Evil Geniuses

(team rank:3, team earnings: 14,171,666$)

Treći tim na listi pozvanih ekipa je ekipa Evil Geniuses. Sjevernoamerički gigant koji je, možemo slobodno reći, tim sa najkonstantnijom formom tokom ove sezone.

Nakon što su prošlogodišnji The International završili u Lower Bracket finalu, porazom od Digital Chaos-a (na taj način zauzevši treće mjesto) support ekipe — Zai i mid igrač Suma1L su napustili ekipu (27. i 28. avgust). Nedugo zatim carry igrač a ujedno legenda sjevernoameričke i svjetske dota scene — Fear je odlučio da se penzioniše od aktivnog igranja i preuzeo je ulogu trenera ekipe (14. septembar). I konačno, kapiten ekipe PPD je odlučio da preuzme posao u menadžmentu ekipe, tako ostavivši ekipu sa samo jednim aktivnim članom — UniVeRse-om.

Samo jedan dan je trebao organizaciji da oformi novi tim, tako da je 15og septembra roster ekipe izgledao ovako: Arteezy, Suma1l, UniVeRse, Zai, Cr1t-©.

Arteezy je ponovo dobio priliku da pokaže svoj talenat. Podsjećanja radi, Arteezy je bio mid igrač ekipe Evil Geniuses od februara 2014. do januara 2015. (slijedi transfer u Secret sa kojim je zauzeo razočaravajuće 7–8 mjesto na The International 5, izgubivši od ekipe Virtus. Pro 2:1), kao i carry igrač od avgusta 2015. do marta 2016. kada je napustio ekipu i zajedno sa UniVeRse-om pristupio, pogađate, Secret-u. UniveRse-ova avantura u Secret-u je bila kratkog daha, te se nakon nepuna 3 mjeseca vratio u EG, dok je Arteezy ostao dio Secreta sve do kraja avgusta 2016. Odlukom UniVeRse-a da napusti Secret i priključi se EG-u, direktno prekršivši pravilo roster lock-a (ekipe su dužne da prijave igrače koji će ih predstavljati u tom kvartalu sezone najkasnije do 26og maja. UniVeRse se priključio ekipi EG-a devetog juna.), i EG i Secret su bili prinuđeni da igraju otvorene kvalifikacije za The International 2016. I jedni i drugi su se prošetali kroz iste, kao i kroz glavne kvalifikacije, obezbijedivši sebi mjesto na TI 6. I dok se UniVeRse okitio trećim mjestom, Arteezy nije imao toliko uspjeha. Potpuno suprotno, zapravo. Bio je među četiri najgora tima prethodnog TI-a, izgubivši već prvi meč u Lower bracket-u od ekipe LGD-a. To ga je navelo da ponovo napusti Secret i pristupi EG-u.

Suma1L, UniVeRse i Zai su bili okosnica ekipe i prethodne sezone, dok je Crit- stigao iz ekipe OG i odmah mu je dodijeljena uloga kapitena. To se pokazalo kao odličan potez jer je pod njegovom kapitenskom palicom EG prosto procvjetao: osvojili su Mars Dota2 League (oktobar 2016, 3:1 vs Newbee), bili prvoplasirani u sjevernoameričkim kvalifikacijama za Dota Pit League (koji su kasnije osvojili, pobijedivši OG u finalu sa 3:2, januar 2017), osvojili su China top 2016 (decembar 2016, 2:0 vs Newbee) i Manila Masters (maj 2017, 3:1 vs Newbee), imali su zapažene uloge na The Summit-u 6 (novembar 2016, treće mjesto, 1:2 vs OG), Boston Major-u (decembar 2016, 3–4 mjesto, 0:2 vs OG), Kiev Major-u (april 2017, 3–4 mjesto, 0:2 vs OG) i Epicenter-u (jun 2017, drugo mjesto, 1:3 vs Team Liquid).

