6 goede redenen voor een rendier op kantoor

Hoe een absurd project je bedrijf winst oplevert

“En als we nu eens een schijt-je-rijk doen met een rendier?” Met die e-mail startte op dinsdagochtend 8 december een wervelend avontuur. Een dag eerder beseften we tijdens de lunch dat we twee weken voor Kerstmis nog geen kerstkaart voor onze klanten hadden gemaakt. F*ck. Want een creatief digitaal bureau komt niet weg met een netjes gedrukt kartonnetje in een envelop.

Meteen volgde een brainstorm. Het idee moest oprecht die kerstsnaar raken, digitaal zijn, en aandacht trekken. Geen seconde discussie over, de lat kwam hoog te liggen. Bijgevolg geraakte die dag geen enkel idee voorbij ons eigen kritisch sabelwerk.

En de volgende dag stuurde Christophe dan dat mailtje.

Enthousiast gezoem klonk door het kantoor. Ja, we zouden onze klanten en contacten laten meespelen met een unieke online schijt-je-rijk met echte rendieren! En voor elke deelnemer zouden we een schenking aan een goed doel doen.

Enkele uren na die e-mail wisten we:

  • Rendieren kun je huren, leve de SEO van rendierverhuur.nl.
  • Deze dieren laten gemiddeld 13 keer per dag 70 keutels vallen.
  • Het duurt 3 uur om onze CEO te overtuigen.

Op 23 december, 360 uur later, hadden 536 mensen een vakje gekozen op JingleSmells.be en wandelden twee rendieren uit de lift naar het speelveld van 140m2 op ons terras. De livestream van Storycatchers, onze Twitter en Snapchat stonden klaar voor live updates. 10 kakjes later stonden we live in de kijker tijdens StuBru’s Warmste Week en ging 3253,57 euro naar Stop Darmkanker vzw.

Wat een kerstkaart.

Toegegeven: het idee was van de pot gerukt … en het risico op gezichtsverlies was behoorlijk. Maar wat kunnen we het jou en je team aanbevelen! Waarom? Omdat het je zes keer meer oplevert dan wanneer je het niet doet.

  1. Vitamines en energie voor je team

De absurditeit van het idee werkte meteen bij alle teamleden. Dat het nachtwerk zou vragen om dit op twee weken later klaar te krijgen, dat hoefde niemand uit te spreken. Dit werd een Titan Run, the digital agency edition. Maar f*ck that: echte rendieren, hèll yeah. Die energie geeft een team dubbele kracht.

Het helpt ook dat zo’n gek idee aanleiding geeft tot hilarische verhalen die op café nog jarenlang zullen meegaan. Die keer dat we rendierverhuur.nl aan de telefoon moesten uitleggen wat precies de bedoeling was. Die keer dat we bloedserieus debatteerden over de wedstrijdregel in geval van diarree. Die keer dat we leerden dat namaaksneeuw giftig is.

Maar ook het engagement van het management stimuleerde. Een idee met kaka, uit te voeren met heel veel non-billable K. Dat is ballen hebben. Daarvoor steek je een tandje bij.

En: het contentement en de fierheid van het volledige team toen het écht lukte, die werken nog wekenlang na.

2. Hoe ‘agile’ is je bedrijf?

Het mailtje van hierboven kwam van Christophe, een van onze digital project managers. Niet van een creatieve cel binnen Digiti die na uren zwoegen op een mooi uitgewerkte strategie met dit prettige idee naar buiten kwam. Want die cel is er niet: in elke Digitist behoren ideeën en concepten te zitten, T-profielen als ze zijn. En voor lange strategische overpeinzingen was geen tijd (en geen strateeg, want die zoeken we nog).

We hadden 15 dagen tijd om alles — website, livestream, activatiecampagne, speelveld inclusief beesten — klaar te krijgen. Dus onze dagen hadden een andere indeling nodig en zelfs vakantiedagen werden geannuleerd. Rollen verschoven. Designers en developers van verschillende teams werkten samen naar gelang de beschikbaarheid. Op het rommelig projectoverzichtbord (de naam kanban niet waardig) probeerden tientallen post-its op een tijdslijn een houvast te zijn tijdens stand-ups. Slack was ons onlinescoutslokaal dat we nodig hadden voor snelle reviews, mopjes en hoera’s. Jingle Smells vereiste een agile aanpak zonder compromissen. Een disruptieve stamp onder ons gat als test.

3. Talenten en werkpunten ontsluierd

Een project dat buiten de lijntjes van je bureau kleurt, duwt je teamleden uit hun comfortzone. Maar alleen daar leggen ze hun geheimen bloot. Kon de copywriter een project managen? Kon de developer copy schrijven? Of kon zijn collega sjablonen met sneeuw mooi volspuiten? Kon de operational manager foto’s trekken? Hoe sterk was het BV-netwerk van de front-ender? De antwoorden daarop kennen we nu (*), en zullen van pas komen bij volgende projecten.

4. Alleen de allerbesten maken fouten

… en leren daaruit. Jingle Smells deed ons kennismaken met technologie waar we eerder weinig mee werkten. Zo weten we nu dat degelijke live 360° video nog groeipijnen heeft. Dat het niet slim was een fotoshoot organiseren voor de designs afgeklopt waren. Dat we meer klanten hadden bereikt als we hen enkele uren sneller hadden gemaild. Dat Facebook heel streng is voor shitty copyvondsten in gepromote posts. Wat we geleerd hebben uit onze aanpak, dat zal renderen in nieuwe projecten.

5. Je bedrijf in de rand en toch in de kijker

Natuurlijk wisten we dat een spel met kaka van rendieren, de gratis deelname en het goede doel de aandacht zouden trekken. (Meer dan we hoopten: we kregen een reportage op de regionale tv RTV en StuBru, verschenen op één, deden een praatje op MNM. En op sociale media veel verschenen sympathieke shares en deden promoted posts het goed.) Maar ‘Digiti’ raakte ook vernoemd en in beeld. Niet met gladde zelfpromotie die op leads mikt, maar door interactieve digitale content te bieden. Een beetje don’t talk the talk but walk the walk. Die link mochten klanten en potentiële werknemers leggen en appreciëren.

6. Een sterker netwerk

‘Voor darmkankerpreventie organiseren we een schijt-je-rijk met rendieren, wil je ons daarbij helpen?’. Een absurd maar goedbedoeld idee geeft een binnenkomer met haakjes als je mensen in je netwerk vraagt om hulp. Paletten voor de inkleding werden door het buurbedrijf meteen in bruikleen gegeven, bedrijven uit ons kantoorgebouw beleefden Jingle Smells mee in onze VIP-bar, we bedongen makkelijk voordeelprijsjes voor de inkleding. Vooral: Stop Darmkanker vzw heeft Jingle Smells met veel enthousiaste endorsements actief en overvloedig gedeeld binnen haar netwerk van meer dan 40.000 volgers. Zonder dit plotse voorstel dat mensen warm maakt, hadden we enkele contacten niet kunnen verstevigen.

Rendieren rendeerden voor Digiti. Niet in centen, maar wel in meerwaarde. Een gek maar goedbedoeld project voor een goed doel, een klant of je eigen bedrijf? Bouw die zeppelin, zet pinguïns op waterski’s en maak frisco’s van fricassee. Je zal er waarschijnlijk geen spijt van hebben.

(*) Ja — ja — nee — nee — ja — zeer goed

Like what you read? Give Digiti a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.