Over Brands en Dance 👯

Takeaways ADE Dance & Brands

Een bescheiden Amsterdam Dance Event voor mij dit jaar. De bruiloft van een goede vriend op de zaterdag was geweldig, maar beperkte ADE voor mij tot twee feesten (daarover verderop meer), wat losse afspraken en één conferentiedag.

Zoals jullie weten vind ik brand partnerships erg interessant, dus mijn keuze voor het conferentieonderdeel ADE Dance & Brands was snel gemaakt. Een dag vol cases waarin Dance (events, organisaties, DJ’s, etc) en Brands (o.a. food & beverage, telecom, media) met elkaar samenwerken. — Een paar takeaways:

1 -🏅 Bijna niemand meet zijn resultaten, of wil dat delen

Na bijna elke sessie werd vanuit het publiek dezelfde vraag gesteld: Wat zijn de resultaten van de samenwerking voor het merk. Een logische vraag, want op Radio 538 na (media partner Tomorrowland) praat geen enkel merk over de opbrengsten van de samenwerking.

En dat is gek. Je kan mij niet vertellen dat merken het niet weten: Na elk bezocht festival krijg ik een enquete in mijn mail over de zichtbaarheid van sponsors. Awareness wordt dus sowieso gemeten, attitude lijkt me ook niet zo moeilijk. De cijfers zijn er, ontbreekt de analyse wellicht?

😯 Om millennials te bereiken: Do epic stuff

Het m-woord viel al snel. De voornaamste reden voor een merk om met een dancemerk samen te werken, is om millennials te bereiken. En wat is de beste manier om millennials warm te maken voor jouw merk? Heel simpel: Do epic stuff.

Misschien is dit ook de reden dat er zo weinig over cijfers wordt gepraat. Er is namelijk een hele simpele meetmethode:

  1. Is het supertegekgaafgeniaal, oftewel: Dat wil ik delen op mijn socials? Zoals de T-Mobile case tijdens The Flying Dutch, waarin je met behulp van een VR-bril live in drie verschillende steden naast de DJ kon staan? Dat is epic en succesvol!
  2. Is het een gekleurd flesje in de supermarkt en een aangeklede bar, zoals Jupiler tijdens Tomorrowland? Dat is sponsoring, saai en niet per sé succesvol.

👼 Today’s patrons of art are brands.

Quote van de dag kwam op naam van Mr. Tommy Zee (mr/tommy zee):

Today’s patrons of art are brands

Vandaag bepalen merken wat tof is en wat niet. Kunst is tegenwoordig gratis te verkrijgen, dus moet op andere manier gefinancierd worden. Dat kan door kunst te kopen (een grote hit onder een reclame) of door kunst te maken (bijvoorbeeld Red Bull Music Academy). Je raadt het al: Dat laatste is effectiever voor zowel merk als artiest. Hieronder een leuk ’verder lezen artikel’ en een interview met Tommy Zee in MarketingTribune.

Tommy Zee was sowieso wel lekker op dreef, hij sprak o.a. over een threesome van artiest — merk — fans (“Don’t get in bed with someone you don’t wanna sleep with”) en over kopen vs creëren (don’t buy a cake if you can bake a cake”).

🚧 Focus op indirect bereik

Een inkoppertje dat vaak over het hoofd wordt gezien: Hoe vergroot je het bereik van sponsoring of partnership buiten het oorspronkelijke bereik, maar binnen de doelgroep?

Heineken en Schmirnoff doen dit heel goed, zei Laidback Luke, door simpelweg een flesje te bedrukken met de naam van de DJ. Bijna een garantie voor een post van de DJ op Instagram of Snapchat over jouw merk.

Er werden genoeg authentieke open deuren ingetrapt op ADE Dance & Brands. Sponsoring of partnership moet niet in your face zijn, zoals Mary J. Blidge x Burger King, maar authentiek: Afrojack houdt écht van Remia. Laidback Luke is fan van Starbucks en vice-versa. Etcetera. Dat ligt allemaal heel erg voor de hand en is geen nieuwe kennis. Ik hoop van harte dat dit inmiddels basiskennis is voor marketeers.


ADE By Night

Donderdag: DGTL x Mosaic

Twee feestjes dus maar op ADE, maar wel twee hele toffe. Eerst op donderdag naar de good ‘ol Scheepsbouwloods voor DGTL x Mosaic, met een geweldige sets van Jennifer Cardini, KiNK en dé man van #ADE16, Maceo Plex. Van dit feest nemen we dit hitje mee van Patrice Bäumel (Kompakt), die natuurlijk eerder al voorbijkwam op Lowlands bij Tale of Us in de Bravo.

Vrijdag: Boiler Room Pllek

De dag erna door naar Pllek voor een Boiler Room sessie met een top line-up. Hier de set van Intergalactic Gary b2b Insterstellar Funk.


Dit artikel verscheen eerder in mijn nieuwsbrief over marketing en muziek. Inschrijven kan op mailing.carlokiksen.nl