Jasno je zašto su i oni dobili direktan poziv na ovogodišnji The International.

Position 1 — Arteezy (Artur Babaev). Ikona sjevernoameričke dota scene. Njegova harizma ga je dovela na mjesto najpoznatijeg streamer-a u Sjevernoj Americi. Buran temperament i nevjerovatan skill su odlike Arturovog stream-a. Ali ne samo stream-a. Drugi je igrač koji je dostigao 9000 MMR-a (odmah nakon Miracle-a). Prvu titulu je osvojio kao stand-in Bone7-u u ekipi Speed Gaming na MLG Columbus-u dalekog novembra 2013e godine. Dominirao je mid lane-om protiv imena kao što su Dendi i Mushi. Ali, čak ni taj rezultat ga nije omeo u namjeri da završi školu prije nego se posveti profesionalnom igranju dote. Prošlo je nešto više od godinu dana prije nego je pristupio ekipi S A D B O Y S (tačnije 31-og januara 2014 godine). Ekipu su činili Fear, Arteezy, UniVeRse, ppd i zai. Nedugo nakon eksplozivnog starta u zvaničnim mečevima (16 pobjeda u 18 mečeva), Evil Geniuses su odlučili da je vrijeme da se vrate u igru sa DOTA 2 rosterom i potpisali su S A D B O Y S kao svoju ekipu. Nakon avantura koje smo već naveli (šetnja od Secret-a do EG-a), Artur se skrasio u ulozi carry-ja ekipe EG, mjesta sa kojeg bilježi fantastične rezultate. Njegovi Anti-Mage i Lifestealer su heroji sa kojima se osjeća dominantno, a heroji koji su mu go to picks ukoliko su ova dva banovani su Jugernaut i Spectre .

Position 2 — Suma1L (Sumail Hasan). Otkrovenje The International-a 2015. Rizik se isplatio EG-u i mnogi kažu da je upravo Suma1L donio EG-u titulu te godine, sa svojom drskom i hrabrom igrom. Pub star kojeg je otkrio UniVeRse i urgirao da ga EG dovedu u svoje redove. Prvi turnir je za mladog Pakistanca bio prevelik zalogaj. Svijetla Las Vegasa (gdje se održavala LAN završnica Dota 2 League Season 5, januara 2015.) su bila previše. Loša igra je odmah donijela i kritike, zajednica se pitala šta to EG radi sa jednim šesnaestogodišnjakom u ulozi plejmejkera. Šansu da se iskupi i pokaže svoj ekstra talenat je imao već u februaru na DAC-u (Dota2 Asia Championship). Pamtiće se njegove partije sa Shadow Fiend-om gdje je publici predstavio Euls Scepter of Divinity build, kao i nezaustavljivi Storm Spirit kojeg nijeste mogli ma koliko se trudili da shutdown-ujete. Tu je svima koji su sumnjali u njegov potencijal pokazao koliko ima da pruži. Dominaciju na mid lane-u je nastavio i kroz TI 5, gdje se i okitio titulom prvaka svijeta, nakon nezaboravnog finala protiv wild card pobjednika, ekipe CDEC Gaming (3:1). Ovaj mladi čarobnjak plijeni stilom igre, ali ipak, dosta ljudi mu zamjera na drskom stavu, kako unutar game-a, tako i van njega. Prepoznatljiv po svojim već navedenim, Shadow Fiend-u i Storm Spiritu, ali i njegova Lina i Templar Assassin takođe ulaze u rang smrtonosnog oružja dok su u njegovim rukama. Valja napomenuti da se našao na listi 30 najuticajnijih tinejdžera na svijetu za 2016. godinu, po mišljenju Times Magazine-a.

