in het Nederlands blog en dat Medium nog niet veel Nederlandse gebruikers heeft. Het heeft voor mij dan ook niet echt een meerwaarde om mijn blogposts ook op Medium te posten. Voorlopig gebruik ik Medium dan ook alleen om verhalen en blogs te lezen.

Bronnen

Featured Image: (Medium, z.j)

Alexa. (sd). How popular is medium.com?
Opgeroepen op 04 06, 2015, van alexa.com:
http://www.alexa.com/siteinfo/medium.com

Alyson, S. (2012, 08 15). The Cofounders Of Twitter Launch A New Blog Platform, Medium.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van businessinsider.com:
http://www.businessinsider.com/biz-stone-evan-williams-and-jason-goldman-launch-medium-2012-8?IR=T

CelbrityNetWorth. (z.j). BIZ STONE NET WORTH.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van celbritynetworth.com:
http://www.celebritynetworth.com/richest-businessmen/ceos/biz-stone-net-worth/

CelbrityNetWorth. (z.j). EVAN WILLIAMS NET WORTH.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van celbritynetworth.com:
http://www.celebritynetworth.com/richest-businessmen/ceos/evan-williams-net-worth/

CrunchBase. (z.j). Obvious.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van crunchbase.com:
https://www.crunchbase.com/organization/obvious

Koh, Y. (2013, 09 13). Twitter’s Founders: Where Are They Now?
Opgeroepen op 04 06, 2015, van blogs.wsj.com:
http://blogs.wsj.com/digits/2013/09/13/meet-twitters-founders/

Matter. (z.j). Matter.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van medium.com:
https://medium.com/matter

Medium. (2015). Medium.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van medium.com:
https://medium.com/

Olanoff, D. (2012, 11 15). Ev Williams Takes To Medium To Discuss The True Purpose Of His New Publishing Tool.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van techcrunch.com:
http://techcrunch.com/2012/11/15/ev-williams-takes-to-medium-to-discuss-the-true-purpose-of-his-new-publishing-tool/

Quora. (z.j). How does Medium plan to monetize?
Opgeroepen op 04 06, 2015, van quora.com:
http://www.quora.com/How-does-Medium-plan-to-monetize

Taylor, C. (2013, 04 05). The Obvious Corp. Takes Backseat As Ev Williams, Biz Stone, And Jason Goldman Shift Focus To Individual Startups.
Opgeroepen op 04 06, 2015, van techcrunch.com:
http://techcrunch.com/2013/04/05/the-obvious-corp-takes-backseat-as-ev-williams-biz-stone-and-jason-goldman-shift-focus-to-individual-startups/


Originally published at www.basdejonge.nl on April 6, 2015.