Bitcoin-aloittelijan opas

Coinmotion
7 min readAug 24, 2017

Miksi ja miten Bitcoin on luotu — lyhyt historiakatsaus

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva Satoshi Nakamoto nimimerkillä toimineen henkilön tai yhteisön luoma kryptovaluutta. Bitcoin on ensimmäinen hajautettu digitaalinen valuutta, jota ei pysty väärentämään ja jonka käyttöön ei tarvita sen enempää valtioita kuin pankkejakaan. Satoshi julkaisi bitcoinin ja sen toimintaperiaatteet kertovan whitepaper dokumenttipaperin vuonna 2008. Sen jälkeen valuutan kehitys on ollut sen käyttäjien ja toimintaa ylläpitävien louhijoiden käsissä.

Bitcoineja on olemassa tällä hetkellä noin 16,5 miljoonaa. Niitä syntyy hiljalleen lisää verkon ylläpitämisen yhteydessä jaettavina palkkioina. Syntyvien bitcoinien kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan. Rajattu määrä tekee siitä poikkeavan suhteessa esimerkiksi euroon ja dollariin, joita keskuspankit voivat luoda rajattomasti lisää. Määrän rajaaminen 21 miljoonaan tekee bitcoinista harvinaisen resurssin, jota ei ole rajattomasti kaikille. Sen ansiosta voimakas arvonnousu on luonnollinen seuraus bitcoinin tunnettuuden ja käytön kasvusta.

Bitcoinien pienen määrän ja voimakkaan arvonnousun seurauksena monissa yhteyksissä on alettu käyttää bitcoinista pienempiä yksiköitä. Yleisessä käytössä on bitcoinin tuhannesosa eli millibitcoin, jonka lyhenne on mBTC. Toinen vielä yleisemmin käytetty on bitcoinin sadasmiljoonasosa, joka tunnetaan nimellä satoshi. Pienempien yksikköjen käyttö keskustelussa on helpompaa, kun puhutaan pienistä rahamääristä. Niiden käyttö on yleistynyt bitcoinin voimakkaan arvonnousun myötä.

Mikä Bitcoin on ja mihin sen toiminta perustuu?

Bitcoin on hajautettu digitaalinen rahajärjestelmä, jota kehittää sitä käyttävä avoin yhteisö. Tunnettu esimerkki avoimen yhteisön kehittämästä järjestelmästä on internetin yleisin palvelinkäyttöjärjestelmä Linux.

Bitcoinin toiminta perustuu lohkoketju nimiseen hajautettuun tietojärjestelmään jota voidaan kutsua myös bitcoinin tilikirjaksi. Tämä tilikirja on sisältää tiedon kaikista maailman bitcoineista ja bitcoin siirroista. Järjestelmä on avoin eli kaikki olemassa olevat bitcoinit ovat avoimesti nähtävillä. Yksityisyyttä tuo se, että järjestelmästä ei näe kenelle kukin bitcoin kuuluu, vaan ainoastaan numero- ja kirjainyhdistelmistä koostuvat osoitteet joilla siirtoja tehdään.

Bitcoin lohkoketjua ylläpidetään hajautetusti eri tietokoneilla ympäri maailman. Verkon toimintaa ylläpidetään sen käyttäjien tietokoneiden antaman laskentatehon avulla. Kun bitcoin-verkossa tapahtuu rahansiirto, niin verkkoa ylläpitävät tietokoneet käsittelevät siirron. Verkon ylläpitäjät kilpailevat siitä kuka ensimmäisenä suorittaa siirron. Siirron toteuttamiseen sen suorittavan ylläpitäjän täytyy ratkaista vaativa matemaattinen yhtälö.

Laskentatehoa verkolle antavat käyttäjät saavat bitcoineja vastineeksi siirtojen käsittelystä. Uusia bitcoineja syntyy näin palkkioina siirtojen käsittelystä ja verkon ylläpidosta. Koska ylläpitäjät luovat uusia bitcoineja siirtojen käsittelyn yhteydessä, on heitä alettu kutsumaan rahan synnyttämistä kuvaavasti louhijoiksi.

