Hi Rahul! Dank voor jouw reactie op mijn reactie.
Melanie Keatley
163

Hoi Melanie,

Ik snap wel dat je boos bent. Zelf kan ik me ook flink kwaad maken als iemand iets stelligs zegt waar ik het stellig mee oneens ben. In jouw geval zelfs over een onderwerp waar jij dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Maar ik denk dat je inderdaad wel wat jaded bent. Of ik ben onduidelijk. Jouw interpretatie van mijn woorden is in elk geval niet hoe ik het bedoel. (En om eerlijk te zijn doet dat best een beetje pijn, ook al snap ik dat je boos bent.)

Ik lees in de brief van Chris het verhaal van iemand die worstelt tussen kiezen voor de poort voor mensen die diversiteit kunnen brengen een klein beetje verder openzetten en kiezen voor het bekende en veilige gevoel van nerds en A-players. (Dit alleen al maakt me bijna woest: nerds zijn niet divers? Open je ogen!) Ik lees in zijn brief: GirlCode; ja, vrouwen uitnodigen voor een gesprek nee; want enorm schadelijk voor “onze Happy Place for Nerds”.

Auw! Dat is niet wat ik bedoelde, en ook niet wat ik voel. Natuurlijk zijn nerds divers! Mijn huiver voor kwaliteit verliezen heeft niets te maken met diversiteit nastreven (integendeel!), maar met de stelling dat we de lat lager zouden moeten leggen. Ik vind die stelling sowieso onzin, want natuurlijk zijn vrouwen of andere tech-minderheden niet minder goed.

Diversiteit is goed voor onze Happy Place for Nerds! Daar twijfel ik echt niet aan. Waar ik de discussie op wil voeren, is hoe we dat het beste kunnen nastreven. Die ‘how’ daar heb ik inderdaad wel wat huiver bij, omdat ik voorstellen hoor waar ik mij niet in kan vinden. Positieve discriminatie is volgens mij niet de manier. De lat lager leggen ook niet. Wel kan ik me voorstellen dat we onze vacatures en ons sollicitatieproces moeten veranderen, zodat een diversere groep bij ons wil en kan solliciteren. Maar dat is wat anders dan de lat lager leggen! Het gaat om onnodige drempels weghalen, om rekening houden met bias, en juist om gelijke kansen.

Ik realiseer me dat ikzelf ook dingen verkeerd opvat. Rahul’s opmerking over alle solliciterende vrouwen uitnodigen bijvoorbeeld. (Sorry, Rahul!) Gisteren legde hij mij uit dat hij natuurlijk niet bedoelde dat we iemand moeten uitnodigen als we echt zeker weten dat ‘t ‘m niet gaat worden. Maar bij twijfel wil hij vrouwen altijd uitnodigen, want wie weet levert het op z’n minst een leuk contact voor in de toekomst op. Mijn stelling is dat we dat dan bij alle twijfelgevallen moeten doen, niet alleen bij vrouwen.

Ik hoop dat ik mijn verhaal zo iets beter heb kunnen toelichten. Weet in elk geval dat we oprecht proberen om het juiste te doen. En wij hebben ook niet de waarheid in pacht, daarom dit initiatief. We willen leren van mensen zoals jij, dus dank je wel voor je feedback, dat meen ik!

Mocht mijn verhaal nog steeds rete-stom op jou overkomen, dan staat de uitnodiging om een keer bij Q te kletsen nog steeds!

Groet,
Chris

Like what you read? Give Chris Waalberg a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.