Team Liquid

(team rank: 1, team earnings: 2,708,817 $)

Ova holandska organizacija je nastala daleke 2000-e godine. Primarna igra je bila Brood Wars, da bi 2010-e organizacija prešla na StarCraft 2sa izlaskom bete za tu igricu. Eventualno (6. decembra, 2012) napravili su i DOTA2 ekipu. Prvi roster se sastojao od sjevernoameričkih igrača: TC, ixmike88, FLUFFNSTUFF, BuLba i Korok. Prosječni rezultati su tjerali organizaciju da traži rješenja. Imena poput waytosexy, DeMoN, qojqva su se nalazili u rosteru ekipe u naredne dvije godine, ali dalje od 7–8 mjesta na The International 2013 i 9–10. na TI 4 nijesu uspjeli da doguraju. Nakon razočaravajuće sezone ekipa koju su sačinjavali TC, Qojqva, DeMoN, waytosexy i BuLba se razišla, ostavljajući organizaciju bez ekipe, prvi put poslije 2 i po godine. Nakon nešto više od godine dana i preskočenog The Internationala 2015, organizacija je, 9og oktobra, najavila potpisivanje ekipe 5Jungz koju su činili FATA-, Kuroky, MinD_ContRol, JerAx i MATUMBAMAN. To se ispostavilo kao sjajan potez, iako je isprva ekipa bilježila prosječne rezultate, sa izuzetkom DOTA2 Champions League (prvo mjesto, novembar 2015, 3:1 vs Team Empire), i The Defence Season 5 (prvo mjesto, decembar 2015, 3:1 vs OG). A onda je došla 2016-a i sa njom nevjerovatan proboj na svjetsku scenu: kvalifikovali su se na Šangaj Major (januar 2016, 2:0 vs Team Spirit), treće mjesto na StarLadder i-League Star Series Season 1 (januar 2016, 0:2 vs Alliance), drugo mjesto na Šangaj Majoru (mart 2016, 1:3 vs Team Secret), osvojili su BTS Europe #3 (april 2016, 3:1 vs Polarity), drugo mjesto na ESL One Manila (april 2016, 0:3 vs Wings Gaming), prvo mjesto na EPICENTER-u (maj 2016, 3:2 vs Newbee), još jedno drugo mjesto na Majoru, ovog puta na Manila Majoru (jun 2016, 1:3 OG), plasman od 3–4 mjesta na ESL One Frankfurt (jun 2016, 1:2 vs OG), i zaključno sa trećim mjestom na The Summit 5 (jul 2016, 1:2 vs OG). Naravno, shodno rezultatima uslijedio je i direktan poziv za The International, gdje su, sudeći po rezultatima, bili jedni od favorita, rame uz rame sa OG-om.

Ali, katastrofalnom igrom u grupnoj fazi i sa samo jednom pobjedom sebe su doveli u poziciju da su od eliminacije udaljeni samo jedan game. I to kakav game — protiv još jedne ekipe koja je zaslužila direktan poziv, ekipe Natus Vincere. I pored boljeg early game-a ekipe Na’vi, Liquid je uspio da se oporavi i nakon par sjajnih Song of the siren i MATUMBAMAN-ove Nage, Liquid je uspio da preokrene game i plasira se u top 12. Ništa lakši game nijesu imali ni u nastavku šampionata jer ih je dočekao još jedan direktno invite-ovan team — Newbee. I pored poraza u prvom game-u ovog Bo3 duela, Liquid je uspio da se oporavi i nošeni Mirana+Shadow Demon combom da preokrenu rezultat na 2:1. Na kraju, i njihovoj sreći je došao kraj i njihove snove o osvajanju TI-a kroz Lower Bracket je srušila ekipa Fnatic-a (0:2) i Liquid je završio takmičenje sa prosječnim plasmanom (7–8 mjesto).

Nakon TI-a ekipa je otišla na odmor da bi 31og avgusta JerAx najavio odlazak i pristupanje OG-u, dok je Fata- odlučio da uzme odmor od igranja DOTE. Fanovi su se pitali ko bi mogao da popuni njihove uloge i odgovor je stigao 16og septembra — Miracle- i BuLba. Senzacionalna najava Miracle- ovog pristupanja timu je oduševila fanove i već su počeli da se kuju planovi za TI 7. BuLba je, sa druge strane, dobio mnogo kritika i nakon samo 2 mjeseca je napustio ekipu. Njegovu ulogu je preuzeo pub star GH, koji je i dan danas član ekipe.

Rezultati koji su prethodili njihovom direktnom pozivu na ovogodišnji International su bili dosta skromni u 2016oj godini (nijesu uspjeli da se plasiraju na The Summit 6, 3–4 mjesto na FACEIT invitational-u, nijesu uspjeli da se kvalifikuju za DOTA Pit, kao ni na Boston Major i ESL Genting) i to je bio znak da nešto treba da se mijenja. BuLba je prebačen u rezerve a pub star GH na poziciju supporta. Nedugo zatim su stigli i rezultati — osvojili su Dream League Season 6 (novembar 2016, 3:0 vs Escape), kvalifikovali su se za StarLadder i-League Invitational, kao i za DOTA2 Asia Championship. Osvojili su StarLadder ali uspjeli da dođu samo do plasmana od 9–12. mjesta na DAC-u. Nakon još jednog lošeg rezultata (5–8 mjest na Kiev Major-u) nastavili su sa titulama, osvojivši StarLadder I-League invitational #2 (maj 2017, 3:2 vs TNC) i Epicenter (jun 2017, 3:1 vs EG) i tako sebi obezbijedili direktan poziv na ovogodišnji The International.

