Zijn lightproducten gezond?

Al zolang dat we ons kunnen herinneren willen vrouwen er op hun best uit zien. Het gezonde leven is de laatste jaren dan ook enorm populair geworden. Vrouwen, maar ook mannen, veranderen hun voedselpatroon om er zo goed en zo slank mogelijk uit te zien.

Veel lightproducten, zoals Coca-Cola Light, zijn niet zo gezond als ze lijken. ©Caro Van Looy

Maar over deze diëten denken de meesten niet goed na. Of ze volgen diëten van bekende mensen, of ze kiezen ervoor om al hun vaste producten aan te schaffen in de lightvariant. De diëten van sterren zijn niet altijd even goed volgens voedingsdeskundigen. Ze zijn ook ontzettend zwaar en vragen heel wat tijd en moeite. Mensen met een druk leven, kiezen daarom voor de lightproducten. Ze denken dat ze hier goed mee zitten, maar jammer genoeg is het tegenovergestelde waar.

Wat is light?

Waar veel mensen niet over nadenken is dat de producenten andere dingen moeten gebruiken in hun producten, om ze de stempel light te mogen geven. Een product mag ‘light’ genoemd worden als er 30 procent minder suiker of 30 procent minder vet in zit. Over de andere bestanddelen wordt niks gezegd.

Een ingrediënt dat we vaak tegenkomen in lightproducten is aspartaam. Dit is een kunstmatige zoetstof, die vele keren zoeter is dan suiker. Aspartaam heeft een lage energetische waarde, waardoor het veel in lightvarianten gebruikt wordt. Het werd door vele gezien als een wonderstof, want het was duidelijk veel beter dan suiker. Maar door de jaren heen werden de negatieve kantjes van aspartaam steeds duidelijker.

Nadelen

Aspartaam heeft geen onmiddellijke invloed op het lichaam, en er zijn mensen die er ook nooit last van gaan hebben. Maar het is wel degelijk bewezen dat aspartaam de oorzaak is van een enorme hoeveelheid ziekteverschijnselen. Deze verschijnselen gaan van slapeloosheid en hoofdpijn, tot geheugenverlies. In het ergste geval kan aspartaam zelfs aan de oorzaak liggen van chronische ziektes als Alzheimer, Parkinson en epilepsie.

Buiten het gebruik van aspartaam zijn er nog andere dingen die minder goed zijn aan lightproducten. Het kan goed zijn dat een product waar op staat ’30 procent minder vet’ wel boordevol suiker zit. Soms zit er in deze producten zelfs meer suiker dan in de gewone variant. Ook het vetgehalte en het aantal calorieën kan enorm hoog zijn. Dit is het geval bij Lays-chips. Tussen het calorieën aantal van de gewone en de light versie, is maar een verschil van 11 procent.

Uit bepaalde onderzoeken is ook gebleken dat bepaalde lightproducten het metabolisme vertragen. Dit komt door het vet dat in de lightproducten zit. Deze geven het lichaam het gevoel dat ze een heleboel calorieën zullen moeten verwerken, maar deze calorieën komen niet. Het lichaam raakt hierdoor in de war, en ons lichaam zal het eten langzamer zal verteren. Hierdoor duurt het langer vooraleer we een vol gevoel hebben, en zullen we meer eten.

Gevarieerde voeding als dieet

“Om een product light te mogen noemen moet er inderdaad één derde van een stof minder aanwezig zijn dan bij de gewone variant. Maar er zijn geen regels die zeggen dat er geen andere stoffen mogen toegevoegd worden. De producenten zijn dus, theoretisch gezien, niet in fout. Voor producenten zijn verkoopcijfers nog altijd het belangrijkste, en dan zijn lightproducten wel een goede verkooptruc,” zegt diëtiste en voedingsdeskundige Evelien Vranken.

“Het gezondste dieet is nog steeds een gevarieerd voedingsplan. Voeding met een gematigde vet- en suikerinname. Als je echt wil afvallen, of gewoon gezond wil leven, moet je vooral goed de etiketten lezen. Probeer de hoeveelheid toegevoegde suikers beperkt te houden. Het is het best om van elke voedingsgroep een beetje te eten, maar niet te overdrijven.”