Bitcoineja syntyy palkkioina siirtojen käsittelystä sen luonnin yhteydessä määritellyn kaavan mukaisesti. Tällä hetkellä kymmenen minuutin välein syntyy 12,5 uutta bitcoinia. Neljän vuoden välein uusien syntyvien bitcoinien määrä puolittuu automaattisesti kunnes vuoden 2141 tietämillä se loppuu kokonaan. Niihin aikoihin luotavien bitcoinien maksimimäärä eli 21 miljoonaa saavutetaan. Sen jälkeen verkon ylläpitäjät tulevat saamaan palkkionsa siirroista maksettavina välityspalkkioina. Tällä hetkellä bitcoineja on maailmassa noin 16,5 miljoonaa eli yli 80% koskaan tulevista bitcoineista on jo olemassa.

Bitcoin siirrot tallentuvat hajautetusti hallittuun tilikirjaan.

Mitä etuja Bitcoinilla on verrattuna muihin valuuttoihin?

Bitcoin on rajallisen määrän ja voimakkaan arvonnousun seurauksena houkutellut paljon sijoittajia. Sen yleisin käyttötapa tällä hetkellä on arvon säilyttäjänä ja sijoituskohteena. Maailman käytetyimpien valuuttojen kuten dollarin ja euron arvo on pitkällä aikavälillä jatkuvasti laskusuuntainen. Arvon laskuun vaikuttaa rahamäärän jatkuva kasvu uuden rahan luomisen myötä. Näissä valuutoissa ei siis kannata säilyttää suuria määriä rahaa käteisenä eikä matalakorkoisella tilillä.

Bitcoinin rajallisen määrän vuoksi se säilyttää arvonsa hyvin. Sitä voikin arvon säilyttäjänä verrata paremmin kultaan kuin dollariin tai euroon. Tunnettuuden lisääntymisen ja käytön yleistymisen myötä arvon kehitys voi jatkua pitkään vastaavassa myötätuulessa kuin viime vuosi. Bitcoin on vähintään tuplannut arvonsa vuosina 2009–2013, sekä 2015 ja 2016.

Bitcoin-siirrot tapahtuvat verkossa samalla nopeudella riippumatta siitä missä lähettäjä ja vastaanottaja sijaitsevat. Tyypillisesti siirrot tapahtuvat alle tunnissa, mikä tekee siitä erittäin nopean vaihtoehdon erityisesti kansainvälisiin siirtoihin. Bitcoinin riippumattomuus pankeista tai mistään yksittäisestä keskitetystä tahosta tekee siitä myös hyvin riippumattoman yhteiskunnallisista muutoksista. Sitä käytetäänkin paljon maissa missä on yhteiskunnallista kuohuntaa ja korruptiota. Esimerkiksi Kreikan pankkikriisi 2010-luvun alussa lisäsi reilusti bitcoinin käyttöä maan sisällä. Pankkikriisistä häiriintymätön bitcoin oli turvallinen ja toimiva vaihtoehto rahojen säilyttämiseen ja siirtelyyn pankkihäiriöön tyytymättömille kreikkalaisille.

Bitcoin käy maksuvälineenä monissa kivijalkakaupoissa ja verkkokaupoissa. Verkossa bitcoineja vastaanottavia kauppiaita on kansainvälisesti kymmeniä tuhansia. Bitcoineilla maksaminen liikkeissä tapahtuu tyypillisesti kauppiaan QR-koodin avulla. Koodi luetaan kännykällä, jossa on bitcoineja sisältävä bitcoin-lompakko. Tähän löytyy erilaisia palveluntarjoajia sekä Android että iOS laitteille. Verkkokaupoissa maksu tapahtuu joko lukemalla QR-koodin näytöltä tai käyttämällä kauppiaan tekstimuotoista lompakon osoitetta.

Bitcoinien ostaminen, säilyttäminen ja käyttö

Halutessasi hankkia bitcoineja sinun täytyy ensimmäiseksi hankkia bitcoin lompakko bitcoinien säilyttämistä varten. Bitcoin-lompakkoa voi verrata käteisen rahan lompakkoon tai pankkitiliin. Kun olet luonut itsellesi lompakon jonkun palveluntarjoajan palvelussa, niin voit ostaa bitcoineja tähän lompakkoon. Näet lompakkopalvelusta lompakkosi osoitteen, joka toimii kuin tilinumero. Osoitteen saaja voi lähettää osoitteeseen halumansa määrän bitcoineja.

