20% pentru #Colectiv

Adriana Liute
3 min readNov 5, 2015

Orice firmă* din România poate direcționa 20% din impozitul pe profitul anului în curs (dar nu mai mult de 3‰ din cifra de afaceri) către orice ONG până pe 31 decembrie 2015. Acest ONG poate fi unul dintre cele care sprijină victimele incendiului din clubul Colectiv.

ATENȚIE: *Această facilitate nu se aplică în cazul microîntreprinderilor plătitoare de impozit pe venit.

„Sunt foarte puțini cei care cunosc această măsura și din păcate colegii mei de breaslă (contabili, directori economici, contabili șefi) nu încurajează firmele spre sponsorizare”. — Valentina Saygo, expert contabil

Încă din 2004, codul fiscal prevede faptul că firmele pot direcționa către un ONG echivalentul a 20% din impozitul pe profit, în limita a 3‰ din cifra de afaceri. Însă această facilitate fiscală nu este cunoscută și, prin urmare, este prea rar pusă în practică.

Direcționarea presupune o plată directă către ONG-ul ales pe baza unui contract de sponsorizare, și nu către ANAF.

CONDIȚII

Pentru ca suma să fie deductibilă, condițiile sunt următoarele:

  • Plata să fie făcută către un ONG
  • Suma să nu fie mai mare de 20% din impozitul pe profit
  • Suma să nu depășească 3‰ din cifra de afaceri
  • Plata să fie făcută până la 31 decembrie a anului fiscal în curs
  • Să fie semnat un contract de sponsorizare cu ONG-ul ales

EXEMPLU DE CALCUL

  • CA (total venituri): 1.200.000
  • Cheltuieli: 1.170.000
  • Profit brut: 30.000
  • Impozit profit 16%: 4.800
  • 3‰ din CA: 3.600
  • 20% din impozit: 960
  • Suma maximă donată: 960

Dacă firma din exemplul de mai sus va vira cei 960 de lei către un ONG până la 31 decembrie 2015, plata impozitului pe profit va fi de 4.800 lei — 960 lei = 3.840 lei, și va fi efectuată până la 25 martie anul următor.

CUM PROCEDAȚI?

Pentru a evalua cât mai corect suma deductibilă, în lunile noiembrie — decembrie din fiecare an estimați profitul realizat, verificați limita de 3‰ din cifra de afaceri și solicitați contractul de sponsorizare ONG-ului ales. În cazul în care suma depășește cele 2 condiții procentuale, diferența este considerată deductibilă pentru perioada fiscală următoare (se deduce din impozitul pe profit aferent următorilor 7 ani.)

Pentru sumele mai mici de 5.000 de lei, puteți efectua sponsorizarea în numerar, cu condiția să semnați contractul și ONG-ul să vă emită chitanța până la data de 31 decembrie.

Pentru sumele mai mari de 5.000 lei, ordinul de plată trebuie virat către ONG până la 31 decembrie. În cazul în care plata este făcută după 31 decembrie, va fi considerată sponsorizare aferentă anului următor.

SFATURI

Pentru antreprenori și manageri: insistați pe lângă contabilii sau directorii economici să îndrăznească să pună în aplicare această facilitate. Dacă nu au făcut-o până acum, este din comoditate, din necunoașterea legii, sau din teamă de organele de control (tot din necunoașterea legii și a drepturilor).

Pentru contabili și directori economici: explicați antreprenorilor și managerilor această facilitate fiscală și faceți ca ea să funcționeze.

FUNDAȚII CARE SUSȚIN CAUZA „COLECTIV”**

(**lista e orientativă; vă recomandăm să contactați ONG-ul ales pentru a stabili detaliile contractului de sponsorizare)

ÎNTREBĂRI?

Dacă aveți neclarități legate de această facilitate fiscală, vă stăm la dispoziție cu sfaturi contabile la valentina.saygo@askfor.ro.

--

--