Toch veilig?

Zoals hierboven beschreven, is aspartaam de grootste boosdoener bij de lightproducten. Verschillende wetenschappelijke studies toonden aan dat het gebruik hiervan niet zo veilig is. Maar de laatste jaren zijn er ook enkele studies verschenen die toch iets anders zeggen.

In 2013 kwam het Europees Voedselagentschap EFSA met een nieuw rapport. In dit rapport zeggen ze dat aspartaam wel degelijk schadelijk is, maar enkel wanneer hier een grote hoeveelheid van wordt opgenomen. Als je je houdt aan de aanvaardbare dagelijkse inname, wat voor volwassenen 40 milligram per kilo lichaamsgewicht is, dan is aspartaam onschadelijk. Kinderen komen gemakkelijker tot hun ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) dan volwassenen, dus het is toch aangeraden om kinderen niet te veel suikervrije voedingswaren te laten eten of drinken.

“De veiligheid van onze producten is absoluut onze belangrijkste prioriteit. Wij zouden nooit een product op de markt brengen of een ingrediënt gebruiken als er een risico zou bestaan voor de gezondheid van de consument. Uiteraard is het belangrijk om alle voedingsmiddelen steeds met mate te gebruiken en te zorgen voor variatie en voldoende lichaamsbeweging,” zegt Aurelie Gerth van Coca Cola.

Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Nederlandse Voedingscentrum, zei het volgende in een interview met Het Algemeen Dagblad: “Aspartaam heeft een slechte naam. Op het internet circuleren allerlei verhalen dat de stof kankerverwekkend zou zijn. Ik snap dat consumenten dit opvatten als een bewijs dat de stof niet in de haak is. Maar het is eerder een bewijs dat iets wat wetenschappelijk volledig verantwoord is, toch verstoten kan worden.”

Coca-Cola Life, de gezondste variant?

In Januari 2015 bracht The Coca Cola Company een nieuwe variant op de markt. Coca-Cola Life kwam op de markt gebracht in een groen blikje. Dit wekt de indruk op dat hij natuurlijker, en dus gezonder is. Maar is dit ook zo?

“In Coca-Cola Life zit 33 procent minder calorieën dan in de gewone Coca-Cola. Dit hebben we bereikt door gebruik te maken van een mix van suiker en Stevia. Zowel suiker als Stevia zijn natuurlijke zoetstoffen. In de nieuwe variant zit dus, anders dan veel mensen denken, wel suiker. “

Coca-Cola Life bevat geen aspartaam, wat toch enkele mensen over de streep zal halen. Maar als je suiker uit je leven wil bannen, is dit geen goede vervanger. Coca-Cola Light of Zero is dan de betere optie.

Amerika krijgt aspartaam-vrije Pepsi

In Amerika gaat Pepsi een nieuwe versie van zijn Diet Cola uitbrengen. Deze zal geen aspartaam bevatten. Na de zomer zal de aspartaam in de Diet Cola vervangen worden door sucralose, ook wel gekend als Splenda.

Splenda is een kunstmatige zoetstof, die ongeveer 500 keer zoeter is dan suiker. Het is de enige kunstmatige zoetstof die van suiker zelf gemaakt wordt. Anders dan suiker, wordt Splenda niet afgebroken door het menselijk lichaam. Voorlopig tonen onderzoeken alleen maar positieve effecten van het gebruik van deze nieuwe zoetstof.

Pepsi heeft besloten om zijn Diet Cola te veranderen na dalende verkoopcijfers. Aspartaam kreeg een steeds slechtere reputatie, waardoor de Diet Cola steeds minder populair werd. Hoewel nationale gezondheidsdiensten over heel de wereld erbij blijven dat aspartaam minder gevaarlijk is als eerder gedacht, blijven de consumenten ervan weg.

The Coca-Cola Company heeft geen plannen om de aspartaam uit hun Cola te halen. En ook bij Pepsi zal de verandering beperkt blijven tot Amerika. Enkel de Diet Cola van Pepsi zal aangepast worden. De Pepsi Max, die in Europa verkocht wordt, blijft hetzelfde.

Caro Van Looy, Silke Ribus en Britt Moras

Like what you read? Give Caro Van Looy a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.