Position 3 — UniVeRse (Sahil Arora). Ovaj dvadesetsedmogodišnjak je možda i najbolji igrač današnjice. UniVeRse je uvijek taj od kojeg očekujete stabilnu igru, disciplinovanu, sa malo ili čak nimalo grešaka. Odličnu laning fazu konvertuje u još bolji mid game, a ukoliko ga vidite da ima veći Net Worth (NW) od protivničkih core igrača — ne trebate se čuditi. Dota 2 karijeru je započeo zajedno sa Fear-om u ekipi Online Kingdom, koja je na prvom TI-u zauzela skromno sedmo mjesto. Pored svog imena ima nastupe za ekipe EZ Style, It’s Gosu eSports, Evil Geniuses (od maja 2012 do septembra 2012. i od septembra 2013. do marta 2016.), Quantic Gaming, Team Dignitas, Team Secret i na kraju ponovo Evil Geniuses. Heroji na kojima pokazuje pun potencijal su Faceless Void i Dark Seer, ali svako pamti njegovog Earthshaker-a i Echo Slam u finalu The International 5, kada je zajedno sa ppd-evim Ancient Aparition-om donio titulu EG-u u četvrtom game-u finala.

Position 4 — Zai (Ludvig Volberg). Primarno offlane igrač još u vrijeme kada je igrao Heroes of Newerth (HoN). Krajem 2013e prelazi na DOTU i uzima support ulogu u timu sa ppd-em (Super Stong Dinosaurs). 31-og januara i on pristupa ekipi S A D B O Y S. Njegova avantura sa EG-em je trajala nešto malo manje od godinu dana, kada je odlučio da odlučio da napusti EG i pređe u, ponovo pogađajte, Team Secret. Nakon završetka TI 5 (7–8 mjesto i poraz od VP-a), odlučio je da napravi pauzu od dote i posveti se učenju. Kratko je nastupao i za ekipu Kaipi i pored činjenice da je prijavljen kao zamjena za Evil Geniuses (sve je bilo po propisima, jer je bilo moguće da se igra za drugu ekipu iako ste prijavljeni kao zamjena u nekom drugom timu). U tim EG-a se vratio 12-og juna 2016-e godine. Heroji po kojima je poznat su: Io i Visage, ali ostaće upamćena i njegova offlane rola i njegov Dark Seer.

Position 5 — Crit- © (Andreas Frank Nilsen). Kao i većina igrača iz svoje ekipe i Andreas je imao problema balansirajući školu i igranje dote. Iako je imao uspjeha igrajući za timove kao što su We haz Asian, H2k Gaming, Team Life i Meet Your Makers (MYM) odlučio je da se posveti školi. Nakon završetka TI 5 i velikog miješanja timova Crit- je dobio poziv od strane N0tail-a i s4-a da se priključi novoj ekipi Monkey Business, kasnije OG (Avgust 2015.) Nakon fenomenalnih rezultata (izdvajamo osvajanja prvog mjesta na Frankfurt Major-u novembar 2015, Dream League 4, novembar 2015, Dream League 5, maj 2016, Manila Major jun 2016 i ESL Frankfurt jun 2016) došao je krah na TI 6, gdje su poraženi od ekipe TNC Pro Team. Nakon toga, ekipa OG-a se oprostila od Crit-a, Miracle-a i MoonMeander-a a Crit- je novi angažman našao u ekipi EG, gdje mu je dodijeljena uloga kapitena. Iako skeptični, navijači momaka u plavom su se ubrzo uvjerili da je Crit- bio pravi čovjek za tu ulogu. Prepoznatvljiv je po svom Earth Spirit-u i Crystal Maiden.

Navijači polažu velike nade u ovu ekipu, ali ne veće od Arteezy-ja, za kojeg mnogi kažu da je ovo najbolji tim sa kojim može osvojiti titulu najbolje ekipe na svijetu.

Kompozicija: Tehnički i taktički odlično potkovani.

Hemija: Igrači imaju odličnu sinergiju.

Fokus: Pikovi se prave oko Suma1L-a.

Prednosti: Sjajan individualni kvalitet igrača.

Nedostaci: Cores ponekad umiju biti preagresivni.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.