Lieve omroepen en televisieaanbieders, daar ben ik weer.

Het is inmiddels twee jaar geleden dat ik jullie schreef over mijn wens. Ik droomde van één ingang voor alle televisieprogramma’s. Eén plek waar ik alles zou kunnen vinden. Films, series, oude programma’s én live programma’s.

Dat deze droom helaas nog ver van de realiteit staat werd vandaag weer eens pijnlijk duidelijk.

Mijn zoontje Cas, 6 jaar oud, kwam op de iPad de tekenfilmserie van Raving Rabbids tegen. In de Ziggo Go app. “Pap, zullen we dit samen op TV kijken?” “Tuurlijk, knul, gaan we regelen!”

Dan doen we de TV en de Horizon box aan. Even kijken, Menu, On Demand… Tjemig, wat is dat ding traag. Uhm… nu weet ik het even niet. Movies & Series (XL) misschien. En dan Kids. Vast niet Peuters & Kleuters, dus het zal wel Kids & Tieners zijn. Maar… hier… staat… ‘ie… niet… tussen…

Mmm, een paar stappen terug dan. Misschien moeten we niet Movies & Series (XL) kiezen, maar Aanbieders. Volgens de iPad is het van Nickelodeon, dus dit moet lukken. Disney, AMC, Discovery, … Nope, geen Nickelodeon.

Wat zitten we eigenlijk moeilijk te doen? We AirPlay’en het gewoon. Hop, AppleTV aan, AirPlay in de Ziggo Go app en… “Onze excuses; AirPlay is niet toegestaan voor deze video.” Pffff…

Wat is dit nou toch raar?! Als het in de Ziggo app staat moet het toch ook op TV kunnen? Oh, wacht, ik zie nu dat het onder Replay TV valt. Blijkbaar heeft iemand ergens bedacht dat het ene TV-programma in vakje A thuis hoort en het andere TV-programma in vakje B. “Dat moeten de mensen thuis maar gewoon snappen,” zullen ze gedacht hebben. Logisch. Snap ik. Helder verhaal.

Goed, hoe kom je op de Horizon box bij Replay TV? Ah, dat valt onder TV-gids. Logisch. Gids & Replay. Nickelodeon opzoeken. Tsjonge, moet ik nou helemaal terug in de tijd scrollen tot we bij Raving Rabbids zijn? Wat een gedoe… Waarom zie ik het nou nergens? Wanneer is dat uitgezonden volgens de iPad? Vandaag om 10.45 uur? Oh, wacht, het is niet uitgezonden op Nickelodeon, maar op NickToons. Zoeken we die op. In die heule lange lijst. Nog even geduld, hoor, Casje! Komt goed! Ja, daar is NickToons! “Dit programma is niet vrijgegeven voor Replay.”

Cas, papa moet even tot tien tellen…

Twee jaar na mijn vorige schrijven zijn we geen stap dichter bij een oplossing voor mijn probleem: namelijk dat ik niet wil nadenken over wat ik waar kan vinden. Het is echt waanzin. Het is alsof we dit niet mógen kijken! De enige manier om Raving Rabbids op TV te kijken is door in de Ziggo Go app bij een aankomende uitzending op de Record-knop te drukken. Het is dan na de uitzending beschikbaar op onze Horizon box. Ik weet niet eens hoe ik dat aan mijn zoontje moet uitleggen!

Of we kunnen de uitzending live kijken. Kortom, wachten tot het moment waarvan iemand anders ergens in een ivoren toren heeft bepaald dat wij nu dit programma mogen kijken. In tweeduizend-fucking-zeventien.

Hier moet heel de televisiewereld zich toch de ogen uit z’n kop voor schamen?

Ik blijf hoop houden. Tot over twee jaar,
Chris

PS: Of zullen we gewoon dit doen?
Like what you read? Give Chris Waalberg a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.