Innoveren? Ga eerst eens met je taal aan de slag

Hoezo jongeren aanspreken als taal en aankleding stoffig zijn?

Iedere dag wordt er wel minimaal één blik geworpen op LinkedIn en de branchegerelateerde websites. En iedere keer krommen de tenen verder op en wordt droevig het hoofd geschud. Ondanks de, ongetwijfeld, goede bedoelingen is het me een partij oubollig, formeel en gevuld met holle frasen en open deuren; hoe wil de branche van financieel dienstverleners in hemelsnaam de jongere generaties hiermee aan gaan spreken?!

We pakken de koe maar direct bij de horens en klikken eens willekeurig wat rond op de vakgerelateerde websites met dito blogberichten. Daar roepen anderen me op om van een ‘mug een vlinder te maken’, stelt iemand dat het niet de vraag is óf kunstmatige intelligentie er komt, maar meer wannéér het gaat gebeuren en wordt de oproep geplaatst om als adviseur toch vooral baas over de eigen portemonnee te worden. Een bloemlezing op LinkedIn schetst eigenlijk een vergelijkbaar plaatje dat het niveau van sufheid bij lange na niet overstijgt ( “Ooh wat ben ik toch heerlijk geïnspireerd tijdens deze inspiratiedag!”) En dat pleit de financieel dienstverleners voor eventjes vrij; het oeverloze, inhoudsloze gemijmer komt overal voor. Maar dat betekent niet dat de adviseurs en hun leidinggevenden zich er niets van aan moeten trekken.

Het niveau van sufheid wordt bij lange na niet overstegen

Nu hangt er rondom verzekeringen en polissen allang een imago dat we gerust, op zijn zachtst gezegd, ‘niet sexy’ mogen noemen, maar goed; wat wil je, met dergelijke nietszeggende uitspraken, gecombineerd met die eeuwenoude das-en-pak-schuin-van-voren foto erbij? Betrouwbaarheid en professionaliteit uitstralen? De huidige generatie denkt het toch allemaal wel zelf te kunnen, dus een peperdure colbert en poepchique schoenen gaan niet meer het verschil maken. Wat dan wel gaat helpen?

Nog zo’n wijsheid

Luisteren
Wat je doet natuurlijk! Maar goed; hoeveel branchedagen is de uitspraak ‘Luisteren naar de klant’ wel niet langsgekomen de afgelopen jaren? Maar wat als diegene niet eens met je wil praten, omdat je toch te ver van hem of haar afstaat? Kun je ze centraal stellen wat je wilt; die stappen liever bij je vandaan en wandelen hun eigen weg, of dit nu de juiste is of niet. Innovatie is dus één ding, maar met deze vernieuwing mensen aan jouw bedrijf, of nog beter; aan jouw visie, zien te binden is een tweede. En, om eens innovatief te doen hè, kunnen we eens voor de verandering met het tweede beginnen in plaats van het eerste.

Wat je doet, dát gaat helpen natuurlijk!

Dús ga eens aan de slag met het taalgebruik en de uitstraling, om allereerst de imagoschade te herstellen. Dit vóórdat je een kek online platform, zoals het onze integreert(!) om je klanten 24 uur per dag, zeven dagen in de week, op de gewenste toon en via het favoriete communicatiemiddel hulp aan te bieden en te woord te staan. Mis je die aansluiting, dan houd het vroeg of laat hoe dan ook toch op en heeft al dat ‘innoveren’ ook maar weinig zin.

Wij willen jullie hier gerust mee helpen. Maar eerst schijnen, nog steeds, de ogen binnen de branche, écht open te moeten gaan.
 — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Niet mee eens? Dan kunnen we aan de slag! Mail ons op info@cprofile.nl