De marcat în agenda dumneavoastră: Săptămâna UE a programării (10–18 octombrie 2015) — Dați viață ideilor cu #codeEU

Planificați-vă evenimentul! Cea de-a treia ediție a Săptămânii UE a programării va avea loc în perioada 10–18 octombrie 2015. Milioane de copii, tineri, adulți, părinți, profesori, antreprenori și factori de decizie se vor întâlni din nou la evenimente și în săli de clasă din întreaga Europă, pentru a învăța să modeleze lumea cu ajutorul programelor informatice.

Competențele informatice sunt esențiale pentru o veritabilă piață unică digitală și ne ajută să înțelegem cum este construită lumea în care trăim, din ce în ce mai conectată. Învățând programarea, nu doar că dobândim capacitatea de a crea un software, dar ne și îmbunătățim creativitatea și abilitățile de soluționare a problemelor, de comunicare și de colaborare, atât de necesare pe piața muncii de azi și de mâine.” (Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală)

Ideea este de a arăta cum se poate da viață ideilor cu ajutorul limbajelor de programare, de a face ca programarea să fie mai vizibilă, de a demistifica aceste competențe și de a-i reuni pe cei motivați pentru a se forma. Sunteți o școală, un copil, un programator, un tânăr, un părinte, un profesor sau o întreprindere care dorește să organizeze un eveniment pentru Săptămâna programării? Acum este timpul să începeți să-l planificați și să-l postați pe harta codeweek.eu.

Alessandro Bogliolo, liderul echipei de 90 de voluntari pentru Săptămâna UE a programării, a declarat: „Dintotdeauna omul a fost capabil să facă multe lucruri utilizând piatra, metalul, hârtia și creionul, toate acestea modificându-ne viețile. Acum trăim într-o epocă diferită, în care lumea este modelată de software. În funcție de epocă, cerințele privind locurile de muncă și competențele se schimbă. Pe parcursul acestei săptămâni, dorim să le oferim tuturor cetățenilor europeni posibilitatea de a descoperi programarea și avantajele ei. Să învățăm cum să scriem programe pentru a ști să dăm formă viitorului.”

Săptămâna UE a programării este o mișcare condusă de voluntari care promovează această activitate în țările lor, în calitate de ambasadori ai Săptămânii programării. Această inițiativă a fost lansată în 2013 de către un grup de tineri consilieri pentru agenda digitală. Anul trecut, peste 150 000 de persoane au participat la 4 200 de evenimente, în 36 de țări din Europa și din afara ei.

Ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală, Comisia Europeană sprijină Săptămâna UE a promovării și alte inițiative independente care urmăresc să promoveze competențele informatice, inclusiv programarea, pentru diferite grupuri-țintă. Comisia va aborda, de asemenea, competențele și expertiza în domeniul IT în cadrul viitoarelor inițiative privind dezvoltarea competențelor și formarea profesională și va elabora o strategie pe această temă.

Cum puteți participa la Săptămâna UE a programării?

  • Copiii, adolescenții și adulții pot participa la manifestări și pot organiza propriile evenimente pentru a arăta cum putem crea cu ajutorul software-ului.
  • Programatorii pot organiza ateliere în școli, laboratoare sau centre comunitare la nivel local.
  • Profesorii de informatică pot preda noțiuni de programare, pot împărtăși altora planurile lor de lecții și pot organiza ateliere pentru colegii lor.
  • Profesorii din alte domenii pot organiza seminare sau îi pot invita pe părinți ori pe elevi să își predea unii altora noțiuni de programare.
  • Părinții își pot încuraja copiii să participe la un atelier de programare.
  • Întreprinderile și organizațiile nonprofit pot găzdui ateliere de programare, pot să își pună la dispoziție personalul lor ca instructori în activități de „reinstruire”, pot organiza pentru elevi concursuri amuzante de programare sau pot sponsoriza evenimente în acest domeniu.
  • Toți cei care participă la o activitate privind programarea ne pot împărtăși experiența trăită și îi pot inspira pe alții!

De ce este important să învățăm cum să programăm?

Azi trăim într-o lume marcată de progrese tehnologice rapide. Modul în care lucrăm, comunicăm, facem cumpărături și gândim s-a schimbat considerabil. Pentru a face față acestor schimbări rapide și pentru a înțelege lumea din jurul nostru, avem nevoie nu numai să ne însușim o mai bună înțelegere a modului în care funcționează tehnologia, ci și să dobândim competențe și capacități care să ne ajute să ne adaptăm la realitățile din această nouă eră.

Dacă învățăm să scriem programe IT, vom putea înțelege cum funcționează lucrurile, vom explora idei și vom fi mai creativi, acasă și la serviciu. Mai mult, ne vom putea da frâu liber creativității și vom putea colabora cu oameni minunați din întreaga lume.

În plus, în viitorul foarte apropiat, pentru multe locuri de muncă vor fi necesare competențe de bază de programare. Peste 90 % dintre ocupații necesită acum competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). De asemenea, persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul TIC sunt un pilon de bază al forței de muncă moderne în toate sectoarele economiei europene. Cererea de specialiști în domeniu crește anual cu 3%, însă numărul absolvenților de informatică nu ține pasul cu această creștere. Drept urmare, multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, în ciuda ratei ridicate a șomajului în Europa. Dacă nu abordăm în mod adecvat această problemă la nivel european și național, este posibil ca până în 2020 deficitul de personal din domeniul TIC să ajungă la 825 000 de posturi.

Despre Săptămâna UE a programării

Săptămâna UE a programării s-a bucurat de sprijin din partea unor mișcări din domeniul programării și educației precum CoderDojo și RailsGirls, precum și din partea unor societăți importante din domeniul informaticii și al tehnologiei, toate aducându-și aportul la familiarizarea a milioane de copii cu aspectele legate de programare, de exemplu prin oferirea unor sesiuni de inițiere în programare, prin dezvoltarea unor module de învățare și printr-o contribuție la instruirea cadrelor didactice.

În contextul Marii coaliții pentru locuri de muncă în sectorul digital, Microsoft, Google, Telefonica Liberty Global și Facebook, împreună cu EU School, au lansat inițiativa UE privind programarea. De asemenea, mulți alți parteneri ai Marii coaliții organizează evenimente pe parcursul Săptămânii UE a programării.

În urma succesului înregistrat în UE, în 2015 va fi organizată pentru prima dată Săptămâna programării în Africa. Condusă de un parteneriat care reunește mai multe părți interesate, Săptămâna programării în Africa va fi organizată în 10 țări de pe continentul african — peste 1 000 de evenimente pentru copii și adulți.

Linkuri utile

Text from: https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/save-date-eu-code-week-10-18-october-2015-bringing-ideas-life-codeeu

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Code Week Romania’s story.