Position 1 — MATUMBAMAN (Lase Upralainen). Ovaj dvadesetdvogodišnjak iz Finske važi za jednog od boljih carry igrača na trenutnoj sceni. Njegov talenat dok je igrao za ekipu 4 Anchors + Sea Captain je zapao mnogima za oko, ali na kraju je Lase odlučio da se priključi Kuroky-jevoj ekipi 5Jungz. Odličan je sa herojima poput Lycan-a i Lone Druid-a i fanovi se nadaju da će ove godine uspjeti da iznese ekipu do zvanja najbolje ekipe svijeta.

Position 2 — Miracle- (Amer Al-Barkavi). Dosta mlad sa samo 20 godina ovaj Jordanac je momak kojem se divi kompletna DOTA2 zajednica. Prvi je igrač koji je dostigao magičnu brojku od 9000 MMR-a. Uvidjevši njegov potencijal ekipa OG ga je uzela u svoje redove, ali nakon razočaravajućeg plasmana na TI 6 (9–12. mjesta), Amer je odlučio da napusti OG i popuni upražnjeno mjesto u ekipi Liquid, nastalo odlaskom Fata-e. Osjeća se udobno sa rightclick mid herojima poput Shadow Fiend-a i Templar Assassin, ali da nije sav od rightclick-a dokazuje igrom sa svojim Invokerom (u jakoj konkurenciji važi za najboljeg Invokera na svijetu).

Position 3 — MinD_ContRol (Ivan Borislavov). Profesionalnu karijeru je počeo 2014-e, sa 19 godina, u ekipi Vast Cast koji je kasnije postao poznat kao Aftershock Gaming nakon što su osvojili Insomnia ASUS RoG Dota 2 Cup i Gigabyte Challenge #9. Nakon ASG karijeru je nastavio u ekipi Basically Unknown. Nakon kontroverze sa Ar1sE-om (Ar1sE je objavio snimak sa rezultatima njihovih scrimova online) i lošeg starta DreamLeague-a odlučio je da napusti ekipu. U post TI 5 shuffle je ušao kao slobodan igrač i na Kuroky-jev poziv pridružio se ekipi 5Jungz (kasnije Team Liquid). Solidan je offlaner a heroji kojih se protivnici plaše su Dark Seer i Clockwerk.

Position 4 — GH (Marun Merhej). Praktično sve što se znalo za Maruna, prije nego je pristupio Liquid-u, je da je pub star koji je prethodno igrao za ekipu E-LAB. Njegov Io je jedan od najboljih na svijetu, dok je njegova Naga Siren par puta pomjerila i velikog Miracle-a sa mid lane, natjeravši ga da igra supporta (uglavnom u momentima krize rezultata i traženja načina kako da se prebrodi ista). Osim ova dva heroja GH je i jedan od boljih Rubick-a na svjetskoj DOTA 2 sceni.

Position 5 — Kuroky (Kuro Salehi Takasomi). I dok se za njegove saigrače ne vežu prevelike biografije ovoj veteran dota scene (iako ima samo 24 godine) se veže za sami početak DOTE 2. Učestvovao je na svakom TI-u do sad i dijeli tu privilegiju samo sa još dva igrača — Secret. Puppey i LFY. DDZ. Na prvom TI-u je igrao za GG.net (razočaravajuće poslednje mjesto). Na TI 2 je učestvovao kao standin za ekipu mousesports (ponovo poslednje mjesto). Nakon TI-a je postao član ekipe mousesports, ali je odlučio da ih napusti nakon loših rezultata i na poziv svojeg saigrača iz doba dote 1, tadašnjeg kapitena ekipe Na’vi, Klementa Ivanova (Puppey), pristupio najpopularnijoj ekipi na DOTA 2 sceni. TI 3 je završio na drugom mjestu. TI 4 je bio krah Na’vi-ja (završili su 7–8. mjestu) i sa Puppey-em odlazi iz ekipe. Njih dvojica su i oformili Team Secret. TI 5 će ostati upamćen po problemima unutar ekipe, kulminirajući sukobom između Kuroky-ja i Arteezy-ja i očajnim plasmanom (7–8 mjesto). Ni TI 6 nije ništa bolje prošao (ponovo plasman od 7–8og mjesta) iako su važili za jedne od favorita šampionata. Početak karijere je bio vezan za carry rolu, ali nakon što je prešao u Na’vi prebacio se na support ulogu i od tada se smatra jednim od najboljih Rubick i Io igrača na sceni. Osim ova dva heroja Kuro briljira i sa Visage-om.

Čini se da je ekipa sa dodatkom dva 9k igrača jača nego prošle sezone i da imaju veće šanse za osvajanje. Da li će se pokazati da je MMR samo broj (kako kaže Dendi) ili će konačno 3x9k biti jednako 10 miliona dolara ostaje da se vidi.

Kompozicija: Fenomenalni individualni igrači

Hemija: Individualni kvalitet > timska igra

Fokus: Rane rotacije i dominacija early game-a

Prednosti: Tri 9k igrača u ekipi

Mane: Slaba hemija