De weg naar media-aandacht. Een korte introductie.

Er is niets zo belangrijk als media-aandacht. Of je nu aandacht krijgt op social media of in de krant, media-aandacht zorgt meestal voor meer bezoekers en legitimering voor je bedrijf, visie of product. Twee dingen die cruciaal zijn voor het voortzetten van je onderneming.

In de drie jaar dat ik voor een traditioneel communicatiebureau werkte, heb ik veel geleerd over de manieren waarop je media-aandacht kunt genereren. Hoewel alles uiteindelijk valt of staat bij het verhaal dat je te vertellen hebt, valt er veel te sleutelen aan de manier waarop je die naar journalisten brengt.

Overzicht
Op het eerste gezicht lijkt het krijgen van media-aandacht redelijk makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is een journalist of blogger vinden die geïnteresseerd is in jouw verhaal. Vervolgens bel je deze persoon of stuur je hem/haar een mailtje met daarin jouw mediapitch.

Maar om dat goed te doen moet je tijd investeren. In deze korte introductie hebben we het over;

  • Het bepalen van je strategie
  • Het maken van een mediaselectie
  • Het vinden van haakjes en het schrijven van invalshoeken
  • Het pitchen bij de media

De strategie
Bij het genereren van media-aandacht moet je altijd in het achterhoofd houden dat je je bedrijf, visie of product moet verkopen aan een journalist. In dit geval moet je altijd vanuit de behoefte van de journalist denken. Zijn de lezers van de persoon in kwestie potentieel geïnteresseerd in jouw verhaal?

Laaghangend fruit
Bovenaan de boom zitten de grotere media als het NRC, de Telegraaf, de Volkskrant en BNR. Binnen deze tak zitten er journalisten die met veel ervaring en journalisten met minder ervaring. Het zijn vaak de wat minder ervaren journalisten die te enthousiasmeren zijn met visies en opinies van nieuwe bedrijven. Dit komt omdat de meer ervaren journalisten vaak al onderwerpen of bedrijven hebben waarop ze zich profileren.

Natuurlijk heeft iedereen een interesse die maar net aan kan sluiten op jouw mediapitch. Maar de ervaring leert dat het niet altijd loont om direct voor de grote namen te gaan. Het is effectiever om onderin de boom, bij het laaghangend fruit te beginnen.

Zorg er voor dat je digitale aanwezigheid goed op orde is voordat je de media gaat benaderen. Zodra journalisten je mediapitch hebben ontvangen is het eerste wat ze zullen doen, als ze geïnteresseerd zijn, Googlen op je bedrijfsnaam. Als er kleinere media of blogs zijn die over je schrijven, je zelf actief een blog bijhoudt of een ijzersterke website hebt, zijn journalisten vaak makkelijker te interesseren.

Perslijst
Bij het opstellen van je perslijst probeer je de selectie altijd zo goed mogelijk te specificeren. Journalisten die schrijven over schaatsen zijn niet per definitie te interesseren over jouw nieuwe Schaatshandschoenen. Er zijn verschillende tools om lijsten samen te stellen en met een druk op de knop de media te benaderen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Verstuur Mijn Persbericht of Pers Support. Het nadeel van dit soort diensten is dat je media-aandacht vaak beperkt blijft tot de overname van je persbericht. Dit is vaak niet het resultaat waar je naar opzoek bent.

Het is een stuk effectiever om proactief de media te monitoren op onderwerpen die relevant zijn voor jouw invalshoek. Zo kun je al snel een lijst samenstellen van journalisten die over relevante onderwerpen schrijven. Aan de hand van zo een lijst kun je een veel betere en directere mediabenadering doen. Daarnaast zorg je er op deze manier ook voor dat je journalisten niet te veel tot last bent met massaal uitgestuurde persberichten.

Het juiste haakje vinden
Hoe vaak heb je wel niet een krant dichtgeslagen en dacht je; ‘Er staat bijna alleen maar negatief nieuws in’?
De meeste artikelen die je tegenkomt in de krant volgen een format met daarin een probleem stelling, een visie en een bijbehorende oplossing. Houd er daarnaast ook rekening mee dat journalisten op een dag meer dan 50 mediapitches krijgen van PR afdelingen van bedrijven en communicatiebureaus. Probeer dan ook met dit in gedachte je mediapitch te formuleren.

De pitch
Nu je een mediaselectie en een interessant haakje hebt gevonden is het tijd om een mediagenieke invalshoek te schrijven.
Over twee dingen zijn de meeste journalisten het eens. Houdt invalshoeken kort en wees niet opdringerig in je benadering.
Denk hierbij aan maximaal een half A4’tje per invalshoek. Deze kun je vervolgens invullen naar de informatiebehoefte van de journalisten.

Het benaderen
De mediabenadering kun je opsplitsen in twee delen. In eerste instantie probeer je je verhaal exclusief te promoten bij een kleine selectie van journalisten en bloggers. Je kunt altijd aangeven dat je na de publicatie van het exclusieve verhaal, een bredere benadering gaat doen. Afhankelijk van de behaalde resultaten kun je nu je invalshoek breed gaan uitzetten.

Kies je ervoor om een journalist te e-mailen? Dan kun je het onderstaat format aanhouden.

  1. Een korte introductie
  2. Je media pitch samengevat tot 1 regel.
  3. Een aanbod voor de journalist. (Uitnodiging voor een evenement, samples van je product of een press kit.)
  4. Contactinformatie

Zorg er alsjeblieft voor dat je de benadering persoonlijk maakt en dat je niet massaal journalisten gaat onderspammen met je invalshoek. Over het algemeen zijn de meeste journalisten daar niet van gediend en zet je jezelf daarmee al snel in een kwaad daglicht.

Gulden Academy
Op dit moment zijn we druk bezig met het bouwen aan de Gulden Academy. Deze blog is bedoelt als korte introductie en is een voorproefje van wat wij op de Academy zullen plaatsen. In de Academy wordt er dieper ingegaan op methodieken die wij zelf gebruiken aan de hand van praktijkvoorbeelden. Meld je aan op onze nieuwsbrief of volg ons op social media om hierover op de hoogte gehouden te worden.

Like what you read? Give Gulden a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.