Lompakon valinnassa kannattaa pohtia, että millaista käyttöä varten bitcoinit hankkii. Jos hankit bitcoineja voidaksesi tehdä niillä maksuja kaikkialla, niin mobiililompakko on hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi Blockchain tarjoaa lompakot sekä Android että iOS puhelimille.

Coinmotionin bitcoinien vaihto ja talletuspalvelu

Coinmotion on Suomen johtava bitcoinien turvalliseen ostamiseen, myymiseen ja säilyttämiseen tarkoitettu palvelu. Rekisteröitymällä Coinmotionin käyttäjäksi saat itsellesi selaimessa toimivan bitcoin-lompakon. Voit tallettaa palveluun euroja suomalaisten verkkopankkien kautta. Talletettuasi palveluun euroja, voit ostaa niillä bitcoineja lompakkoosi. Voit siis käyttää palvelua pankkitilin tavoin, jossa voit säilyttää sekä euroja että bitcoineja.

Voit vastaanottaa bitcoineja Coinmotion-lompakkoosi antamalla lähettäjälle lompakkosi osoitteen tein QR-koodin. Lompakkosi osoitteen ja QR-koodin näet “tili” välilehden alta, josta löytyvät kaikki tiliäsi koskevat tiedot. Sieltä näet myös tilisi saldon, siirtoja koskevat hintatiedot ja oman siirtohistoriasi.

Coinmotionin lisäturvaa tuova Holvi-palvelu

Tilit välilehden alta löydät myös Coinmotionin Holvi-palvelun. Holvi-palvelun kehitimme entistä turvallisempaa bitcoinien säilyttämistä varten. Tallentamalla bitcoinit Holvi-palveluun voit suojata bitcoinien siirrot valitsemasi keston aikalukolla. Tämä tuo turvaa siinä tapauksessa, että joku onnistuisi hakkeroimaan salasanasi ja pääsisi kirjautumaan tilillesi. Jos huomaisit näin käyneen, niin voisit peruuttaa Holvi-tililtä tehdyt siirrot ennen kuin ne ehtivät toteutua. Suurin osa bitcoin varkauksista liittyy juuri tilien salasanojen hakkerointiin. Holvi-palvelu auttaa välttämään tällaista riskiä.

Denarium kolikot tarjoavat fyysisen tallennusmuodon bitcoineille

Bitcoineista on tehty myös fyysisiä kolikkoversioita. Myös Coinmotionia ylläpitävän Prasos Oy:n kehittämä Denarium on johtava fyysisten bitcoin-kolikoiden tuottaja. Bitcoinien tallettamiseen suunnitellut kolikot valmistetaan Suomessa tarkkaan valvotuissa olosuhteissa.

Denariumin eksklusiivisin kolikkomalli on kullasta valmistettu Denarium Gold Parity — kolikko.

Denarium bitcoin-kolikoissa bitcoinin julkinen kaikille näkyvä avain näkyy kolikon pintaan kaiverrettuna. Bitcoinien siirtämiseen pois kolikosta vaadittava käyttäjän hallinnoima yksityinen avain sijaitsee kolikon sisällä hologrammisuojan alla. Denarium bitcoin-kolikko on turvallinen vaihtoehto bitcoinien fyysiseen säilyttämiseen hakkereiden ulottumattomissa. Halutessasi vaihtaa Denarium-kolikossa olevan bitcoin varannon voit siirtää siinä olevat bitcoinit esimerkiksi coinmotion lompakkoon ja vaihtaa ne siellä euroihin. Todennäköisesti on kuitenkin kannattavampaa myydä Denarium-kolikko suoraan toiselle käyttäjälle, sillä itse kolikolla on myös keräilyarvoa.

Kuinka turvallista bitcoiniin sijoittaminen on ja millaisia riskejä siihen liittyy?

