Hoe NewYork-Presbyterian zichzelf in de kijker zet met animatie video

Op 7 februari 2016 lanceerde het NewYork-Presbyterian ziekenhuis (NYP) een animatie video die op een zeer mooie en duidelijke manier de waarde van immunotherapie in kankerbehandeling illustreerde. Zeer nuttige en hoopvolle informatie voor de bevolking, maar gelijktijdig profileerde NYP zich als expert en vernieuwer.

De video werd ondertussen bijna 1 miljoen maal bekeken, kreeg duizenden likes of Facebook en werd opgepikt door verschillende andere platformen. Wij van CAST zagen acht factoren die tot dit succes geleid hebben.

Schets een kader

Er wordt een duidelijke context afgelijnd. De campagne kreeg hiervoor een eigen pagina op de website van NYP en er werd een team samengesteld om de animatie te ontwikkelen.

Vertel een verhaal

Er wordt een duidelijk verhaal verteld omtrent een topic dat iedereen aangaat. Het is een mooi staaltje storytelling met personages die een hechte connectie genereren met de kijker. De titel, “Unmasking a killer: how immunotherapy helps your body find cancer and destroy it” maakt dit nog sterker.

Lever waardevolle content

Het verhaal wordt op geen enkel moment echt commercieel benaderd. Het gaat om informatieve en hoopgevende content die de kijker en zijn omgeving aanbelangt en inspireert.

Breng een positieve boodschap

Het verhaal geeft de kijker hoop waardoor hij zich betrokken voelt en ook meer geneigd is het verhaal te delen met zijn omgeving. De titel draagt die boodschap ook uit.

Gebruik een sterk medium

Animatie video is ideaal om een complexe boodschap snel en begrijpbaar te brengen voor een groot publiek. “We bold needed to use analogies and metaphors to get people to understand highly technical, abstract concepts … so animation was a natural choice.”, zei het team hierover. Het verhaal in tekst uitschrijven zou nooit hetzelfde effect hebben, zoals we al eerder aangaven in deze post.

Hecht belang aan design

De animatie ziet er GE-WEL-DIG uit en werd terecht opgepikt en bewierookt door verschillende creatieve websites. Noma Bar vond een mooie balans tussen aantrekkelijkheid en ernst of “entertaining but not cartoonish — witty as opposed to slapstick”, zoals het iemand van het team aangaf.

Laat je helpen door sociale media

De campagne speelt in op de kracht van sociale media in dit digitale tijdperk. Een korte animatie video die aanspreekt, wordt snel gedeeld en kan en kan zo zijn weg tot een groot publiek vinden. NYP maakte hiervoor o.a.gebruik van Youtube, Facebook en Twitter.

Lanceer met een KNAL

NewYork-Presbyterian zag het bijzonder groots en toonde de animatie tijdens de Super Bowl van dit jaar. Er werd dus een behoorlijk budget tegenaan gegooid, maar dit is zeker niet essentieel. Het helpt alvast om lawaai te maken op het juiste moment en dit kan dus evengoed naar aanloop van een kleinschalig, maar relevant event. De Super Bowl zou waarschijnlijk zelfs een slechte keuze zijn voor een Belgisch ziekenhuis ;).

Ondertussen ging NYP verder op hetzelfde elan en lanceerde het nog enkele andere animaties.

Bart Dijckmans

Heb je vragen over hoe animatie video in jouw strategie kan passen?

bart@cast-animation.com
www.cast-animation.com