Vijf inspirerende TED Talks: Waarom purpose en business zo goed samengaan

Sociaal ondernemen is een hot topic. Ben&Jerry’s, Patagonia, Chipotle, Dopper, Tony’s Chocolonely en Interface: allemaal zetten ze hun kapitalistische skills in om op sociaal of ecologisch gebied van betekenis te zijn.

Juist deze merken bewijzen dat purpose niet zomaar een sausje is wat je her en der over je businessmodel giet. Het is de essentie. Zuurstof. De reden van je bestaan. Dat waar de mensen achter het merk elke dag voor hun bed uitkomen. Zorgde het kapitalisme ooit voor een negatief imago, nu wordt het tijd voor verandering. Maatschappelijke winst boven financiële winst. En guess what? Dat gaat ondernemers meer dan welke non-gouvernementele organisatie of overheidsinstelling ontzettend goed af. Hoe? Dat maken deze vijf inspirerende TED Talks wel duidelijk. Onze favorieten op een rij.

  1. Michael Porter: Why business can be good at solving social problems

Michael Porter. Professor, bedrijfseconoom en managementgoeroe. Volgens Porter speelt juist het bedrijfsleven een leidende rol als het gaat om klimaatverandering, extreme armoede of ondervoeding. Iets waar we lange tijd destructief mee om zijn gegaan, maar waarin we nu echt eens constructief moeten worden. ,,We have to change how businesses see themselves and how others see business’’, meent hij in deze TED Talk. Check zelf waarom.

2. Harish Manwani: Profit’s not always the point

Een succesvol bedrijf runnen zit ‘m niet in hoeveel dollartekens er op je eigen bankrekening prijken. Het gaat erom wat je met die dollars (of euro’s) doet. En als Harish Manwani, COO van Unilever zoiets zegt, dan betekent dat nogal wat. ,,To include value, purpose and sustainability in top-level-decision-making is not just savvy, it’s the only way to run a 21st century business responsibly.’’

3. R. Edward Freeman: Business is about purpose

We zijn hard toe aan een nieuw verhaal. Aan een andere manier van denken. Volgens Freeman gaat business nu nog teveel over geld, over grijpgrage ‘klootzakken’ en mensen die over lijken gaan om zoveel mogelijk geld te verdienen. Maar hoort business eigenlijk niet te gaan over passie, over iets wat je met anderen kunt delen? Over die ene sparkle?

4. Audrey Choi: How to make a profit while making a difference

Sociaal ondernemerschap is niks anders dan normaal ondernemen. Je moet gewoon je perspectief veranderen, vindt Audrey Choi. ,,Invest in the change you want to see in the world.’’

5. Willemijn Verloop: Changing the world through social entrepreneurship

De laatste veertig jaar hebben wij ongelooflijke groei gekend. Toch is het ons niet gelukt om de grootste maatschappelijke problemen op te lossen. Aan entrepreneurs de eer om ‘unreasonable’ te zijn. Om tegen de stroom in te zwemmen. Te laten zien dat ondernemen ook anders kan. Een verdiende laatste plek voor onze eigen Willemijn Verloop, oprichter van Social Enterprise NL.

Wat jij nu zou kunnen doen

Ga na wat jouw persoonlijke purpose is. Wat staat dichtbij je? Waar kan jij, als ondernemer, maar vooral als mens het verschil maken? Lastige opgave, we agree. Gelukkig willen we je daar graag bij helpen.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Concept7’s story.