Virtus. Pro

(team ranking: 2, earnings 2,703,103$)

Druga po redu direktno pozvanih ekipa na ovogodišnji The International je ekipa Virtus. Pro (VP). Ekipa koja je uspjela da povrati dane stare slave, nakon što su preskočili prošlogodišnji International.

Priča počinje tako što je organizacija napravila dvije ekipe za prošlogodišnji TI — main squad, Virtus. Pro, i secondary squad, Polarity (mada još uvijek nije razjašnjena direktna veza između ovih ekipa, sumnja se da je ovo bila filijala glavne ekipe). I dok Polarity nije uspio da prođe Open Qualifiers (ispali su od ekipe Fantastic Five, koja je na kraju osvojila prvo mjesto u tim kvalifikacijama), glavna ekipa je čekala završetak kvalifikacija i protivnike u Main Qualifiers-u. Fantastic Five je skinuo skalp i glavnoj ekipi Virtus. Pro-a i na taj način im uskratio borbu da u tie-breaker-u okušaju svoju sreću u nastavku kvalifikacija.

Ekipu su sačinjavali ALOHADANCE, G, yoky-, fng(c) i NoFear. Nakon razočaravajućeg rezultata u kvalifikacijama organizacija je odlučila da raspusti trenutnu ekipu i krenu sa pravljenjem tima od početka.

Nakon par eksperimentalnih pikova (jedan od njih je uključivao i XBOCT-a, ‘penzionisanog’ carry igrača), organizacija je pozvala veterana dota2 scene Alekseja Berezina, poznatijeg kao Solo, i dala mu odriješene ruke prilikom odabira svojih novih saigrača. Četvrtog avgusta Virtus. Pro objavio je novi roster ekipe koji su sačinjavali: RAMZES666, No[o]ne, 9pasha, Lil, Solo ©.

RAMZES666 je stigao kao perspektivni carry igrač ekipe Empire, No[o]ne i 9pasha su bili srž ekipe Vega Squadron, Lil je vraćen u glavnu ekipu nakon što je bio zamijenjen NoFear-om pred TI6 roster lock, dok je Solo stigao takođe iz ekipe Vega Squadron.

Ekipa je davala znake koherentnosti, a potvrda je stigla sa njihovog prvog većeg takmičenja: The Summit 6 (novembar 2016). U finalu su prosto prešli preko favorizovanih OG-a sa 3:0 i osigurali svoju prvu titulu. U nastavku sezone su bili dio Boston Major-a, na kojem se nijesu proslavili (plasman od 5–8. mjesta, decembar 2016), ESL Genting (plasman od 3–4. mjesta), Kijev Major-a (drugoplasirani u finalu izgubili od OG-a sa 3:2), kao i DOTA Summit 7 (koji su osvojili pobjedom nad ekipom Team Secret sa 3:2). Valja napomenuti da su osvojili i Mr. Cat invitational Europe (2:1 vs Team Empire) kao i Russian E-sports Cup 2017 (2:0 vs Team Empire). Na osnovu prikazanih rezultata, nesumnjivo je da je i njihovo direktno učešće u potpunosti opravdano.

Position 1 — RAMZES666 (Roman Kušnarev). Iako dosta mlad (samo 18 godina), Roman je promijenio 4 ekipe prije nego se skrasio u Virtus. Pro-u. Karijeru je počeo u ekipi ScaryFaceZ u aprilu 2015-e, zatim igrao za ekipu CIS Rejects, odakle je prešao u Team Spirit. Nakon 9 mjeseci igranja za Team Spirit, prešao je u redove Team Empire-a odakle je nakon 5 mjeseci vrbovan od strane Virtus Pro-a, i sa kojim bilježi fenomenalne rezultate. Prepoznatljiv po herojima poput Jugernauta i Urse kao i sjajnom tranzicijom iz farming u fighting fazu, RAMZES666 je definitivno najopasniji igrač ekipe Virtus Pro.

