BRUIS JIJ VAN ENERGIE?

Ruim een jaar geleden besloot ik dat ik 110 jaar wil worden, maar dan wel super vitaal en super gezond. Dus niet normaal vitaal en gezond of onder de maat. Nee, ver daarboven uit. Zodat ik het maximale uit mezelf en dit leven kan halen en eraan kan teruggeven. Zodat ik van iedere dag een betere dag kan maken.

Toen dit verlangen voor mij als een paal boven water stond, kwamen er, zo leek het wel, allerlei mensen, adviezen en trainingen op mijn pad, die me daarbij wilden helpen. Mensen en lessen die ik anders nooit had ontmoet. Ik stond open om te ontvangen en me te verdiepen in vitaliteit. Mezelf vitaler, fitter en gezonder te maken dan ooit daarvoor. Om nog meer te kunnen bruisen van energie in deze hectische wereld, vol van disruptie en kansen. Om van iedere dag, mijn beste dag te maken.

Wat bruist het in mij! Iemand zei laatst toen zij de vlog van Karin Prinsen en mij zag, ‘De energie spat ervan af en dat is wat je doorgeeft’.

Toen bedacht ik me, dan geef ik mijn lessen door in mijn volgende blogpost. Mijn lessen in het afgelopen jaar, waarin ik op het pad ben gezet, om super vitaal en supergezond van iedere dag een betere dag te maken. Daarover gaan deze en mijn twee volgende blogs.

  • Oude gewoonten loslaten (deze blog)
  • Nieuwe mogelijkheden ontdekken ( blog van volgende week)
  • Transformeren richting vitaliteit (dat wordt mijn 50ste blogpost!)

WAT DRIJFT MIJ EN WAAR DRIJF IK NAARTOE?

Een jaar geleden begon deze ontdekkingstocht naar super vitaal en supergezondheid willen worden. Er waren vier feiten die daarin mijn drijfveer waren:

  1. De prognoses van het RIVM zijn, dat in 2030, 4 op de 10 Nederlanders chronisch ziek zijn. Toen ik dat las, dacht ik: dat nooit, tijd voor preventie!
  2. Ik zie dat steeds meer mensen met wie ik samenwerk in grote organisaties, niet uitblinken in bruisende energie. Zo wil ik het dus niet! Door de energie te laten stromen, blijf je creatief. Met creativiteit geef je expressie aan dit leven. Dat is wat ik wil.
  3. Tegelijkertijd, als ik eerlijk in mijn spiegel keek, zag ik niet iemand die van haar iedere dag, haar beste dag aan het maken was.
  4. En toen ik nog eerlijker naar mezelf durfde te zijn, merkte ik dat ik al een tijd lang meer energie aan het geven was dan dat ik ontving. Tot het moment dat het me steeds meer moeite ging kosten om nog te geven.

Pijnlijke ontdekkingen! Echter, die eerlijkheid naar mezelf, heeft me nu, een jaar later, weer vol bruisende energie gebracht.

Sta er even bij stil … bruist het in jou van energie? — Super veel? — Normaal? — Onder de maat?

Door eerlijk de feiten onder ogen te zien kon ik de stap maken om oude gewoonten los te laten. Hoe deed ik dat?

OUDE GEWOONTE LOSLATEN — NUMMER 1, GEBREK AAN DISCPLINE

Ik kwam dus tot de realisatie ‘enough is enough’! Ik moet nog meer op beweging komen en blijven. Hoe vaak was ik al niet lid geworden van de sportschool? Jaar-abonnementen versleet ik eraan. De eerste twee weken gingen altijd goed: 2 tot 3 keer per week wrong ik me in allerlei apparaten en voelde dat ik goed bezig was. In week drie werd het vaak drukker en lukte het de 3e keer sporten niet. En in week vier … nou ja, je raadt het al. Herkenbaar?

Ik wist, ik wil discipline opbouwen om mijn gedrag te veranderen, zodat er ritme en regelmaat in bewegen komt. Niet voor 4 weken, maar voor 100 dagen (nodig om gedrag te veranderen) en daarna een jaar. Ik ging aan de slag met mijn personal trainers: Ivo Swanink en Diego Smulders. Wat een kanjers zijn dat! Nog nooit ben ik zo sterk geweest als dat ik nu ben. Ik kan niet meer zonder en dat voelt lekker!

Hoe gedisciplineerd ben jij om fit te blijven? Heel veel, matig of niet gedisciplineerd?

OUDE GEWOONTE LOSLATEN — NUMMER 2, ONWETENDHEID

Ik dacht dat ik al goed bezig was met mijn voeding. Schijf van vijf, in het voedingscentrum per dag bijhouden wat je eet. Bijsturen op gevarieerd eten. Er ging echter een eye-opener voor me open toen ik op Netflix ‘What the Health’ keek. In ene keer ging de knop om in mijn voedingswijze -en in mijn voedingsmiddelen. Ik op onderzoek uit en kwam op de volgende ontdekking:

Er is voeding dat stress veroorzaakt en er is voeding die je stressbestendiger maakt. Er zijn voedingsmiddelen die je lichaam verzuren, waardoor je ziek kan worden of klachten kunt krijgen zoals een stijve nek en vaste schouders, wat bij mij het geval was.

Graag deel ik een overzicht met basische en verzurende voedingsmiddelen, dat ik ontving via mijn masseur Steven Lai van Chi-time. Dat letterlijk ‘tijd voor energie’ betekent.

Voor een goede zuurbalans op basis van het dagelijks voedingspatroon geldt dat dat deze zou moeten bestaan uit 80% basisch en 20% zuurvormend voedsel. Die richtlijn volg ik en ik kan je zeggen dat ik me vitaler, minder stressie en energieker voel!

Waarvan eet jij het meeste, op dagelijkse basis?
Luister jij echt naar je lijf? En welke actie verbind je daaraan?

TOT SLOT

Ik ben geen gezondheidscoach. Ik ben ondernemer en programmamaker voor succesvollere innovatie, die in deze hectische tijd, het business model innoveert van mijn bedrijf, Gamechanger. Wil ik van een nieuw model een groot succes maken, dan weet ik dat ik super vitaal en super gezond moet zijn om dat te doen.

Ik heb de Infographic Vitale Leefstijl gemaakt die me er dagelijks aan herinnert hoe ik nog meer kan bruisen van energie. Download ‘m hier.

Volgende week deel ik in een blogpost over nieuwe mogelijkheden die zich openbaarden, tijdens deze ontdekkingstocht naar bruisende energie in mij.

Leer van iedere dag je beste dag te maken! Ik wens jou dat ook toe.

Marieke Schoenmaker