En skiltemaler skriver en bog

Christian Langballe
5 min readOct 10, 2018

--

Der findes kun én skiltemaler i Danmark, som i dag kan leve af det, der engang var selve fagets grundsten; at lave et håndmalet skilt. I dag bliver skilte født på computer, skåret i folie og hastigt hængt op, for at blive taget ned igen ligeså hurtigt, som moden skifter. Undtagen de skilte som altså stadig bliver født med pensel og tidløs præcision: de håndmalede skilte. Det er skilte født med sjæl, og som tydeligt bærer præg af mennesket bag. Det er skilte, som hver især bliver skabt med en ambition om at give byen en varig skønhedsplet. I modsætning til nutidens forgængelige plastikløsninger er disse håndlavede skilte små, individuelle kunstværker, som er tilgængelige for alle. Gå en tur, kig op og — hvis heldet er med dig — smag på en visuel godbid.

Skiltemaleren hedder Jakob Engberg, hans kærlighed til sit håndværk er tårnhøj og hans passion for faget har nu fået sin egen lille baby — bogen “Danske Skilte”.

Efter at have levet inde i Jakob Engberg i nogle år fik ideen om bogen ben at gå på i løbet af efteråret 2017. Jakob mødtes med mig, Søren Hørdum fra forlaget BOOK LAB og Jacob Birch fra designbureauet Spine Studio. Ideen blev delt, ideen blev grebet og langsomt men sikkert, blev der kigget efter inspiration, efter bidragydere, efter skilte, efter midler.

Vi kiggede også efter en fotograf, som ville kunne løse opgaven med at fange den nutidige virkelighed på en måde, så den blev tidsløs. Vi ville tage nye billeder til hele bogen, men samtidig sikre os, at det ikke ‘blot’ blev et øjebliksbillede. Vi ville ikke dokumentere nutiden, men fortiden i nutiden. Vi ville transcendere tid og vise hvordan fortidens skilte gennem årtier har lånt byen sin ynde og værdighed — som måske i virkeligheden er det, der lige præcis forhindrer, at en tur gennem byen føles som at gå gennem en plastikpose.

Vi ville altså skabe en slags tidsløst tidsbillede og var så heldige at få fotografen Jon Nordstrøm med på ideen og rejsen. En rejse der tog Jon og Jakob over broer, med færger, gennem by, gennem land og med tvivlsom stedsans helt ud til en masse af de skilte, som var målet.

Det ene skridt tog det andet og efter et lille år som fælles sideprojekt er rejsen blevet til ”Danske Skilte”.

Resultatet er 300 sider med skrifter af enhver art, i ethvert materiale og med fotos af skilte fra hele landet - nye og gamle, store og små, alle med det gode håndværk til fælles.

Bogen er opdelt i kapitler efter skrifttype. Der er skriveskrifter, Antikva, Sans Serif mm., og billederne af skilte er organiseret efter disse skrifttyper. Det giver skiltene mulighed for at blive blandet på tværs af tid og materiale, og at blive samlet på baggrund af skriftlig udformning. Om det er malet i hånden, bøjet i neon, hugget i granit eller formet i bronze — fællesskabet er skiltenes skriftlige udformning og skiltenes egenskab som håndlavede.

Bogens billedeside er suppleret af beretninger, interviews og små fortællinger fra danske skiltemalere, arkitekter, grafikere og skriftdesignere. Bo Linnemann, Trine Rask og Steen Ejlers er blandt bidragsyderne, og hensigten har været at skabe en bog og et sprog, hvis enkeltdele er ligeså forskellige som skiltene selv. De forskellige tekstlige plateauer binder fortællingen om et fag skabt af individuelle tænkere og tegnere sammen. “Danske Skilte” er en bog, der trækker i mange retninger, men som har en grundtone af fascination for skilte frembragt af menneskehænder med alle de kundskaber og uplanlagte tilfældigheder, det medfører.

Bogen er ikke tænkt som et altomsluttende værk, der fortæller det hele med alle stemmer. Den er en introduktion, til den kærlighed håndlavede skilte er skabt med og afstedkommer.

En bog om skilte, der selv er et skilt.

I arbejdet med bogen satte vi os den ambition at skabe en bog om skilte, der selv effektivt er et skilt. Altså, at folk der køber bogen, samtidig får et lille kunstværk med hjem, som de selv kan stille op, som var det et skilt. Derfor er forsiden af bogen helt renset for andet end baggrund og skilt — mørkt, gråt lærred og en lille flig af et skilt i skriveskrift. Vi har kogt det helt ind til kernen, så bogen og bogens fortælling hænger sammen.

Med tanke på at lave en bog, der selv er et skilt, har Jakob Engberg håndmalet et enestående bogstav på forsiden af et begrænset antal bøger. Han har fortolket de tre forskellige alfabeter: Sans Serif, Skriveskrift og Moderne Antikva. Det er tre traditionelle danske skrifter, som er brugt af skiltemalere i det 20. århundrede. Skrifterne er malet som ét unikt bogstav på hver bog med en sort, oliebaseret plakatfarve på guldpapir indlagt i bogens front.

Valget at guld og guldpapir går igen gennem bogen. Stofryggen og papiret som kapitelteksterne er skrevet på, er gyldent og refererer til arbejdet med bladguld, der er en af skiltefagets absolutte grundpiller. Et skilt lavet i bladguld er som et emblem på, hvilken skønhed det håndlavede skilt bringer med sig. Det er håndværkets svar på en Laudrup’sk kig-væk-aflevering.

Bogen udkommer d. 25. oktober 2018 og kan forudbestilles på booklab.dk.

På udgivelsesdagen er der bogreception hos Motorious, Flæsketorvet 34, København mellem 17–20. Læs mere om det event her:
https://www.facebook.com/events/1918121561826837/

--

--

Christian Langballe

Writer, dad, curious, picky, creater. Creative Director at Hello Great Works.