Position 2 — No[o]ne (Vladimir Minenko). Samo godinu stariji od svog kolege Romana a opet važi za jednog od iskusnijih midlaner-a. Na scenu se probio sa ekipom Vega Squadron iz koje je prešao u redove Virtus. Pro-a. Anegdota koja krasi njegovu biografiju: propustio je svoje matursko veče da bi igrao evropske kvalifikacije za The International 2015 sa ekipom Vega Squadron. Nažalost, nijesu uspjeli da se kvalifikiju (Na’vi je bio bolji u finalu sa 3:1). Vladimir je u svijetu poznat kao odličan Dragon Knight igrač, a od ostalih heroja se izdvajaju njegova Templar Assassin i Puck. Njegov stil igre je baziran na ranoj dominaciji mid lane-a i odličnoj tranziciji u mid game.

Postion 3–9pasha (Pavel Kvastunov). Ovaj 25ogodišnji offlaner ekipe je počeo u istoj ekipi kao i No[o]ne (UrsaStroitHram). Ali za razliku od Vladimira pored svog imena osim BUHLO i Vege ima i nastupe za ekipe Virtus. Pro Polarity i Fantastic Five. Primarno carry igrač odlučio je da se prebaci na offlane rolu nakon što je dobio poziv od strane kapitena Virtus. Pro-a Solo-a, da ponovo izgrade jaku ekipu u CIS (Commonwealth of independent states) regiji. Rane karakteristike su bile blaga nedisciplina zbog koje je i otpušten iz ekipe Vega Squadron. Njegovi Dark Seer i Centaur su heroji po kojima je poznat a agresivan stil igre omogućava njegovoj ekipi odličnu ranu fazu game-a.

Position 4 — Lil (Ilja Iljuk). 21ogodišnji support ekipe Virtus Pro je kompletnu karijeru proveo u ovoj organizaciji, igrajući za sve varijacije ekipe (NVMI (kasnije Virtus. Pro Polar), ASUS. Polar, Polarity i konačno Virtus. Pro). Buran temperamenta i još burniji stil igre su ga iz par puta koštali mjesta u glavnoj ekipi Virtus. Pro-a. Nakon što je stabilizovao svoju igru vraćen je u glavnu ekipu nakon lošeg plasmana ekipe u kvalifikacijama za The International 2016. Poznat je po svom Visage-u i Rubick-u kao i neobiščnim pikovima na poziciji supporta (uveo support Weaver-a u metu).

Position 5 — Solo (Aleksej Berezin). 26ogodišnji kapiten ekipe i veteran ruske dota scene. Karijeru je počeo u ekipi Moscow 5 sada već daleke 2012 godine. 2013 je bila godina koju će vjerovatno pamtiti do kraja svoje karijere. 16-og juna je dobio doživotnu zabranu igranja na StarLadder turnirima zbog namještanja game-a dok je igrao za ekipu RoX. Od tog događaja je ostao upamćen kao 322 (suma koju je trebao da dobije od namještanja tog meča je iznosila 322$, koju, pak, nikad nije dobio) a komentatori dosta često koriste 322 kao termin kada misle da igrač ili ekipa namjerno gube svoju partiju. Osim Moscow Five i RoX, pored svog imena ima upisane nastupe i za: XX5 Gaming, Ice Climbers, 3D!Clan, Virtus. Pro, Poseidon, Relax, Team Empire i Vega Squadron. Chen i Io su njegovi go-to heroji, ali heroji kao što su Dazzle i Vengeful Spirit su takođe pikovi na koje se zna osloniti u ulozi hard supporta.

U moru jednakih timova na ovogodišnjem The International-u ime Virtus. Pro se spominje u redu favorita. Rezultati koji su im donijeli to zvanje govore svoje, sad je red na njima da opravdaju očekivanja i ponesu titulu u CIS regiju.

Kompozicija: Dosta stabilni, jaki na svim pozicijama.

Hemija: Igrači fenomenalno funkcionišu međusobno.

Fokus: Rani teamfights i lane dominacija

Prednosti: Agresivna igra, raznovrsnost pika.

Nedostaci: Agresivna igra, previše skloni eksperimentisanju sa pikom.