VRIJEME JE ZA NOVI PATCH

Dugo očekivani patch ‚‚Dueling fates” je konačno unutar DOTE2 ! Patch koji će zasigurno promijeniti dosadašnju metu, koja je bila preplavljena zelenilom. I to ne na dobar način. Svi saosjećamo sa igračima koji su se u svojim mečevima molili RNG bogovima da im usliše molbe i molitve i banuju što više heroja iz reda najvećeg spam festa još od patch-a 6.83. Mnogi od nas se sjećaju nezapamćenog Troll, Sniper, Axe spama, koji se može porediti sa donedavno aktuelnim Pugna, Necrophos, Venomancer spamom. Ukoliko je neki od njih nominovan a potom i banovan — Lich, Viper, Spirit Breaker su tu da preuzmu njihovo mjesto! Meta se svela na 15ak heroja i to je upalilo alarme i u Valveu, te su stoga odlučili da pomjere prvobitan datum objave patcha (sredina novembra) za 1. novembar.

Što zbog novih heroja, što zbog dosadne mete, publika je željno čekala i konačno dočekala da se njihova omiljena igrica osvježi. Velika većina igrača ima pozitivne utiske, sa po kojim, sada već standardnim, WE LEAGUE OF LEGENDS NOW komentarom. Ono što ovu teorije potkrepljuje je novi ranking sistem i pinging opcije, ali osim toga, Valve je odlučio da se vrati korijenima. Naime, popularni Easy mode iz DOTE1 je dobio svojih 5 minuta i u DOTI 2, uz novo ime — Turbo mode. Pored turbo moda, neutralni kripovi spavaju tokom noći, te ih morate udariti kako biste povukli njihov agro.

Promjena ima na pretek, nama je trebalo skoro 6 sati samo da pređemo preko njih, i vjerovatno bismo ostali i duže da nijesmo pogledali na sat i vidjeli da je 2 sata izjutra. Prenijećemo vam samo one detalje patcha za koje mislimo da su najbitniji a ukoliko želite da pročitate kompletan sadržaj Dueling Fates update-a preporučujemo vam da posjetite oficijalni dota 2 sajt: www.dota2.com. Budite upozoreni — lako je zagubiti se u svijetu patch notes-a a još lakše u svijetu DOTE 2.

DVA NOVA HEROJA:

PANGOLIER

Tretira se kao offlaner koji će moći da napravi pravu pometnju u teamfight-u. Razloga ima na pretek — svaki njegova aktivna ‚‚moć” je tu da mu pomogne da preživi sto je moguće duže.

Swashbuckle — Spell koji je moguće koristiti i kao engage i disengage mehanizam. Pangolirej koristi dash mehaniku (nešto slično Phantom Lancerovom Phantom Rush-u), s tim što može da se prebaca preko litica, tako da će hvatanje ovog heroja biti vraški teško. Swashbuckle udara u AoE-u 4 puta, pravi 78 damage-a po udarcu (preko talenata je možete pojačati za još 30 damage-a po udarcu), i sve stvari koje rade na proc mehanici (Maelstrom, Bash, Sange & Yasha itd, Diffusal Blade) mogu da procaju tokom ova 4 napada. Cooldown spella je 8 sekundi, ali preko talent stabla taj cooldown možete spustiti na 5 sekundi i košta 100 mane. Dash range 1000, Slash range 900.

Shield Crash — Pangolier skače u vazduh i nakon što padne na zemlju pravi 300 damage-a i za svakog protivničkog heroja kojeg pogodi prima 14% damage-a manje na 10 sekundi. Možete koristiti ovaj spell tokom njegovog ultija i na taj način preskakati prepreke na mapi, uključujući i litice.Cooldown spella je 13 sekundi a košta 120 mane.

Heartpiercer — Jedini pasivni spell. Dok Pangolier udara postoji 15% šanse da taj udarac negira kompletan osnovni armor njegove mete na 5 sekundi i brzinu kojom se heroj kreće za 50%. Efekat se aktivira 2 sekunde nakon proca. Heartpiercer takođe može procati tokom Swashbuckle-a.

Rolling thunder — Njegov ultimativni spell. Nakon 1.2 sekundi kanalisanja njegovog ultija Pangolier se skupi u loptu koja je imuna na sve magije (i pride je ne možete dispelovati). Na 8 sekundi postanete nezaustavljiva loptica koja stun-uje na 1.5 sekundi svakog kog udari, praveći im 300 dmg-a. Cooldown spella je 40 sekundi (preko talenata možete spustiti na 28) i košta 100 mane.

DARK WILLOW

Tretira se kao support, ali je krajnje fleksibilna, te se već počelo ekperimentisati. Nerijetko je možemo vidjeti i kao poziciju 1 ili 2 (mid ili carry heroj).