Bitcoineihin sijoittamisesta on tullut entistä turvallisempaa, kun alan luotettavimmat palveluntarjoajat ovat kehittäneet turvallisuusstandardejaan. Bitcoineihin sijoittavan on syytä tehdä taustatyötä palveluntarjoajasta jota käyttää, sillä alalta löytyy myös huonomaineisia toimijoita. Bitcoinin olemassaolon aikana merkittävimpiä muutamia bitcoineja vaihtavia pörssejä on kavallettu tai käytetty laittomuuksiin, jolloin käyttäjät ovat menettäneet osan varoistaan.

Bitcoiniin sijoittamiseen liittyy kahdenlaisia riskejä. Bitcoinien arvo heilahtelee voimakkaammin kuin muiden valuuttojen tai monien perinteisten sijoitusinstrumenttien. Siihen kannattaakin suhtautua korkean riskin sijoituskohteena. Bitcoinin arvon heilahtelu eli volatiliteetti on siis varsin korkea.

Tämä arvonheilahtelu on hyvä ottaa huomioon etenkin silloin, jos tarkoituksena on tehdä lyhytaikainen sijoitus. Pitkällä yli vuoden aikavälillä bitcoinin arvonkehitys on ollut nousujohteista sen koko olemassaolon ajan. Kuitenkin lyhyillä viikkojen tai kuukausien aikajänteillä on välillä tullut isojakin pudotuksia. Tämä on hyvin mahdollista myös tulevaisuudessa. Arvonheilahtelun vuoksi yksi hyvä tapa sijoittaa on tehdä se ajallisella hajautuksella. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi tekemällä hajauttamalla sijoituksensa kuukauden välein toistuviin saman suuruisiin ostoihin.

Oma osansa turvallisuudessa on myös sijoittajalla itsellään riippumatta siitä mitä palvelua käyttää. Jos hankit Denarium-kolikoita, niin sinun tulee huolehtia kolikoiden turvallisesta säilyttämisestä. Kassakaappi kotona tai pankin tallelokero ovat hyviä vaihtoehtoja. Virtuaalisissa palveluissa on tärkeää huolehtia, että salasanasi on turvallinen. Tasokkaat palveluntarjoajat mahdollistavat myös kaksivaiheisen tunnistautumisen, mikä lisää turvallisuutta.

Bitcoinin arvo on noussut voimakkaasti heilahdellen sen luonnista lähtien. Heilahtelu eli volatiliteetti on hieman vähentynyt bitcoin markkinan kasvaessa. Isojen yritysten ja sijoittajien sitoutuminen bitcoiniin on osaltaan auttanut arvoa vakautumaan. Kuitenkin lähitulevaisuudessa bitcoinin arvo tulee todennäköisesti edelleen vaihtelemaan voimakkaasti.

Bitcoinin arvo vähintään tuplaantui vuosina 2009–2013. Vuonna 2014 bitcoinin arvo koki taantuman. Tähän vaikutti vuoden 2013 lopulla tapahtunut merkittävän Mt. Gox vaihtopalvelun kavallus. Vuoden 2014 jälkeen arvonnousu on jälleen ollut voimakasta ja kiihtynyt vuonna 2017.

Kasvu voi hyvin jatkua samaan tapaan myös tulevina vuosina. Mediassa huomiota ovat herättäneet muun muassa Harvardin professorin ennuste 100 000 dollarin arvosta vuoden 2021 helmikuuhun menessä sekä huippuanalyytikko Kay Van-Petersenin ennuste 100 000 dollarin arvosta vuoteen 2027 mennessä. Toki kaikki eivät ole näin optimistisia. Monesti kriittisimmät äänet tulevat pankkimaailmasta. Pankkien edustajilla on tietysti omat intressinsä olla kyynisiä bitcoinin suhteen, sillä bitcoin voi vähentää pankkien valtaa. Pankit eivät voi estää bitcoinin kasvua, joten myös pankkimaailmassa osa toimijoista on siirtynyt kyynikoista bitcoin investoijien leiriin.

Originally published at Coinmotion Blog.

--

--

Coinmotion

Invest in bitcoins. Safely and securely. We offer fast processing for SEPA payments, real time trading and a secure wallet.