Friet van Piet

Foto: Bieterbal.com

Vette kuif

Generatie op generatie wordt er flink gefrituurd bij Friet van Piet. Logisch, zul je denken. Want wat doen ze anders in een cafetaria. Vader Piet staat al sinds 1976 in de frituurdampen. En ook zoon Marco is hard op weg om een chronisch vette kuif bij elkaar te bakken.

Toch is er een groot verschil. Marco (die steevast Piet wordt genoemd) neemt in 2004 de cafetaria over en gooit het roer om. Geïnspireerd door de geboorte van zijn dochter is hij vastbesloten om ‘Grandtaria Friet van Piet’ langzaam duurzaam in te richten. En dan niet alleen door biologische croquetten en regionale hamburgers, ook verpakkingen, leveranciers en producenten neemt hij onder de loep. Samen met zijn vrouw Silvia en de rest van het Friet van Piet team duikt Marco in deze nieuwe wereld en noemt dit “een leuk en dynamisch groepsproces.” Friet van Piet is bij ons in Groningen gevestigd en wij vonden zijn verhaal eigenlijk te mooi om niet te delen. Daar komt ie.

Marco a.k.a Piet

Zwemmen tegen de stroom in

Ons purpose hart gaat uiteraard sneller kloppen van het duurzame aspect van dit avontuur. Maar ook van het feit dat Marco tegen de stroom in durft te zwemmen, worden wij bijzonder enthousiast. Het omdenken rondom de ‘snelle hap’ is begonnen. Marco wil namelijk “zijn klanten niet volstoppen met verkeerde producten.” “Geld verdienen aan producten waar mensen ziek van worden, druist in tegen alles waar ik voor sta.” Dus geeft hij zijn klanten de keuze tussen traditionele, biologische en zelfs vegetarische alternatieven. Op die manier kunnen zij langzaam wennen. Want producten zoals de Bieterbal en de Oesterzwam croquet hebben natuurlijk wat tijd nodig…

Marco zou wel in 1x alles op de schop willen nemen, maar juist doordat hij zijn klanten en leveranciers meeneemt in het proces, is hij succesvol. “Zet je de markt onder druk, dan krijg je weerstand.” Gelukkig kan Marco praten als brugman en vertelt hij keer op keer waarom niks doen geen optie is. Hij houdt trouwens ook een blog bij, waarin hij ons betrekt bij zijn keuzes en hersenspinsels. Bijna net zo de moeite waard als zijn zuurkool croquet ;)

De boer op!

Marco’s betrokkenheid en enthousiasme zie je al bij de selectie van zijn grondstoffen. Voor het vlees gaat hij op bezoek bij de boer. “We willen weten hoe het dier heeft geleefd en welk voedsel het heeft gehad.” Ook de aardappelen en uien komen uit de buurt en worden grondig geïnspecteerd. Marco en zijn team kiezen bewust voor regionale en traceerbare producten die met liefde zijn gefokt en geteeld. Juist deze zorgen voor ambachtelijke producten. Zoals bijvoorbeeld de ‘Grijpssnack’, liefdevol vernoemd naar de oorsprong (Grijpskerk) van deze biologische gehaktstaaf.

Door zichzelf iedere 5 jaar concrete doelen te stellen, bepaalt Marco “waar hij heen moet en wat hij ver achter zich kan laten”. En daar is hij trots op. “Ik ben blij dat ik iedere dag anders mag denken. Ik laat mij door niemand tegenhouden en doe gewoon.” Geweldig. Want hoe makkelijk was het voor Marco geweest om onder het mom ‘Why change a winning team?’ op dezelfde voet verder te gaan. Juist het vermogen om over de kanalen heen te kijken en te streven naar een betere wereld maakt van Marco een inspirerende ondernemer.

— — — — — — — — — — —

Vraag je je na het lezen van deze blog af waarom een club als C7 hierover schrijft? Goed punt!

Wij vinden het belangrijk om social entrepreneurs een spotlight te geven, kennis te delen en ondernemers aan elkaar te koppelen. Want juist op deze manier zijn wij in staat om bedrijven te helpen met duurzame innovatie. Ken jij een bedrijf waar wij een blog over kunnen (moeten!!) schrijven? Of staat betekenisvol ondernemen op de bedrijfsagenda en heb je hulp nodig bij het zetten van de 1e stappen? Neem gerust contact met ons op.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Concept7’s story.