Bramble Maze — Kako i samo ime kaže DW baca lavirint trnja. U slučaju da se zakačite na jedan od njih 8 bivate ‚‚ukorijenjeni” (rooted) na 2.5 sekundi i primate 250 damage-a. Cooldown spella je 25 sekundi i košta vas 170 mane.

Shadow Realm — Krajnje interesantan spell i vrlo moguće i najjači na ovom heroju. Radi na principu Puck-ovog phase shift-a, sa jednom razlikom. Imuni ste na sav single-target damage, ali vas AoE spellovi i dalje pogađaju. Možete se kretati tokom Shadow Realm-a. Spell traje 5 sekundi, i možete ga prekinuti napadom. Ukoliko ste u Shadow Realmu duže od 3 sekunde vaš sledeći auto attack je jači za 330 damage-a i možete napadnuti sa 600 range-a više (preko talenata taj damage može biti povećan na nevjerovatnih 660 damage-a). Cooldown spella je 12 sekundi i košta vas 100 mane.

Cursed Crown — Kada DW na vas baci Cursed Crown imate 4 sekunde da reagujete. U protivnom stun-ovani ste na 3.5 sekunde i ukoliko imate nekog saveznika u radijusu od 325 range-a i oni bivaju stun-ovani zajedno sa vama. Cooldown spella je 12 sekundi i košta vas 160 mane.

Bedlam — Spell u pomoć priziva vilu iz njene lampe, koja pravi damage neprijateljima oko nje. Vila kruži 4 sekunde i napada jednom u svakih 0.25 sekundi sa 225 damage-a po napadu. Cooldown ovog spella je 20 sekundi i košta vas 200 mane.

Terrorize — DW još jednom poziva svog saputnika u pomoć ovog puta koristeći njegove moći da zaplaši sve protivnike (Fear). AoE spella je 500 i svi pogođeni protivnici su prinuđeni da trče prema svojoj bazi na 4 sekunde. Cooldown spella je 60 sekundi i košta vas 150 mane.

Napomena: sve mjere su uzete na četvrtom levelu spella.

PET NOVIH ITEMA:

Meteor Hammer

Ili mini infernal, kako smo ga mi nazvali. Nakon 3 sekunde kanalisanja, mali meteor pada na mjesto koje ste oznacili, onesposobljavajući protivnike na 1.75 sekundi. Koristan i protiv gradjevina, obzirom da za 6 sekundi koliko traje napravi 360 damage-a ili 60 po sekundi. Herojima i kripovima pravi 115 damage-a po sekundi.

Potrebni itemi: Ogre Axe, Staff of Wizardry, Ring of Regen, Sage’s Mask (ukupno 2625 golda).

Aeon Disk

Item koji je Miracle-ov Sven poželio imati kod sebe u meču protiv Virtus. Pro-a. Na sreću po nas ostale, ukoliko imamo ovaj item u svom posjedu nikada nećemo doživjeti istu sudbinu. Item služi da vas spasi od svog damage-a koji vas spusti ispod 80% života tako što postajete imuni na ostatak damage-a na 2.5 sekunde. Lina vas trazi po mapi? Nikakav problem. Tiny ima Shadow Blade kombo? Nikakav problem. Koncept itema je dosta interesantan, vidjećemo kako će se pokazati.

Potrebni itemi: Vitality Booster, Energy Booster, recept (ukupno: 3750 golda).

Spirit Vessel

Ili urna mašala. Item za sve ljubitelje minus heal mehanike. Konačno je DOTA bogatija za nešto tog tipa. Iako heroji koji u mnogome zavise od heala (Pugna, Necrophos najistaknutiji iz prethodnog patcha) nijesu dobili po glavi nerf čekićem direktno, ovaj indirektan način predstavlja jednu interesantanu mehaniku kojoj treba dati šansu. Item protivnicima smanjuje heal efekte za 70% i pravi 3% maksimum HP-a kao damage. Takođe, ukoliko ga iskoristite na nekom od saveznika sav heal koji dobiju tokom trajanja buff-a je povećan za 20% i bivaju healovani za 1% maksimum HP-a.

Potrebni itemi: Urn of Shadows, Vitality Booster, Wind Lace, recept (ukupno: 2825 golda).

Nullifier

Dovoljno dugo smo se pitali zasto imamo iteme koji vas sprečavaju u korišćenju spellova a nemamo iteme koji to isto rade vašem inventaru. Nullifier je item koji na 5 sekundi radi upravo to, sa dodatkom dispel mehanike (svi pozitivni bufovi, uključujući i rune se gase kada vas neko targetuje nullifier-om). Osim ovoga, svaki put kada vas neko napadne bivate usporeni za 100% na 0.4 sekunde. Po našem mišljenju odličan dodatak igrici.

