Yöneticilerin Hangi Sosyal Becerilere İhtiyacı Var?

--

Yönetici üstlerinden ve astlarından destek almak için en fazla ihtiyaç duyduğu beceriler.

Yönetici olarak sadece teknik becerilere sahip olmanız asla yeterli değil. Aynı zamanda sosyal becerileriniz de güçlü olmalı. Sosyal beceriler, başkalarıyla çalışırken sergilediğiniz kişilik özellikleriniz, tutumlarınız, alışkanlık ve davranışlarınızdır. Güçlü sosyal becerilere sahip olmak çalışanlar için önemli olduğu kadar, yöneticiler ve yönetici olmayı hedefleyenler için de önemli. İşte yöneticilerin geliştirmeleri gereken en önemli 10 sosyal beceri:

Güvenilirlik. Olmanız gereken yerde olacağınız, yapılması gereken işi yapacağınız, vaat ettiğiniz şeyi yerine getireceğiniz konusunda güvenilir misiniz? Patronunuz size güvenebilmeli, yoksa asla yol kat edemezsiniz. Akranlarınız ve astlarınız da size güvenebileceklerine inanmalı. Güvenilir biri değilseniz, başarılı olmanız için gereken desteği yöneticilerinizden ve astlarınızdan alamazsınız.

Açık Sözlülük. Her şeyi olduğu gibi söyleyin. Gerçekleri allayıp pullamayın. Patronunuzun duymak istediği şeyleri söylemeyin. Ben, üstlerim ve astlarım arasında dürüst olanlara saygı duyarım. Kimin gerçekten ne söylemeye çalıştığını çözmeye zaman harcayamam.

İş Ahlakı. Bir görevi yerine getirmek için işe alındınız. O işi gerçekten yapıyor musunuz yoksa oturup başkalarının yapmasını mı seyrediyorsunuz? Takımınızda en çok çalışan siz misiniz? Değilseniz, olmalısınız.

İletişim Becerisi. Patronunuzla, akranlarınızla ve astlarınızla ne kadar iyi iletişim kuruyorsunuz? Sözlü olduğu kadar yazılı iletişim becerisine de sahip misiniz? Bu alanda zayıf yönleriniz varsa onları geliştirmek ya da ortadan kaldırmak için çalışmalısınız.

Topluluk ve Takım Çalışması. Diğer takım üyeleriyle beraber çalışma becerisine sahip olmanın önemi hakkında yazılıp çizilen çok şey var. Giderek daha fazla birimler arası grup çalışmalarına doğru ilerlediğimiz için, bu önem taşıyan bir beceri oldu. Ancak bir yöneticinin topluluk inşa etmesi de önem taşır. Sadece takımın bir parçası olmakla yetinmeyin, takımınızın şirketin geneliyle olan ilişkisini de anlamaya çalışın ve aradaki bağlantıları güçlendirin.

Zaman Yönetimi. Bir yönetici için asla yeterli olmayacak tek kaynak zamandır. Başarılı bir yönetici olmak için zaman yönetimi becerisine sahip olmanız ve bu beceriyi sürekli geliştirmeniz kritik önem taşır. Elinizdeki işlerin sayısını azaltmak için başvurduğunuz öncelik belirleme ve yetki verme becerilerine ek olarak, sahip olduğunuz zaman çerçevesinde yapabildiklerinizi de maksimuma çıkarmalısınız.

Hedef Belirleme. Başarılı yöneticiler yapılması gerekenleri belirler ve bu amaç doğrultusunda hedefler koyarlar. Masanıza ne konduysa sadece onlarla uğraşarak günlerin geçip gitmesine izin vermeyin. Öncelik belirleyin. Neyin yapılması gerektiğine karar verin ve hem kendiniz hem de takımınız için spesifik hedefler koyun.

Kıvrak Zeka. İnsanları işe alırken, görüşme sırasında benden bir adım önde olan adaylara dikkat ederim çünkü işe alındıktan sonra da bir adım önde olurlar. Bu insanlar işi çabuk kaparlar. Yapılan işe karşı genel, kendi alanlarına karşı da özel bir kavrayışları vardır. Eleştirel düşünürler ve sorun çözücüdürler.

Esneklik. Her gün değişimle karşı karşıya kalıyoruz. Kanunlar ve düzenlemeler değişir. Rakiplerimiz piyasaya yeni ürünler sürerler. Bazen felaketler olur. Başarılı yöneticiler, sürekli bir değişimle mücadele edebilecek esnekliğe sahiptir. Değişim beklentisi içindedirler ve buna göre plan yaparlar. Sonuç olarak beklenmeyen değişimlere karşı hazırlıklı olurlar. Esneklikleri sayesinde daha çabuk harekete geçip değişimin getirebileceği aksamaları en aza indirirler.

Yönlendirmeye açık olmak. Her ne kadar yöneticiler yapılması gerekenleri belirleyip hedeflere ulaşma becerilerine göre değerlendirilse de yapılacakların onlara söylenmesi gereken zamanlar da olur. Yönlendirmeler, ister stratejik, ister performanslarıyla ilgili koçluk almaları anlamında olsun, iyi yöneticiler bunları sadece kabul etmekle kalmaz, pozitif bir tutum sergileyerek onlardan bir şeyler öğrenirler.

Teknik becerileriniz sayesinde dikkat çekebilir ve terfi edebilirsiniz ama bu beceriler tek başına yeterli olmayacaktır. Başarılı bir yönetici olmak için sosyal becerileriniz de bir o kadar gelişmiş olmalı. Sosyal anlamda güçlü olan becerilerinizi koruyun ve zayıf olanları güçlendirmek için çalışın. Başarılı olma şansınız bu şekilde yükselir.

Yazı ürün geliştirme, pazarlama ve insan kaynakları alanında üst düzey yöneticilik yapan John Reh tarafından kaleme alınmış ve The Balance’da yayınlanmıştır.

--

--