Potrebni itemi: Sacred Relic, Helm of Iron Will (ukupno: 4700 golda).

Kaya

Item koji ima interesantan koncept. Smanjuje količinu mane potrebnu za bacanje spellova za 10% i smanjuje količinu mana burn-a (diffusal blade mana burn, Anti Mage-ov mana burn itd) takođe za 10%.

Potrebni itemi: Staff of Wizardry, Robe of the Magi, recept (ukupno: 1950 golda)

POMENI:

Poor Man’s Shield i Iron Talon su izbrisani iz igrice.

Monkey King Bar (MKB) više ne daje true strike, nego 75% šanse da udarite heroja koji ima šansu da bude promašen (samim tim indirektan buff su dobili svi miss chance heroji, najpoznatiji medju njima Phantom Assassin i Windranger ali i svi itemi sa miss šansom).

Diffusal Blade ima beskonačno charge-ova, ali je ostao bez dispel mehanike i upgrade-a.

Hex mehanika je dobila ogroman boost u ovom patch-u. Više ne možete spasiti vašeg saigrača nekom dispel mehanikom od hex-a, ali još uvijek možete Lotus orbom natjerati protivnika da hexa i samog sebe.

U ovom patch-u Valve nam je predstavio još jedan novitet — PERK mehaniku. Šta je to tačno perk? Pored standardnih health-a, mane i armora, koje su vam davali strenght, inteligence i agility, sada dobijate i 0,15% status ressistance (otpornost na fear, stun, ensnare efekte) za svaki strenght poen, 0,15% magic ressistance-a za svaki inteligence poen, i 0,06% movement speed-a, za svaki agility poen.

HEROJI:

Svi do jednog su pogođeni novim patchom, na ovaj ili onaj način. Pojedini heroji su dobili interesantnu spell interakciju, pojedini ovepowered talente, ali promjene koje su zahvatile ovih par heroja valja napomenuti:

Bane — Najbolji primjer kako samo jedna promjena može od heroja da napravi noćnu moru. He he, noćna more i Bane. A upravo je njegov nightmare spell koji je dobio značajan boost. Bane sada može da udara heroja koji je pod njegovim efektom, ne budeći ga iz istog. Kao da ovo nije bilo dovoljno, na desetom levelu možete da izaberete da njegov prvi spell dodaje damage Bane-u uz dodatak da protivnicima smanjuje isti (radi na istom principu kao Razorov static link, samo što je instant).

Beastmaster — Heroj koji će zasigurno zasijati u ovom patch-u. Značajan boost je primjetan na Wild Axes. Smanjen je damage i cooldown, ali sada primate 12%$ bonus damage od svih Beastmasterovih napada, uključujući i njegove ‚‚ljubimce” za svaku sjekiru koja vas pogodi! Kao da ovo nije dovoljno, pa je tako i ultimativna dobila boost. Nakon što ultate nekog dobijate 30% movement speed-a na 3 sekunde. Ipak i pored ovakva dva boosta, zasigurno najzanimljiviji buff je to da na četvrtom levelu Call of the Wild može da prizove random neutralnog kripa iz reda najjačih (Dark Troll Summoner, Hellbear Smasher, Dire Alpha Wolf, Satyr Tormenter, Centaur Conquerer).

Broodmother — najznačajnija promjena je to da više nije nevidljiva dok je u svojim mrežama, međutim može da se kreće preko litica i između drveća čak iako prima udarce, što je velika promjena u odnosu na prethodni patch.

Moprhling — Izgleda da Valve želi da otvori opcije i za Morphling support igrače, pa je tako u ovom patch-u Morph dobio par interesantnih spellova. Ultimativna mu je potpuno promijenjena, te se sada zove MORPH i služi da vašeg heroja pretvori u protivničkog po vašoj želji. Kada to uradite imate sve osnovne statse i možete da koristite spellove tog heroja (sve sem ultimativnog). Iako traje samo 30 sekundi čini se kao interesantan koncept, kojem treba pružiti šansu.

Tiny — Vraćanje na osnove se odnosi i na Tiny-a, koji sada podsjeća više na starog dobrog Dota 1 heroja. Tiny sada može da ‚‚pozajmi” obližnje drvo i udara njime 5 puta, nakon čega mora da uzme novo, uz opciju da to drvo baci na protivnike. Između ostalih promjena valja naglasiti da Tiny sada ima 0 basic armora kroz cijeli game te da je Craggy Exterior (njegova pasivna) otišla u legendu.

Čini se da se Valve nije štedio u pokušaju da nam igranje Dote 2 učini užitkom. Vrijeme će pokazati da li su uspjeli u tome. Nama samo ostaje da kažemo: GL & HF.

.